Euro 2024

Έφυγε για Euro η Ρουμανία με… άρωμα Χάτζι – Πρόκριση και για την Ελβετία!

Ρουμανία και Ελβετία εξασφάλισαν το εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2024 μετά τα αποτελέσματά τους απέναντι σε Ισραήλ (1-2) και Κόσοβο (1-1).

Επιστροφή σε Euro για τη Ρουμανία με άρωμα… Χάτζι! Ο γιος του σπουδαίου Γκιόργκι, Ιάνις, ήταν αυτός που πέτυχε το νικητήριο γκολ και η ομάδα του απέδρασε με το «διπλό» από την «ουδέτερη» Βουδαπέστη, νικώντας με 2-1 το Ισραήλ για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Μάλιστα, αυτή η πρόκριση ήταν και ένα «deja vu», αφού στις 17 Νοεμβρίου του 1993 η Ρουμανία είχε νικήσει εκτός έδρας (και τότε) την Ουαλία για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ, με τον Γκιόργκι Χάτζι να σκοράρει με το αριστερό. Σήμερα, στις 18 Νοεμβρίου του 2023, δηλαδή 30 χρόνια αργότερα, ο γιος του, Ιάνις, σκόραρε με το αριστερό για να χαρίσει τη νίκη στους Ρουμάνους και την πρόκριση, αυτή τη φορά στο Euro του 2024 που θα διεξαχθεί στη Γερμανία!

Παρέα με τη Ρουμανία, στο επερχόμενο Euro προκρίθηκε και η Ελβετία, η οποία μπορεί να ήρθε ισόπαλη 1-1 με το Κόσοβο εντός έδρας, ωστόσο ο βαθμός της έφτανε για να κρατήσει τόσο την αντίπαλό της όσο και το Ισραήλ σε απόσταση που δεν ανατρέπεται με μία αγωνιστική να απομένει στα προκριματικά.

Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής:
Λευκορωσία-Ανδόρα 1-0
(83’ Λάπτεφ)

Ισραήλ-Ρουμανία 1-2
(2’ Ζάχαβι – 10’ Πούσκας, 63’ Χάτζι)

Ελβετία-Κόσοβο 1-1
(47’ Βάργκας – 82’ Χισεΐνι)


Η τελευταία (10η) αγωνιστική (21/11):
Ρουμανία-Ελβετία
Ανδόρα-Ισραήλ
Κόσοβο-Λευκορωσία

Η βαθμολογία:
Ισραήλ-Ρουμανία 1-2, Ελβετία-Κόσοβο 1-1

Στη Βουδαπέστη, λοιπόν, το παιχνίδι για τους τυπικά γηπεδούχους ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Διότι μόλις στο 2ο λεπτό ο Μιγκέλ Βίτορ «σέρβιρε» στον Ζάχαβι το 1-0, με το γήπεδο να παίρνει… φωτιά από τους αρκετούς υποστηρικτές του Ισραήλ. Παρόλα αυτά, οι Ρουμάνοι είχαν την άμεση απάντηση αφού στο 10’ βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης με τον Ντράγκους να «φτιάχνει» το 1-1 που πέτυχε ο Πούσκας. Σκορ που έμεινε ως την ανάπαυλα σε ένα ισορροπημένο, αλλά με καλές στιγμές μπροστά στις δύο εστίες, ματς.

Παρόμοια εικόνα και στο δεύτερο μέρος, με τη Ρουμανία να είναι αρκετά επικίνδυνη στην κόντρα και τελικά να… παγώνει τους γηπεδούχους στο 63ο λεπτό χάρη σε πολύ ωραίο σουτ του Ιάνις Χάτζι μέσα από την περιοχή που δεν μπόρεσε να βγάλει ο Γκλάζερ. Με το παιχνίδι να γίνεται ροντέο στο τελευταίο μισάωρο, η μπάλα να είναι πάνω-κάτω και σπουδαίες ευκαιρίες να χάνονται εκατέρωθεν αλλά το σκορ να μην αλλάζει. Αποτέλεσμα που έδωσε στους Βαλκάνιους μια τεράστια πρόκριση, συμμετέχοντας ξανά σε Euro μετά το 2016.

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Ελβετία κατάφερε έστω και με άγχος να πάρει το εισιτήριο για τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μετά από ένα στείρο πρώτο μέρος που βρήκε τους γηπεδούχους να έχουν 11 τελικές έναντι της μίας των φιλοξενούμενων, η Ελβετία πήρε το προβάδισμα στο 47ο λεπτό με τον Βάργκας να γράφει το 1-0. Και η υπεροχή της ομάδας του Γιακίν συνεχίστηκε, όπως συνεχίστηκε όμως και η φλυαρία με αποτέλεσμα ο Χισεΐνι στο 82’ να ισοφαρίζει σε 1-1 και να αγχώνει τους γηπεδούχους. Παρόλα αυτά, η Ελβετία κατάφερε να προστατεύσει τη… χρυσή ισοπαλία και να φεύγει και αυτή για το Euro της Γερμανίας μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x