Euro 2024

Στη σκιά του Έρικσεν η Φινλανδία νίκησε τη σοκαρισμένη Δανία!

Υπήρξε και... ποδόσφαιρο. Στη σκιά της παραλίγο τραγωδίας με τον Κρίστιαν Έρικσεν, η Φινλανδία σκόραρε στην πρώτη της τελική επί της Δανίας και έφτασε στην παρθενική της νίκη (0-1) σε Euro.

Σε ένα παιχνίδι -στο οποίο το τελικό αποτέλεσμα έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στις συγκλονιστικές στιγμές που έλαβαν χώρα με την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν- η Φινλανδία επικράτησε 1-0 της Δανίας στο «Πάρκεν» για την 1η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Euro 2020 και έφτασε στην πρώτη της νίκη σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Με τον αγώνα να διακόπτεται στο 43' και -αφού υπήρξε η διαβεβαίωση για τη σταθεροποίηση της υγείας του 29χρονου Δανού- να συνεχίζεται, ύστερα από μία ώρα και πενήντα λεπτά. «Χρυσός» σκόρερ για τους Φινλανδούς ο Πογιάνπαλο στο 60', με τον Χραντέτσκι να είναι ο απόλυτος «MVP» της ομάδας του, καθώς έπιασε τα πάντα, μεταξύ άλλων και την εκτέλεση πέναλτι του Χόιμπιεργκ στο 74'.

Στο... μυαλό των κόουτς:

O Κάσπερ Χιούλμαντ παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-3-3 και τον Σμάιχελ κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, άρχισαν οι Βας, Κιάερ, Κρίστενσεν και Μάελε. Την τριάδα του κέντρου αποτελούσαν οι Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι και Έρικσεν και την αντίστοιχη της επίθεσης οι Μπρέιθγουεϊτ, Βιντ και Πόουλσεν.

Από την άλλη, ο Μάρκου Κανέρβα επέλεξε 4-4-2 για τη Φινλανδία. Πορτιέρε ήταν ο Χραντέτσκι. Δεξί μπακ ο Ραϊτάλα, αριστερό ο Ούρονεν και στα στόπερ οι Αραγιούρι και Ο' Σόνεσι. Στη μεσαία γραμμή -από δεξιά προς τα αριστερά- άρχισαν οι Λουντ, Καμαρά, Σπαρβ και Τοΐβιο, ενώ το δίδυμο των φορ συνέθεταν οι Πογιάνπαλο και Πούκι.

Το ματς:


Το πρώτο μέρος αποτέλεσε έναν επιθετικό μονόλογο από πλευράς Δανίας. Οι Σκανδιναβοί δημιουργούσαν τη μία φάση μετά την άλλη, ωστόσο έβρισκαν συνεχώς «πάνω» στον Χραντέτσκι. Με τον Φινλανδό πορτιέρε να πραγματοποιεί σπουδαίες επεμβάσεις, με ωραιότερη όλων εκείνη στο 15' στην κεφαλιά του Χόιμπιεργκ.

Στο 41' τα πάντα σταμάτησαν και ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός -και όχι μόνο- πλανήτης έπεσε πάνω από τα όσα συνέβαιναν στην Κοπεγχάγη. Με την κατάσταση του Έρικσεν -ΕΥΤΥΧΩΣ- να σταθεροποιείται, οι παίκτες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο για τα τελευταία τέσσερα λεπτά, ένα... πεντάλεπτο διάλλειμα και εν συνεχεία το δεύτερο μέρος.









Η Δανία διατηρούσε την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο δεύτερο μέρος, ωστόσο από του πουθενά δέχτηκε τέρμα: Πρώτη τελική στο ματς για τη Φινλανδία στο 60', κεφαλιά του Πογιάνπαλο από το ύψος της μικρής περιοχής και γκολ, το παρθενικό για τους φιλοξενούμενους σε τελική φάση του Euro.

Έκτοτε, η Δανία αύξησε την πίεσή της, προσπάθησε να ισοφαρίσει και παραλίγο να τα καταφέρει. Ωστόσο, ο Χραντέτσκι ήταν... ανένδοτος, αφού μέσα σε όλα έβαλε «στοπ» και στην εκτέλεση πέναλτι του Χόιμπιεργκ στο 74' (το κέρδισε ο Πόουλσεν). Με το 0-1 να παραμένει μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα παρά τις 23 τελικές των Σκανδιναβών.





MVP: Η UEFA ανάδειξε και με το δίκιο της ως MVP του παιχνιδιού τον Κρίστιαν Έρικσεν. Συμφωνούμε απολύτως. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ο Χραντέτσκι έχει ιστορική εμφάνιση.



Οι συνθέσεις:

Δανία (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ – Βας (76' Στρίγκερ), Κιάερ (63' Βέστεργκααρντ), Κρίστενσεν, Μάελε – Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (76' Κορνέλιους), Έρικσεν (43' Γιένσεν) – Μπρέιθγουεϊτ, Βιντ (63' Όλσεν), Πόουλσεν.

Φινλανδία (Μάρκου Κανέρβα): Χραντέτσκι – Ραϊτάλα (90' Βάισανεν), Αραγιούρι, Ο' Σόνεσι, Ούρονεν – Λουντ, Καμαρά, Σπαρβ (76' Σούλερ), Τοΐβιο – Πογιάνπαλο (Φορς), Πούκι (76' Κάουκο).

Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ (Αγγλία)

Βοηθοί: Γκάρι Μπέσγουικ, Άνταμ Ναν (Αγγλία)

4ος: Σάντρο Σάρερ (Ελβετία)

VAR: Στούαρτ Άτγουελ (Αγγλία)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x