Euro 2024

Ουγγαρία: Ένα γκραν αουτσάιντερ σε… γκρουπ φωτιά!

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας του Μάρκο Ρόσι εν όψει του Euro 2020.

Πολλά χρόνια πίσω, η Ουγγαρία αποτελούσε την κυρίαρχη δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Πολλά, όμως… Κοντά 50 για τελευταία φορά, για την ακρίβεια!

Όταν η θρυλική «αράντσιπατ» του Φέρεντς Πούσκας, αλλά και των υπόλοιπων «παικταράδων» Σάντορ Κότσις, Ζόλταν Τσίμπορ και Νάντορ Χιντεγκούτι, όλοι τους νεκροί πλέον, έπαιζε φοβερό ποδόσφαιρο, αλλά έμενε χωρίς τίτλο, ούσα τέταρτη το 1972.

Ακολούθησε ανομβρία σε ταλέντο αλλά και διακρίσεις, έστω και… ανεπίσημου χαρακτήρα, με την κάμψη του ουγγρικού ποδοσφαίρου να είναι τέτοια που χρειάστηκε να περάσουν 44 χρόνια μέχρι να προκριθεί ξανά σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το 2016 στην Γαλλία.

Αναμφίβολα, ούτε και αυτή η… έκδοση έχει κάτι έστω από την αίγλη και την αξία του παρελθόντος. Φέρει, ωστόσο, μια ταυτότητα πλέον, ενώ έχει καταφέρει να παράγει και μερικά αξιόλογα ταλέντα, κυρίως προς… Γερμανία μεριά, με την Λειψία να τα «καρπώνεται»…

Κι αν το ρόστερ που έχει στην διάθεσή του ο Μάρκο Ρόσι δεν είναι αρκετό για να την οδηγήσει μακριά στην διοργάνωση, ήρθε και η κλήρωση και … αποτελείωσε τις όποιες πιθανότητες διάκρισης, με την ελπίδα να εναπόκειται περισσότερο σε ένα νέο ποδοσφαιρικό «θαύμα».



Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν η Ουγγαρία θα κληθεί να αντιμετωπίσει χώρες… μεγαθήρια όχι μόνο στο ευρωπαϊκό, αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα;

Γαλλία, Γερμανία και η κάτοχος του τροπαίου Πορτογαλία την περιμένουν… πώς και πώς για να μαζέψουν βαθμούς απέναντί της και να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, κακά τα ψέματα!

Ακόμα κι αν περάσει δε, οι περαιτέρω διασταυρώσεις δείχνουν πως δεν θα έχει πολύ μέλλον. Όμως, από την άλλη… κανείς δεν έχασε πριν παίξει και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουν να αποδείξουν οι Μαγυάροι, που θα δώσουν σημειωτέον και δύο από τα τρία ματς στην πατρίδα τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα πρόσφατα «κατορθώματα» τους «εγγυώνται» πως, αν μη τι άλλο, δεν θα πέσουν αμαχητί και, παρότι ξεκάθαρο αουτσάιντερ, θα κάνουν ότι περνάει από τα πόδια τους για να τιμήσουν τους προγόνους τους. Κι όπου τους βγάλει…

Η αποστολή:
Άνταμ Μπόγκνταν, Ντένες Ντίμπους, Πέτερ Γκουλάτσι, Μπαλας Τοθ, Μπεντεγκούς Μπόλα, Έντρε Μπότκα, Ατίλα Φιόλα, Σιλβέστερ Χάνγκβα, Άκος Κέσκες, Άνταμ Λανγκ, Γκέργκε Λόβρεντσιτς, Βίλι Ορμπάν, Σάμπα Σπάντλερ, Ατίλα Σάλαϊ, Ταμάς Τσερι, Ντάνιελ Γκαζντάγκ, Φίλιπ Χολέντερ, Λάσλο Κλάινχαϊσλερ, Άνταμ Νάγκι, Λοίκ Νέγκο, Άντρας Σέφερ, Νταβίντ Σίγκερ, Ντομινίκ Σομποσλάι, Γιάνος Χαν, Νεμάνια Νίκολιτς, Ρόλαντ Σάλαϊ, Σάμπολτς Σεν, Άνταμ Ζαλάι, Κέβιν Βάργκα και Ρόλαντ Βάργκα.



Πώς προκρίθηκε:
Τα… χρειάστηκε αλλά προκρίθηκε και δη για δεύτερη σερί φορά σε τελικά Euro. Στη φάση των ομίλων κατέλαβε την τρίτη θέση, χάνοντας οριακά τη δεύτερη από την Ουαλία. Συμμετείχε στα play-offs, νικώντας στα ημιτελικά εύκολα την Βουλγαρία με 3-1 και με… επική ανατροπή στον τελικό την Ισλανδία με 2-1, σκοράροντας στο 88’ και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων! Πρώτος σκόρερ της ήταν ο Βίλι Ορμπάν, με τρία γκολ.

Σχηματισμός:
Σε 27 αναμετρήσεις έχει ηγηθεί της «αράντσιπατ» ο Μάρκο Ρόσι μέχρι σήμερα, μετρώντας 14 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και εννιά ήττες, έχοντας χρησιμοποιήσει μάλιστα και πολλά συστήματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ξεκίνησε από το 4-1-4-1, έπαιξε αρκετά και με 4-2-3-1 αλλά και με 3-4-2-1, για να κατασταλάξει στα πρόσφατα επίσημα παιχνίδια στο 3-5-2…

Γκουλάτσι, Φιόλα, Ορμπάν, Ατ. Σάλάϊ, Χόλεντερ, Κάλμαρ, Νάγκι, Σομποσλάι, Μπότκα, A. Ζαλάι, Ρ. Σάλαΐ.

Το αστέρι:
Βίλι Ορμπάν. Δυνατός στο μαρκάρισμα, σκληροτράχηλος και έτοιμος να «θυσιαστεί» για την ομάδα του, ο αμυντικός της Λειψίας προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του και στο απέναντι μισό του γηπέδου... Τα τέσσερα τέρματα που έχει πετύχει από τον Οκτώβρη του 2018, μαρτυρούν του λόγου το αληθές και τον καθιστούν τον δεύτερο σκόρερ της εθνικής την τελευταία διετία!

Αξίζει να τον δεις:
Ντόμινικ Σομποσλάι. Ο χαρισματικός επιθετικός μέσος, που πρόσφατα μετακόμισε κι αυτός στην Bundesliga για λογαριασμό της Λειψίας, προσφέρει δημιουργικότητα και επιθετικές αρετές στους Μαγυάρους. Τα δύο πρώτα του γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήρθαν από απευθείας εκτελέσεις φάουλ, δείγμα της μεγάλης ικανότητάς του και σε αυτό τον τομέα. Διαθέτει και τα δύο πόδια και δεδομένα θα… απασχολήσει κόσμο.



Προπονητής:

Μάρκο Ρόσι. Ο 56χρονος Ιταλός άλλοτε αμυντικός της Μπρέσια βρίσκεται στον πάγκο της Ουγγαρίας εδώ και τέσσερα χρόνια, αναλαμβάνοντας τον Ιούνη του 2018. Βρίσκεται σε πάγκους ομάδων της χώρας από το 2012, πανηγυρίζοντας μάλιστα και το εγχώριο πρωτάθλημα με την Χόνβεντ! Οι ομάδες του διακρίνονται για την πειθαρχία, τον αμυντικό προσανατολισμό και το γρήγορο ποδόσφαιρο.

Πιθανότητες κατάκτησης:

Σύμφωνα με τις αποδόσεις η Ουγγαρία είναι στην… 24η θέση στη σειρά των φαβορί για την κατάκτηση με απόδοση… 500.00, μαζί με τις Βόρεια Μακεδονία και Φινλανδία. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, βέβαια, αφού βρίσκεται σε όμιλο «φωτιά» και πρακτικά μπορεί να προσβλέπει σε πρόκριση στον επόμενο γύρο μόνο ως καλύτερη τρίτη...

Το πρόγραμμα στον 6ο όμιλο:
Ουγγαρία-Πορτογαλία (15/6, 19:00) – Πούσκας Αρένα, Βουδαπέστη
Ουγγαρία-Γαλλία (19/6, 16:00) – Πούσκας Αρένα, Βουδαπέστη
Γερμανία-Ουγγαρία (23/6, 22:00) – Αρένα Μονάχου, Μόναχο



Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
3 (1964, 1972, 2016)

Υψηλότερη θέση:
3η (1964)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη:
37η (1468.75 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x