Euro 2024

Κροατία: Ήρθε για να… μείνει

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Κροατίας του Ζλάτκο Ντάλιτς ενόψει του Euro 2020.

Με οδηγό το Μουντιάλ στο Euro η Κροατία. Για πολλά χρόνια η Hrvatska, παρότι είχε πολύ καλό ρόστερ με παίκτες από την ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τα φόντα να πετύχει κάτι καλό, δεν παρουσιαζόταν συνεπής στα μεγάλα ραντεβού και απογοήτευε με την εικόνα της. Αποχαιρέτησε αρκετές φορές νωρίς ή για την ακρίβεια νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και το γεγονός ότι στις προηγούμενες παρουσίες της σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχει φτάσει μέχρι τα προημιτελικά, αν και είχε τις περγαμηνές για πολύ καλύτερη πορεία, κάτι δείχνει.

Ωστόσο, πλέον σε πείθει ότι έχει αποκτήσει άλλον χαρακτήρα, με το μεγάλο της «μπαμ» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ούσα υπεράνω πάσης υποψίας, καθώς έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε με 4-2 από τη Γαλλία. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς έχει βρει τη συνταγή, δημιουργώντας τα τελευταία χρόνια ένα πολύ καλό σύνολο. Η Κροατία δείχνει αποφασισμένη να αποδείξει ότι τα όσα έκανε πριν από τρία χρόνια δεν ήταν ένα... πυροτέχνημα και διαθέτει και πάλι ποιοτικό ρόστερ, έχοντας σημείο αναφοράς τον Μόντριτς, αλλά και ένα μείγμα από τις σταθερές αξίες (Πέρισιτς, Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς, Κράμαριτς), με το πιο φρέσκο αίμα (Πάσαλιτς, Μπρεκάλο, Βλάσιτς).
Εuro 2020: Η παρουσίαση της Κροατίας

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κάλινιτς, Λιβάκοβιτς, Σλούγκα
Αμυντικοί: Βίντα, Λόβρεν, Βρσάλικο, Μπάρισιτς, Τσαλέτα-Τσαρ, Γιουράνοβιτς, Μπράνταριτς, Σκόριτς, Γκβαρντιόλ
Μέσοι: Μόντριτς, Κόβατσιτς, Μπρόζοβιτς, Μπαντέλι, Πάσαλιτς, Βλάσιτς, Ιβανούσετς
Επιθετικοί: Πέρισιτς, Κράμαριτς, Ρέμπιτς, Μπρεκάλο, Πέτκοβιτς, Όρσιτς, Μπούντιμιρ

Πώς προκρίθηκε:
Ήταν στον 5ο όμιλο της προκριματικής φάσης και τερμάρισε 1η κόντρα σε Ουαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Αζερμπαϊτζάν, πήρε 17 βαθμούς σε 8 αναμετρήσεις με 17-7 γκολ.

Σχηματισμός:
Το σύστημα 4-2-3-1 είναι το αγαπημένο του Ζλάτκο Ντάλιτς στην Κροατία και δεν το αλλάζει με τίποτα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ρισκάρει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, εφόσον κυνηγάει να ανατρέψει σκορ.

Λιβάκοβιτς, Βρσάλκο, Βίντα, Λόβρεν, Μπάρισιτς, Κόβατσιτς, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Βλάσιτς, Πέρισιτς, Κράμαριτς

Το αστέρι:
Λούκα Μόντριτς. Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται. Το Α και το Ω της εθνικής Κροατίας. Είναι ο εγκέφαλος της ομάδας, ποδοσφαιριστής πολύ υψηλού επιπέδου, ακόμα και στα 35 προς τα 36, έχει τις περισσότερες παραστάσεις και τη μεγαλύτερη προσωπικότητα από το ρόστερ.

Αξίζει να τον δεις:
Μάριο Πάσαλιτς. Δεν είναι φρέσκος στην εθνική Κροατίας, αλλά ούτε και άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό. Ωστόσο, έχει πιθανότατα τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, προερχόμενος από εξαιρετική διετία, καθώς είναι η πρώτη του παρουσία στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Φέτος έκανε 33 συμμετοχές με 6 γκολ και 3 ασίστ, ενώ πέρυσι ήταν τρομερός με 45 ματς και 12 γκολ συν 7 ασίστ. Το Euro αποτελεί ευκαιρία για τον ίδιο ώστε να ανέβει κι άλλο level.

Προπονητής:
Ζλάτκο Ντάλιτς. Ο 54χρονος πλέον τεχνικός είναι στην Κροατία από το 2017 και τα έχει πάει περίφημα και δεν είναι οι 22 νίκες (με 13 ήττες και 6 ισοπαλίες) σε 41 ματς. Τα έχει πάρει περίφημα με αποκορύφωμα την εξαιρετική παρουσία στο Μουντιάλ, στο οποίο έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε από τη Γαλλία. Πριν την Hrvatska, ο Σέρβος προπονητής δεν είχε να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο. Βάρτεκς (2005-07), Ριέκα (2007-08), Ντιναμό Τιράνων (2008-09), Σλάβεν Μπελούπο (2009-10), Αλ Φαϊσαλί (2010-12), Αλ Χιλάλ Β (2012-13), Αλ Χιλάλ (2013), Αλ Αΐν (2014-17).
Εuro 2020: Η παρουσίαση της Κροατίας

Πιθανότητες κατάκτησης:
Σύμφωνα με τις αποδόσεις η Κροατία είναι στη 10η θέση στη σειρά των φαβορί για την κατάκτηση σε απόδοση 34.00. Παρά το γεγονός ότι έκανε το «μπαμ» στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι οριακά μέσα στη δεκάδα για να πάρει την κούπα. Στόχος είναι φυσικά η πρόκριση στην επόμενη φάση από τον τέταρτο όμιλο, όπου το μεγάλο όνομα είναι η Αγγλία, το δεύτερο η Hrvatska και… παραμονεύει ως αουτσάιντερ η Σκωτία.
Εuro 2020: Η παρουσίαση της Κροατίας

Το πρόγραμμα στον 1ο όμιλο:
Αγγλία-Κροατία (13/6, 15:00) - Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Κροατία-Τσεχία (18/6, 18:00) - Χάμπντεν, Γλασκώβη
Κροατία-Σκωτία (22/6, 21:00) - Χάμπντεν, Γλασκώβη

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
5 (1996, 2004, 2008, 2012, 2016)

Υψηλότερη θέση:
5η (2008), 7η (1996)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 10η (1605.75 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x