Oλλανδία

Άγιαξ: Ένα εργαστήρι που βγάζει… αστέρια

Εργοστάσιο παικτών ή μια ποδοσφαιρική «σχολή» πολύ ανώτερη από της υπόλοιπες; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Άγιαξ ξέρει πολύ καλά πως να «ψωνίζει» αλλά ακόμα καλύτερα πως να πουλάει.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Άγιαξ «μάγευε» και ταυτόχρονα σόκαρε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με τις εμφανίσεις του. Ήταν η στιγμή που τα «μωρά» του Έρικ Τεν Χαγκ απέκλειαν Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους κατά σειρά, μέχρι να έρθει η σοκαριστική ήττα-αποκλεισμός από την Τότεναμ μέσα στο Άμστερνταμ, ενώ βρισκόταν με δύο γκολ μπροστά. Που είναι όμως σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές και ποια τα οικονομικά οφέλη που εισέπραξε ο «Αίαντας»;

Οι οπαδοί του Άγιαξ ξέρουν πως είναι καταδικασμένοι να βλέπουν τα «αστέρια» τους να μεγαλουργούν στις «μεγάλες» ομάδες της Ευρώπης. Το τελευταίο όνομα στη λίστα με τους ημί-φιναλίστ που είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το Άμστερνταμ είναι ο Ντόνι Φαν Ντε Μπέικ. Πρώτα όμως υπήρξαν άλλοι που έκαναν το μεγάλο βήμα της καριέρας τους.



Πριν καλά-καλά τελειώσει η σεζόν, ο Φράνκι Ντε Γιονγκ είχε εξαργυρώσει την πολύ καλή του παρουσία ως βασικό μέλος της ομάδας, με μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Ο τρόπος παιχνιδιού του που θύμιζε πολύ τον τρόπο που αγωνίζονται οι «μπλαουγκράνα» και σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του (19 τότε) έκαναν τον Τζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου να «βγάλει» από τα ταμία 75 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Τρομερό deal από μεριάς Ολλανδών μιας και είχαν ξοδέψει μόλις 10 χιλιάδες ευρώ για τον φέρουν στο Άμστερνταμ.

Με τη λήξη εκείνης της αλλοπρόσαλλης σεζόν, το πιο καυτό όνομα για τη θέση του κεντρικού αμυντικού ήταν ο Ματάις Ντε Λιχτ. Οι εμφανίσεις του τότε 19χρονου «τρέλαναν» όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Σε ένα σήριαλ που διήρκησε πάνω από ένα μήνα τελικά ο Ολλανδός «έκλεισε» στη Γιουβέντους για το ποσό των 75 εκατ. ευρώ, ενώ ο «Αίαντας» μπορεί να εισπράξει ακόμη 11 εκατ. από μπόνους επίτευξης στόχων.

Η τελευταία «μεγάλη» πώληση που πραγματοποιήθηκε στις τάξεις του Άγιαξ είναι αυτή του Χακίμ Ζίγιεχ. Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε από την Τσέλσι με τον ίδιο να γίνεται μέλος των «μπλε» τον Ιούλιο του 2020. Το ποσό της μεταγραφής ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ συν 5 εκατ. που μπορεί να πάρει από πιθανά μπόνους.



Από εκείνη τη χρονιά δεν λείπουν όμως μόνο αυτοί οι τρεις. Κάσπερ Ντόλμπεργκ, Λάσε Σένε, Τζόελ Βέλτμαν και Μαξιμίλιαν Βέμπερ είναι τέσσερις ακόμα ποδοσφαιριστές που δεν ανήκουν πια στον Άγιαξ. Μαζί έβαλαν στα ταμεία της πρώην ομάδας τους ένα ποσό κοντά στα 35εκατ. ευρώ.

Από την 11άδα που αγωνίστηκε στον ημιτελικό κόντρα στην Τότεναμ, πέντε ποδοσφαιριστές λείπουν και το πιθανότερο είναι σε λίγο καιρό να γίνουν έξι, με τα έσοδα μέχρι στιγμής να αγγίζουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για «αστρονομικό» ποσό ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως έχει μεσολαβήσει μόλις μια σεζόν από τη στιγμή που έκαναν το «μπαμ». Αν μάλιστα προστεθεί στη λίστα και η επικείμενη μεταγραφή του Βαν Ντε Μπέικ το ποσό περνάει κατά πολύ τα 250 εκατομμύρια. Μια ομάδα σαν τον Άγιαξ είναι αναγκασμένη καρμικά να αποχωρίζεται τους αστέρες της. Πλέον όμως, μετά από αρκετά χρόνια έχει γίνει «master» στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το μόνο που μένει να δούμε είναι το πόσοι θα παραμείνουν από εκείνη τη «θεότρελη» ομάδα που παραλίγο να αγγίξει τον ουρανό.

Επιμέλεια: Tάσος Μακαρατζής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x