Euro 2024

Δανία: Με οδηγό το... 1992

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Δανίας του Κάσπερ Γιούλμαντ.

Επιστρέφει στη... μεγάλη σκηνή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετά από εννέα χρόνια και τη συμμετοχή της στο Eurο στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας το 2012, εκεί όπου έμεινε εκτός από τη φάση των ομίλων.

Στο μεσοδιάστημα, είχε μεσολαβήσει η πολύ καλή παρουσία της στο παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στη φάση των «16» στα πέναλτι από τη μετέπειτα φιναλίστ Κροατία.

Η Δανία θεωρείται, και όχι άδικα, ως μία από τις σταθερές και διαχρονικές αξίες στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με σημαντικές διακρίσεις στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, έχει φτάσει τρεις φορές μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού. Την πρώτη φορά όταν και κατέλαβε την τέταρτη θέση το 1964, τη δεύτερη 20 χρόνια αργότερα όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη το 1992 όταν τρέλανε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και ανέβηκε στο πάνθεον της Ευρώπης, και ενώ μόλις δέκα ημέρες πριν την έναρξη του Euro στα γήπεδα της Σουηδίας κλήθηκε να αντικαταστήσει τη Γιουγκοσλαβία!

Στο σήμερα, οι Δανοί διαθέτουν ένα πολύ καλό και πλήρες ρόστερ, έχοντας «παντρέψει» την εμπειρία παικτών όπως του Έρικσεν, του Σμάιχελ και του Κάιερ, με τα... νιάτα των Κρίστενσεν, Χόιμπεργκ, Μέλε, Ντόλμπεργκ και Πούλσεν. Ένα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον «κράμα» που με τον καιρό έχει σφυρηλατηθεί σε κάτι πολύ καλό με τα αποτελέσματα να αρχίζουν να γίνονται πλέον ορατά.

Εuro 2020: Η παρουσίαση της Δανίας

Σίγουρα αυτή η ομάδα έχει πολύ μέλλον μπροστά της, ωστόσο οι Δανοί δείχνουν αποφασισμένοι να αδράξουν την ευκαιρία που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους και να κοιτάξουν μακριά, θέτοντας ψηλά τον πήχη. Άλλωστε, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι στόχος είναι τουλάχιστον τα προημιτελικά.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Σμάιχελ (Λέστερ), Ρόνοβ (Σάλκε), Λεσλ (Μίντιλαντ).
Αμυντικοί: Κιάερ (Μίλαν), Κρίστενσεν (Τσέλσι), Γιόργκενσεν (Κοπεγχάγη), Βέστεργκααρντ (Σαουθάμπτον), Άντερσεν (Φούλαμ), Λάρσεν (Ουντινέζε), Μέλε (Αταλάντα), Βας (Βαλένθια), Μπόιλεσεν (Κοπεγχάγη).
Μέσοι: Γένσεν (Μπρέντφορντ), Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Νόργκααρντ (Μπρέντφορντ), Ντιλέινι (Ντόρτμουντ), Κρίστιανσεν (Μάλμε), Έρικσεν (Ίντερ), Σκοβ (Χόφενχαϊμ), Ντάμσγκααρντ (Σαμπντόρια).
Επιθετικοί: Μπρέιθγουεϊτ (Μπαρτσελόνα), Κορνέλιους (Πάρμα), Όλσεν (Μπολόνια), Ντόλμπεργκ (Νις), Πούλσεν (Λειψία), Βιντ (Κοπεγχάγη).

Πώς προκρίθηκε:

Συμμετείχε στον τέταρτο όμιλο των προκριματικών, τερματίζοντας δεύτερη και αήττητη (4-4-0) με συντελεστή τερμάτων 23-6, πίσω από την Ελβετία. Βέβαια, η πρόκριση ήταν ανοικτή μέχρι το... τελευταίο λεπτό, φεύγοντας τελικός με τον βαθμό από το Δουβλίνο και αφήνοντας στην τρίτη θέση και στο -3 την Ιρλανδία.

Σχηματισμός:

Σε αυτά τα δέκα παιχνίδια που βρίσκεται στον πάγκο της Δανίας, ο Κάσπερ Γιούλμαντ χρησιμοποιεί ένα ευέλικτο 4-2-3-1, το οποίο μπορεί να το αλλάξει κατά τη διάρκεια του αγώνα σε 4-3-3.

Σμάιχελ – Βας, Κιάερ, Κρίστενσεν, Μέλε – Ντιλέινι, Χόιμπιεργκ – Έρικσεν, Πούλσεν, Μπρέιθγουεϊτ – Βιντ.

Εuro 2020: Η παρουσίαση της Δανίας

Το αστέρι:

Αναμφίβολα ο παίκτης που τραβάει τα βλέμματα πάνω του δεν είναι άλλος από τον Κρίστιαν Έρικσεν. Ο απόλυτος ηγέτης της Δανίας, είναι πρώτος σε συμμετοχές και γκολ από όλη την αποστολή (106/36). Αποτελεί τον κινητήριο μοχλό στη μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ από τα πόδια του περνούν κατά κόρον οι περισσότερες φάσεις. Στις αρχές της σεζόν βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ίντερ. Ωστόσο το νικητήριο γκολ που σημείωσε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας απέναντι στη Μίλαν στα τέλη Ιανουαρίου, άλλαξε άρδην την ψυχολογία του, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 34 συμμετοχές και τέσσερα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τους «νερατζούρι».

Αξίζει να τον δεις:

Ο Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ αναμένεται να είναι το «μηχανάκι» στη μεσαία γραμμή της Δανίας. Τη φετινή σεζόν ήταν από τους βασικούς πυλώνες της Τότεναμ, καθώς αγωνίστηκε σε 51 παιχνίδια των «spurs», ενώ στο πρωτάθλημα έπαιξε και στα 38 ματς χωρίς μάλιστα να χάσει λεπτό!

Προπονητής:

Ο Κάσπερ Γιούλμαντ ανέλαβε τον Αύγουστο του 2020 το έργο να καθοδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στα τελικά του Euro, αντικαθιστώντας τον Άγκε Χάρεϊντε, ο οποίος είχε συμφωνήσει να αναλάβει τη Ρόζενμποργκ. Έχει περάσει από τον πάγκο των Λίγκσμπι (2006/08), Νόρτζελαντ (2011/14 και 2016/19), ενώ βρέθηκε και για μισή σεζόν στη Γερμανία για λογαριασμό της Μάιντς (2014/15). Σε αυτό το μικρό η αλήθεια είναι δείγμα δέκα αγώνων που έχει κοουτσάρει τη Δανία, έχει δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής, έχοντας σαν παράσημα τη νίκη επί της Αγγλίας για το Nations League (0-1), αλλά και το εμφατικό 4-0 στην έδρα της Αυστρίας τον περασμένο Μάρτιο για τα προκριματικά του παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εuro 2020: Η παρουσίαση της Δανίας

Πιθανότητες κατάκτησης:

Σύμφωνα με τις αποδόσεις, η Δανία δίνεται το δέκατο φαβορί για κατάκτηση του Euro, σε απόδοση κοντά στο 30.00. Το να προκριθεί όμως στη νοκ άουτ φάση θεωρείται πολύ πιθανό, με βάση πάντα τις αποδόσεις, καθώς προσφέρεται στο 1.25.

Το πρόγραμμα στον 1 ο όμιλο:

Δανία-Φινλανδία (12/6, 19:00) - «Πάρκεν», Κοπεγχάγη
Δανία-Βέλγιο (17/6, 19:00) - «Πάρκεν», Κοπεγχάγη
Ρωσία-Δανία (21/6, 22:00) - «Πάρκεν», Κοπεγχάγη

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:

8 (1964, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012)

Υψηλότερη θέση:

1η (1992), 3η (1984)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη:
7η (1.631,55)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x