Euro 2024

Από ήρωας… μοιραίος στα πέναλτι ο Μοράτα και η Ιταλία στον τελικό!

Ο Μοράτα σκόραρε στο 80', έγραψε ιστορία και έστειλε το ματς στην παράταση, αλλά έχασε το πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» και η Ιταλία προκρίθηκε στον τελικό του Euro, αποκλείοντας την Ισπανία!

Η Ιταλία είναι στον τελικό του Euro 2020, καθώς απέκλεισε στα πέναλτι 4-2 πεν. (1-1 κ.δ.) την Ισπανία!

Στην πρώτη της… ιταλική εμφάνιση στη διοργάνωση, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι μασούσε σίδερα στα μετόπισθεν, τρέχοντας ασταμάτητα και «χτυπώντας» στην κόντρα.

Στο 60', δε, προηγήθηκε με το εκπληκτικό σουτ από τον Κιέζα, για να έρθει η «απάντηση» στο 80' από τον Μοράτα, ο οποίος έστειλε το ματς στην παράταση και έγινε, μάλιστα, πρώτος σκόρερ των «φούριας ρόχας» σε Euro, ξεπερνώντας τον Φερνάντο Τόρες.

Από ήρωας, όμως, ο 28χρονος επιθετικός έγινε… μοιραίος στα πέναλτι! Ο Ντοναρούμα τού είπε «όχι», ο Ζορζίνιο ευστόχησε στη συνέχεια και οι «ατζούρι» πήραν το «εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής (11/07), περιμένοντας, πλέον, να μάθουν τον αντίπαλό τους από το σημερινό (07/07) Αγγλία-Δανία.

Στο μυαλό των κόουτς

Με 4-3-3 «κατέβηκαν» στον αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ» και οι δύο ομάδες. Ο Μαντσίνι έδωσε γάντια βασικού στον Ντοναρούμα, ο οποίος είχε μπροστά του στην άμυνα -από δεξιά προς τα αριστερά- τους Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι και Έμερσον. Στα χαφ οι τρεις ήταν οι Μπαρέλα, Ζορζίνιο και Βεράτι, ο Κιέζα έπαιξε στο δεξί «φτερό», ο Ινσίνιε στο αριστερό και ο Ιμόμπιλε στην κορυφή.

Στο δικό του 4-3-3, ο Λουίς Ενρίκε είχε τον Σιμόν στο τέρμα και στην άμυνα -από δεξιά προς τα αριστερά- τους Αθπιλικουέτα, Έρικ Γκαρθία, Λαπόρτ και Άλμπα. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν Μπουσκέτς, Πέδρι, Κόκε και οι τρεις μπροστά ήταν δεξιά ο Τόρες, αριστερά ο Όλμο και στην κορυφή ο Οϊαρθάμπαλ -αν και συνεχώς άλλαζαν θέσεις. Αν μη τι άλλο ο Ενρίκε έκανε την έκπληξη, ξεκινώντας, ουσιαστικά, χωρίς επιθετικό, αφού άφησε στον πάγκο και τον Μοράτα και τον Μορένο!

Το ματς

Χωρίς επιθετικό, αλλά… με επιθετική διάθεση μπήκε στο ματς η Ισπανία! Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε έκανε το παιχνίδι της, κυκλοφορώντας υπέροχα μπάλα και έχοντας τη συντριπτική κατοχή, στον αντίποδα, ωστόσο, η Ιταλία έκανε και εκείνη το δικό της παιχνίδι, με τρομερά τρεξίματα και ασταμάτητο πρέσινγκ.

Οι «φούριας ρόχας», όμως, ήταν… αφεντικά στο ξεκίνημα, με τους «ατζούρι» απλά να αμύνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα τέταρτο οι Ισπανοί έφτασαν την κατοχή στο 70% και στο μισάωρο στο 75%! Φάσεις, πάντως, ζορίζονταν να βγάλουν. Στο 13ο λεπτό ο Οϊαρθάμπαλ δεν μπόρεσε να κοντρολάρει την απίθανη πάσα του Πέδρι και να σουτάρει, ενώ στο 15' το σουτ από τον Φεράν Τόρες πέρασε άουτ.

Ουσιαστικά, η πρώτη καλή στιγμή ήταν για την Ιταλία στο 20', με τον Σιμόν να γυροφέρνει και δεύτερη μυθική «γκέλα» στο Euro, αφήνοντας αφύλαχτη την εστία του, αλλά κανέναν Ιταλό να μην μπορεί να σουτάρει.



Πέντε λεπτά αργότερα ήρθε και η μεγαλύτερη ευκαιρία των Ισπανών στο πρώτο 45λεπτο, με τον Όλμο σχεδόν από τη βούλα του πέναλτι να σουτάρει και τον Ντοναρούμα να κάνει μια ΤΕΡΑΣΙΑ απόκρουση! Από εκεί και πέρα ο ρυθμός έπεσε αισθητά. Η Ισπανία αύξησε το ποσοστό της κατοχής μπάλας, συνέχιζε να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν απειλούσε. Αντίθετα, τα… είδε όλα στο φινάλε, όταν το σουτ του Έμερσον -πρώτο της Ιταλίας στο ματς- από πολύ πλάγια θέση αριστερά σταμάτησε στο δοκάρι!



Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την εικόνα του ματς να παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Η Ισπανία κυκλοφορούσε μπάλα, είχε την κατοχή, αλλά πραγματικούς κινδύνους δεν μπορούσε να δημιουργήσει για τον Ντοναρούμα. Ένα σουτ από τον Μπουσκέτς στο 52' πέρασε λίγο άουτ, αλλά μέχρι εκεί. Στον αντίποδα, η Ιταλία συνέχιζε να αμύνεται και… περίμενε! Όπως αποδείχθηκε -ξανά- για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν χρειαζόταν την κατοχή μπάλας για να έρθει το γκολ. Και ήρθε! Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, ο Λαπόρτ έκανε σωτήριο τάκλιν πάνω στον Ιμόμπιλε, αλλά ο Κιέζα πήρε την μπάλα... χόρεψε, σούταρε και άνοιξε το σκορ!



Από εκεί και πέρα ο Λουίς Ενρίκε έπρεπε να αφήσει το τίκα τάκα και να παίξει για το γκολ. Έβαλε, λοιπόν, στο ματς τον Μοράτα και άρχισε η… επίθεση! Στο 65', μετά από απίστευτη πάσα του Κόκε, ο Οϊαρθάμπαλ δεν μπόρεσε να κάνει μόνος του την κεφαλιά, αλλά ενώ οι Ισπανοί είχαν αρχίσει να σφίγγουν τον κλοιό, οι Ιταλοί παραλίγο να τους ξεράνουν, ο Σιμόν, όμως, σταμάτησε με τα πόδια το σουτ του Μπεράρντι.

Ακολούθησε ένα τέταρτο, όπου οι Ισπανοί προσπαθούσαν -και με τις αλλαγές του Ενρίκε- να «φτιάξουν» ευκαιρίες και να φτάσουν στη ισοφάριση. Και στο 80', τελικά, τα κατάφεραν: Σε μια γρήγορη αντεπίθεση, οι «φούριας ρόχας» έκρυψαν την μπάλα, ο Όλμο έβγαλε την ασίστ και ο Μοράτα ΚΑΙ σκόραρε ΚΑΙ έκλεισε (ξανά) στόματα ΚΑΙ έγινε με έξι γκολ ο πρώτος Ισπανός σκόρερ σε Euro, αφήνοντας πίσω του τον Φερνάντο Τόρες! Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στη παράταση -τρίτη για την Ισπανία στη διοργάνωση!



Στο πρώτο ημίχρονο του έξτρα ημιώρου, η Ιταλία φάνηκε να έχει… κλατάρει από τα απίστευτα τρεξίματα των παικτών της. Την ίδια στιγμή, Πέδρι και Μπούσκετς δεν είχαν… σταματημό! Η ομάδα του Λουίς Ερνίκε, με περισσότερες δυνάμεις, «κατασκήνωσε» γύρω από την εστία του Ντοναρούμα, και μέσα σε τέσσερα λεπτά, στο 98' και στο 102', έχασε δύο ευκαιρίες, για να πάρει προβάδισμα στο σκορ.

Στο β' μέρος και με τον Μπουσκέτς πια εκτός, η πίεση της Ισπανίας έπεσε και η Ιταλία έγινε εξαιρετικά επικίνδυνη στην κόντρα. Αλλά από ένα σημείο και μετά, όλα έδειχναν… ολοταχώς πέναλτι, αφού καμία ομάδα δεν έπαιρνε το παραμικρό ρίσκο. Και πράγματι, η πρόκριση στον τελικό θα κρινόταν στη ρώσικη ρουλέτα.

Ο Σιμόν έπιασε το πρώτο πέναλτι του Λοκατέλι, αλλά ο Όλμο εκτέλεσε τραγικά, στέλνοντας την μπάλα ψηλά, άουτ. Ο Μπελότι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στη δεύτερη εκτέλεση των Ιταλών, με τον Μορένο να ευστοχεί και αυτός. Συνέχισε εύστοχα και ο Μπονούτσι, το ίδιο και ο Τιάγκο Αλκάνταρα για το 2-2. Η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο. Ακολούθησε το φοβερό πέναλτι του Μπερναρντέσκι και ήρθε η σειρά του Μοράτα. Ο 28χρονος επιθετικός είδε τον Ντοναρούμα να του λέει «όχι», και από ήρωας έγινε μοιραίος, με τον Ζορζίνιο να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και την Ιταλία στον τελικό για 4η φορά στην ιστορία της!





MVP: Αν περνούσε η Ισπανία, θα ήταν ο Πέδρι. Δεν υπάρχει το παιχνίδι του! Προκρίθηκε, όμως, η Ιταλία, που ναι μεν κατέβηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση με αμυντικό προσανατολισμό, αλλά είχε για κορυφαίο -και πάλι- τον Κιέζα! Δεν είναι μόνο το γκολ του, γενικά έκανε τρομερό ματς, ταλαιπωρώντας την ισπανική άμυνα.

Μοιραίος: Ο Μοράτα, προφανώς. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο…

Τα highlights της αναμέτρησης:



Οι συνθέσεις

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον (73' Τολόι), Μπαρέλα (85' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Βεράτι (73' Πεσίνα), Κιέζα (107' Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (62' Μπεράρντι), Ινσίνιε (85' Μπελότι)

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (85' Γιορέντε), Λαπόρτ, Έρικ Γκαρθία, Άλμπα, Κόκε (70' Ρόδρι), Μπουσκέτς (115' Τιάγκο Αλκάνταρα), Πέδρι, Τόρες (62' Μοράτα), Οϊαρθάμπαλ (70' Μορένο), Όλμο

Δείτε εδώ το LIVE της αναμέτρησης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x