Euro 2024

Euro 2004: Το «μπισκότο» του Δανία-Σουηδία που πίκρανε τον Κασάνο και την Ιταλία

Τα δάκρυα στεναχώριας και όχι χαράς του σκόρερ Κασάνο, το 2-2 στο Δανία-Σουηδία και μια τελευταία αγωνιστική ομίλων, που ακόμα και σήμερα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των απανταχού συνωμοσιολόγων.

Euro 2004: Το 2-2 που απέκλεισε την εθνική Ιταλίας

Συνωμοσιολογία. Το… αλατοπίπερο για αρκετούς (ίσως και πολλούς) ποδοσφαιρόφιλους ανά την υφήλιο.

Σύμφωνοι, για την τεράστια πλειονότητα οι λέξεις «Euro 2004» συνδέονται, δικαίως, αυτόματα με εκείνη της Ελλάδας. Ωστόσο, για την παραπάνω κατηγορία (τηλε)θεατών το έπος της χώρας μας περνά σε δεύτερη μοίρα.

Τελικά, πόσο… αθώο ήταν το 2-2 μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας; Συντελέστηκε το λεγόμενο «μπισκότο» (εκ του λατινικού «bisoctus», λέξη που μεταφρασμένη στην ποδοσφαιρική αργκό υποδηλώνει το «μαγείρεμα». Εξάλλου το ιδιαίτερο αυτό γλύκισμα απαρτίζεται από δύο μέρη, όσα δηλαδή χρειάζονται για ένα… βολικό «Χ» σε μια αναμέτρηση);

Πόσο «άδικα» ήταν τα δάκρυα στεναχώριας -και όχι χαράς- του Αντόνιο Κασάνο κατά την επίτευξη του νικητήριου (2-1) τέρματος της Ιταλίας επί της Βουλγαρίας;

Το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι της τελευταίας αγωνιστικής του 3ου ομίλου του Euro 2004…

Euro 2004: Το 2-2 που απέκλεισε την εθνική Ιταλίας

22 Ιουνίου 2004 – Πρωί

Σε λίγες ώρες ήταν προγραμματισμένη η κοινή έναρξη των αναμετρήσεων Ιταλία-Βουλγαρία και Δανία-Σουηδία, αμφότερες στο πλαίσιο της τελευταίας «στροφής» του 3ου γκρουπ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Κι επισημαίνεται η λέξη «κοινή», καθώς δεν ήταν πάντα δεδομένη. Μέχρι και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής στη φάση των ομίλων δεν διεξάγονταν ταυτόχρονα. Κάτι που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ίσως και να επέτρεπε στις ομάδες να πράττουν αναλόγως των όποιων αναγκών τους. Συγκεκριμένα, στον 2ο όμιλο εκείνης της διοργάνωσης είχε δοθεί η ευκαιρία -όπως, τουλάχιστον, ισχυρίζονται οι… κακές γλώσσες- στη Δυτική Γερμανία και στην Αυστρία να παίξουν για το 1-0 υπέρ της πρώτης, κάνοντας το 1-2 στον όμιλο κι αφήνοντας εκτός συνέχειας (σε τριπλή ισοβαθμία) την 3η Αλγερία.

Επιστροφή, όμως, στο 2004 και στον όμιλο των Ιταλίας, Σουηδίας, Δανίας και Βουλγαρίας. Ύστερα από την ολοκλήρωση των δύο πρώτων αγωνιστικών οι εκπρόσωποι της Σκανδιναβίας είχαν πάρει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης, καθώς αμφότερες είχαν επικρατήσει της τελευταίας (5-0 και 2-0, αντίστοιχα) και είχαν έρθει ισόπαλες με το φαβορί του γκρουπ (1-1 και 0-0, αντίστοιχα).

Το 1-1 στο Ιταλία-Σουδία (διαμορφωμένο στο 85' από την γκολάρα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς) έκανε ξεκάθαρα τα πράγματα για την 22η Ιουνίου: Με οποιοδήποτε ισόπαλο αποτέλεσμα με τέσσερα γκολ (2-2) και άνω στο Δανία-Σουηδία, οι «ατζούρι» ακόμα και με νίκη κόντρα στους Βούλγαρους θα έμεναν εκτός συνέχειας στην τριπλή ισοβαθμία. Όπερ και εγένετο.

Η άρνηση των Σκανδιναβών

Στη συνέντευξη Τύπου πριν το Δανία-Σουηδία οι προπονητές των δύο χωρών ήταν ξεκάθαροι: Καμία προσυνεννόηση!

«Αυτό είναι γελοίο. Μην το αναφέρετε. Είμαστε ειλικρινείς άνθρωποι. Θα βγούμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι και αυτό είναι όλο. Αυτοί (σ.σ. οι Ιταλοί) μπορούν να μιλήσουν για αυτά τα πράγματα, αλλά όχι η Δανία και η Σουηδία. Πηγαίνουμε ειλικρινά για ένα αποτέλεσμα», τόνισε ο -επί μια 16ετία (1999-2015)- τεχνικός των τυπικά γηπεδούχων, Δανών, Μόρτεν Όλσεν.

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του στον πάγκο της Σουηδίας, Τόμι Σόντερμπεργκ, φάνηκε όλιγον τι πιο εξαγριωμένος, όταν άρχισε να δέχεται τις πιεστικές ερωτήσεις των Ιταλών δημοσιογράφων. «Το επαναλαμβάνουμε. Δεν θα κάνουμε συμφωνία με τη Δανία. Πρόκειται για πάθος και αξιοπρέπεια», υποστήριξε χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι και τη γροθιά του στο στήθος του.

Με τον συνεργάτη του (από κοινού head coaches στον σουηδικό πάγκο), Λαρς Λάγκερμπακ, να συμπληρώνει: «Ο Μακιαβέλι μπορεί να ήταν Ιταλός και ίσως αρέσει στους Ιταλούς να σκέφτονται με… μακιαβελικό τρόπο, αλλά δεν θα ήταν δυνατό να παίξουμε για το 2-2 κόντρα στη Δανία και δεν νομίζω να τελειώσει 2-2. Αυτό είναι ένα πολύ ασυνήθιστο αποτέλεσμα».

Και… ξαφνικά 2-2!


Σέντρα στα δύο γήπεδα («Estadio do Bessa» και «Estadio D. Afonso Henriques») και ο χορός των γκολ ανοίγει από το πρώτο. Ψηλοκρεμαστή σουτάρα εκτός της περιοχής από τον Γιον Νταλ Τόμασον και 1-0 για τη Δανία στο 28'.

Οι Βούλγαροι, από την πλευρά τους, είναι εκείνοι που θα ανοίξουν το σκορ στο άλλο παιχνίδι, σοκάροντας τους Ιταλούς με την εκτέλεση πέναλτι του Μάρτιν Πετρόφ στο 45'. Ο Σιμόνε Περότα απάντησε με γκολ από τα αποδυτήρια (48') στο δεύτερο μέρος. Ωστόσο, η σκέψη της ομάδας του Τζιοβάνι Τραπατόνι, παρά το ένα γκολ που χρειαζόταν ακόμα, βρισκόταν στο Πόρτο. Εκεί, όπου ο Χένρικ Λάρσον ισοφάριζε σε 1-1 από την άσπρη βούλα στο 47', για να έρθει και πάλι ο Τόμασον να δώσει εκ νέου προβάδισμα στους Δανούς στο 66'.

Η Ιταλία χρειαζόταν ακόμα ένα γκολ. Και ήρθε. Έστω και στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κασάνο μπόρεσε να ξεμαρκαριστεί και -με υπέροχο μονοκόμματο σουτ από το ύψος του πέναλτι- να χαρίσει το «τρίποντο» στη χώρα του. Ωστόσο, στο… πανηγυρικό διάβα του προς τον πάγκο της ομάδας του αντίκριζε σκυθρωπά πρόσωπα. Οι συμπαίκτες του ιδιόρρυθμου αλλά και χαρισματικού φορ τον πληροφορούσαν ότι λίγα λεπτά νωρίτερα (89') ο Όλοφ Ματίας Γιόνσον είχε γράψει το 2-2 στο Δανία-Σουηδία, το οποίο θα ήταν και το τελικό σκορ. Το νικητήριο γκολ δεν έφτανε για τους «ατζούρι», με τον Κασάνο να ξεσπά σε λυγμούς λίγα δευτερόλεπτα μετά τα κακά, για την ομάδα του, μαντάτα.

Euro 2004: Το 2-2 που απέκλεισε την εθνική Ιταλίας

Euro 2004: Το 2-2 που απέκλεισε την εθνική Ιταλίας


(Η ταυτόχρονη εξέλιξη και στα δύο γήπεδα)

Ο εξαγριωμένος Μπουφόν και η κριτική του ιταλικού Τύπου

Ποιος είδε τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν μετά το ματς και δεν τον… φοβήθηκε: «Κάποιος θα πρέπει να ντρέπεται και αυτοί δεν είμαστε εμείς. Είμαι πολύ πικραμένος. Δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε αυτό με ανθρώπους, που είναι περήφανοι για το πνεύμα του fair play». O Ιταλός πορτιέρε δεν είχε καμία διάθεση να κρύψει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Euro 2004: Το 2-2 που απέκλεισε την εθνική Ιταλίας

Κάτι που ίσχυσε και με την περίπτωση του Φράνκο Καράρο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τρόπος, με τον οποίο εξελίχθηκε το παιχνίδι της Δανίας και της Σουηδίας δείχνει ότι οι δύο ομάδες στόχευαν στην ισοπαλία», υποστήριξε ο τότε πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο και για οριακά καθυστερημένη έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου του σκανδιναβικού ντέρμπι σε σχέση με το παιχνίδι της χώρας του.

Παρόλα αυτά, ο ιταλικός Τύπος δεν προσπάθησε να κρύψει τα αγωνιστικά «κακώς κείμενα» του συνόλου του Τραπατόνι. «Δεν μπορούμε να θυμηθούμε μια ομάδα της Ιταλίας που να είχε τόση έλλειψη ιδεών και η οποία να αδυνατούσε να σκοράρει», σημείωνε η «Gazzetta dello Sport», η οποία κατηγορούσε τον πολύπειρο τεχνικό ότι παρουσίασε τη «χειρότερη ιταλική ομάδα των τελευταίων ετών, ακόμα και των τελευταίων δεκαετιών».

Με την «Corriere dello Sport» συμπληρώνοντας να προτρέπει να πάνε «όλοι σπίτι». Συμβουλή που θέλοντας και μη ακολούθησε ο Τραπατόνι, ο οποίος αποτέλεσε άμεσα παρελθόν από τον πάγκο της «Σκουάντρα Ατζούρα».


(Η επιστροφή των «ατζούρι» στην Ιταλία)

Η «ετυμηγορία» της UEFA και το ιστορικό χαμηλό των στοιχηματικών εταιριών
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η ιταλική μεριά -παρά τις όποιες διαμαρτυρίες- δεν προσπάθησε να κυνηγήσει την υπόθεση στην UEFA. Με την τελευταία, εξάλλου, να παίρνει θέση και να τοποθετείται υπέρ μιας καθόλα καθαρής μάχης στο «Estadio do Bessa».

Από την άλλη, η Ιταλία δεν υπήρξε η μοναδική χαμένη εκείνης της μέρας. Το ίδιο συνέβη και με τις στοιχηματικές εταιρίες, μιας και το 2-2 ως ακριβές σκορ είχε «φορτωθεί». Μάλιστα, οι bookmakers είχαν φτάσει να το δίνουν σε απόδοση 7/2, τη μικρότερη που είχε αναφερθεί μέχρι τότε για το συγκεκριμένο σκορ σε επίσημο παιχνίδι.

Οι… αποκαλύψεις του «Offside»

Φως στο… ομιχλώδες τοπίο του Δανία-Σουηδία, προσπάθησε να ρίξει χρόνια αργότερα το σουηδικό ποδοσφαιρικό περιοδικό «Offside». Μέσω ενός κειμένου που δημοσίευσε, αποκάλυψε φερόμενους διαλόγους μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων.

Από τη συνομιλία κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης ανάμεσα στον αριστερό μπακ της Σουηδίας, Έρικ Έντμαν και τον χαφ των Δανών και πρώην συμπαίκτη του στη Χέρενφεν, Ντάνιελ ΓιένσενΠρέπει να πάμε για το 2-2;», «Ναι, γιατί όχι;», «Εντάξει, να δεχτείτε πρώτα εσείς γκολ»), στον «ντροπιασμένο» Μάρκους Άλμπακ.

Ύστερα από το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης από τον Μάρκους Μερκ ο Σουηδός επιθετικός φέρεται να άκουσε μια φωνή από πίσω του. Ήταν ο αντίπαλος πορτιέρε και συμπαίκτης του στην Άστον Βίλα, Τόμας Σόρενσεν, ο οποίος τον προσφωνούσε με το υποκοριστικό του ανασηκώνοντάς τον στον αέρα. «Άσε με, άσε, είναι ντροπιαστικό», ισχυρίστηκε το εν λόγω περιοδικό πως αποκρίθηκε ο Άλμπακ, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στο 81'.

Μύθος ή πραγματικότητα, η Ιταλία πήγε σπίτι της, οι Δανία και Σουηδία προκρίθηκαν, για να αποκλειστούν στους «8» (από Τσεχία και Ολλανδία, αντίστοιχα) και οι υπέροχες ποδοσφαιρικές ιστορίες από τα Euro συνεχίζονται…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x