Euro 2024

Σλοβακία: Να μπει... σφήνα για την πρόκριση!

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Σλοβακίας του Στέφαν Τάρκοβιτς εν όψει του Euro 2020.

Η Σλοβακία είναι από τις πιο πρόσφατες εθνικές ομάδες στον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη, αφού ουσιαστικά δημιουργήθηκε ως χώρα το 1993, μετά από την διάλυση με την Τσεχία, με την οποία αποτελούσαν το κράτος Τσεχοσλοβακία και είχαν την αντίστοιχη εθνική ομάδα στο ποδόσφαιρο.

Όπως ήταν λογικό, η ανασύνταξη του κράτους έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να μην υπάρχουν επιτυχίες για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου τα πρώτα χρόνια. Ωστόσο, η Σλοβακία άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει σταδιακά. Η ομάδα του Στέφαν Τάρκοβιτς είχε μόλις μια επιτυχία πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2010. Τότε προκρίθηκε από τον όμιλό της στην φάση των «16» και έπειτα αποκλείστηκε από την Ολλανδία. Συμμετείχε και στο περασμένο Euro, παίρνοντας την πρόκριση στην φάση των «16».

Με ενισχυμένο ρόστερ και με παίκτες που ξεχωρίζουν, η Σλοβακία θα κάνει τα πάντα στον 5ο όμιλο για να… ξεφορτωθεί από πάνω της τον τίτλο του αουτσάιντερ. Έχει δύσκολο όμιλο με Ισπανία, Σουηδία και Πολωνία, αλλά θα κάνει τα πάντα για να πάει όσο καλύτερα γίνεται στη διοργάνωση. Μίλαν Σκρίνιαρ, Γιουράι Κούτσκα, Πέτερ Πέκαρικ και φυσικά ο Μάρεκ Χάμσικ είναι από τα βαριά ονόματα που έχει η Σλοβακία στο ρόστερ της και θα τη βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Μάρτιν Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ), Ντούσακ Κούσιακ (Λέγκια Γντανσκ), Μάρεκ Ροντάκ (Φούλαμ)

Αμυντικοί: Πέτερ Πέκαρικ (Χέρτα Βερολίνου), Ντένις Βάβρο (Ουέσκα), Τόμας Χουμποτσάν (Ομόνοια), Μίλαν Σκρίνιαρ (Ίντερ), Λουμπομίρ Σάτκα (Λεχ Πόζναν), Γιάκουμπ Χολούμπεκ (Πιαστ Γκλίβιτσε)

Μέσοι: Μάρεκ Χάμσικ (ΙΦΚ Γκέτεμποργκ), Γιουράι Κούτσκα (Πάρμα), Βλάντιμιρ Βάις (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Ρόμπερτ Μακ (Φερεντσβάρος), Όντρει Ντούντα (Κολωνία), Πάτρικ Χροσόφσκι (Γκενκ), Στάνισλαβ Λόμποτκα (Νάπολι), Μάτους Μπέρο (Φίτεσε), Λούκας Χάρασλιν (Σασουόλο), Λάσλο Μπένες (Άουγκσμπουργκ), Τόμας Σούσλοφ (Χρόνινγκεν), Έρικ Γίρκα (Μιραντές)

Επιθετικοί: Μίχαλ Ντούρις (Ομόνοια), Ρόμπερτ Μποζενίκ (Φέγενορντ), Ντάβιντ Στρέλετς (Σλόβαν Μπρατισλάβας)

Πως προκρίθηκε:

Βγήκε τρίτη στον 5ο όμιλο των προκριματικών του Euro αλλά τελικά κατάφερε να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης μέσω του Nations League, κερδίζοντας πρώτα το Έιρε και μετά την Βόρεια Ιρλανδία.

Σχηματισμός: Το αγαπημένο σύστημα του Τάρκοβιτς είναι το 4-1-4-1 και δύσκολα θα το αλλάξει.

Κούτσιακ - Πέκαρικ, Βάλιεντ, Σκρίνιαρ, Χούμποτσαν - Χρομάντα - Κούτσκα, Χάμσικ, Μακ, Σούσλοβ - Ντούρις

Το αστέρι: Μάρεκ Χάμσικ! Ο μέσος της Γκέτεμποργκ είναι δικαίως το αστέρι της Σλοβακίας, καθώς είναι ο πιο έμπειρος και ποιοτικός παίκτης της ομάδας, με μεγάλη θητεία στην Νάπολι και ακόμα και στα 33 του μπορεί να πάρει την ομάδα στην πλάτη και να την οδηγήσει στις επιτυχίες!

Euro 2020: Η παρουσίαση της Σλοβακίας

Αξίζει να τον δεις: Λούκας Χάρασλιν! Ο εξτρέμ της Σασουόλο είναι ανερχόμενο ταλεντάκι, ο οποίος έχει ξεχωρίσει την φετινή σεζόν στην ιταλική ομάδα και μπορεί να κάνει και τώρα αρκετά στην εθνική της χώρας του.

Προπονητής:


Στέφαν Τάρκοβιτς. Ο 48χρονος τεχνικός βρίσκεται από το 2013 στην εθνική Σλοβακίας, σε διαφορετικές θέσεις βέβαια. Από το 2013 μέχρι το 2018 ήταν βοηθός προπονητή, το 2018 και για έναν χρόνο έκατσε στον πάγκο ως υπηρεσιακός τεχνικός, το 2019 μέχρι πέρυσι ήταν τεχνικός διευθυντής, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα είναι εκείνος που έχει οδηγήσει την ομάδα σε 6 ματς. Το 2018 τη Σλοβακία ανέλαβε ο Πάβελ Χάπαλ, που όμως απολύθηκε μερικές μέρες πριν το ματς με τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου πανηγυρίστηκε η πρόκριση στο Euro, πληρώνοντας τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία του Nations League. Έτσι ανέλαβε ο Τάρκοβιτς, τουλάχιστον μέχρι το φινάλε του Euro.

Πιθανότητες κατάκτησης: Στην 20η θέση βάσει των αποδόσεων είναι η Σλοβακία και προφανώς είναι απίθανο να σηκώσει την κούπα. Με τους Χάμσικ, Μακ, Χαράσλιν να βγαίνουν μπροστά, θα προσπαθήσει να μπει σφήνα σε Πολωνία, Σουηδία και να προκριθεί.

Το πρόγραμμα στον 5ο όμιλο:

Πολωνία - Σλοβακία (14/06, 19:00) - Αγία Πετρούπολη, Saint Petersburg Stadium
Σουηδία - Σλοβακία (18/03, 16:00) - Αγία Πετρούπολη, Saint Petersburg Stadium
Σλοβακία - Ισπανία (23/06, 19:00) - Σεβίλλη, La Cartuja

Προηγούμενες συμμετοχές στο Euro: 1 (2016)

Υψηλότερη θέση: 14η (2016)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 19η (1.475,24)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x