Euro 2016

Φορτούνης: «Για μία καινούργια αρχή»

Σε δαιμονιώδη κατάσταση βρίσκεται ο Κώστας Φορτούνης και χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τον πιο φορμαρισμένο Έλληνα διεθνή. Ο άσος του Ολυμπιακού μίλησε στο sport-fm.gr για το ματς με τη Β. Ιρλανδία.

Ο Φερνάντο Σάντος ήταν αυτός που εκτίμησε το ταλέντο και τα ποδοσφαιρικά στοιχεία του Κώστα Φορτούνη, χρίζοντας τον διεθνή με την Εθνική Ανδρών σε ένα φιλικό κόντρα στο Βέλγιο, τον Φεβρουάριο του 2012. Κέρδισε τον προπονητή του και τρεις μήνες μετά ο 19χρονος Κώστας Φορτούνης, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της «γαλανόλευκης» για το Euro 2012.

inner

Συνέντευξη στον Σωτήρη Ταμπάκο

Στην τελική φάση, ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού αγωνίστηκε στα δύο παιχνίδια με τη διοργανώτρια Πολωνία και την Τσεχία και πλέον έχει συμπληρώσει 15 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η στιγμή αυτή είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δώδεκα χρόνων για την Εθνική και μία από τις ελπίδες της για να βρει ξανά το δρόμο της είναι ο φορμαρισμένος, Κώστας Φορτούνης.

Η φετινή παρουσία του με τους «ερυθρόλευκους» σε Ελλάδα και Ευρώπη τον έχει ωριμάσει ποδοσφαιρικά, ο ίδιος δείχνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δικαιολογημένα περιμένουν πολλά απ’ αυτόν στο σημερινό ματς κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Κώστας Φορτούνης μίλησε αποκλειστικά στο sport-fm.gr για τη νέα αρχή που πρέπει να γίνει στο αποψινό παιχνίδι στο Μπέλφαστ, αναλύει την επόμενη μέρα της Εθνικής και παραδέχεται τα λάθη που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

Κώστα, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η Εθνική ψάχνει την πρώτη της νίκη απέναντι σε μια ομάδα που θέλει το θετικό αποτέλεσμα για να εξασφαλίσει την πρόκριση της στα τελικά του Euro 2016. Πως πρέπει να το αντιμετωπίσετε το σημερινό ματς;


«Σίγουρα, δεν πήγαμε καλά στα προκριματικά και αυτή η κατάσταση μας έχει πειράξει. Είμαστε στεναχωρημένοι, αλλά οφείλουμε όλοι να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν πρέπει να γυρνάμε πίσω και να λέμε τι δεν πήγε καλά ή τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχουμε ακόμα δύο αγώνες. Στο τελευταίο ματς με τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι παρουσιαστήκαμε βελτιωμένοι και πήραμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θέλουμε να πετύχουμε την πρώτη μας νίκη σήμερα απέναντι σε μία ομάδα που έχει κίνητρο την πρόκριση στην τελική φάση. Πάμε για τη νίκη και για μια καινούργια αρχή».

Με μία νίκη κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία πιστεύεις ότι θα φύγει από πάνω σας η ψυχολογική πίεση;


«Αυτό θέλαμε να κάνουμε με αντίπαλο τη Φινλανδία πριν από ένα μήνα. Προσπαθήσαμε, ήμασταν άτυχοι και τελικά δεν ήρθε το αποτέλεσμα. Σε κάποια παιχνίδια δεν είχαμε τύχη και στο ποδόσφαιρο για να νικήσεις χρειάζεσαι και τύχη. Ψάχνουμε αυτή τη νίκη που θα μας δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αυτή η Εθνική πολλούς νέους ποδοσφαιριστές με ταλέντο. Με μία νίκη τα καλύτερα θα έρθουν».

Έχουν αποχωρήσει από την Εθνική οι δύο τελευταίοι από την ομάδα του 2004, ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Κώστας Κατσουράνης. Πολλοί λένε ότι η τωρινή Εθνική βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, αναζητώντας τους επόμενους που θα σηκώσουν το βάρος. Συμφωνείς;


«Λείπουν αυτά τα παιδιά. Είναι δύο μεγάλες προσωπικότητες, όπως και οι υπόλοιποι από την Εθνική του 2004. Θεωρώ, όμως ότι και τώρα έχουμε καλούς και έμπειρους παίκτες με προσωπικότητα, όπως ο Βασίλης Τοροσίδης, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και τα άλλα παιδιά. Είμαστε μία πολύ καλή ομάδα, απλά έχουν έρθει νέοι ποδοσφαιριστές και χρειάζεται λίγο χρόνο για να δέσουμε σαν σύνολο. Αυτό θα γίνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι και πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά σήμερα το βράδυ απέναντι σε ένα δύσκολο αντίπαλο».

Η Εθνική είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα τουρνουά τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση το Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006. Τι λάθη έγιναν σε αυτή την προκριματική φάση;


«Έγιναν λάθη από τους παίκτες, τους προπονητές απ’ όλους όσοι βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Όλοι έχουν ευθύνη για ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Κοιτάμε να τα διορθώσουμε, εννοείται πως μας πείραξε γιατί δίνουμε το παρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Βέβαια, αρκετές μεγάλες χώρες δεν προκρίνονται κάθε φορά σε τελικές φάσεις. Κάποιες συγκυρίες μας έφεραν σε δύσκολη θέση και μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε».

Ένα νέο ξεκίνημα μπορεί να γίνει στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας;


«Η αρχή θέλουμε να γίνει στους δύο τελευταίους αγώνες με τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουγγαρία. Θέλουμε να δείξουμε ένα καλύτερο πρόσωπο μέσα από αυτά τα δύο ματς. Είτε θετικά είτε αρνητικά είναι τα αποτελέσματα, εμείς θέλουμε να παίξουμε το ποδόσφαιρο μας. Δεν μας απασχολήσει αυτή την στιγμή η επόμενη διοργάνωση».

Η Εθνική έχασε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να μην εντυπωσίαζε με την απόδοση της, αλλά έπαιρνε τα αποτελέσματα. Ξαφνικά και ανεξήγητα έγιναν προσπάθειες να αλλάξει αυτό και όλοι είδαμε τι ακολούθησε. Τελικά αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή…


«Όπως είδατε οι προηγούμενοι προπονητές προσπάθησαν να αλλάξουν την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Ωστόσο, δεν γινόταν να πετύχει κάτι τέτοιο διότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος στην Εθνική για να δουλέψει ο εκάστοτε προπονητής πάνω σε ένα διαφορετικό πλάνο. Η Ελλάδα έχει μάθει να παίζει με τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Έχουμε καλή αμυντική λειτουργία και στην επίθεση με την ποιότητα μας θα βρεθεί η ευκαιρία να βάλουμε ένα γκολ που θα μας δώσει τη νίκη. Εμείς θέλουμε να συνδυάσουμε την συμπαγή άμυνα με την καλή επίθεση. Η άποψη μου είναι ότι αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού πρέπει να βρούμε πάλι».

Βρίσκεσαι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση από το ξεκίνημα της σεζόν. Νιώθεις, πλέον έτοιμος να πάρεις περισσότερες πρωτοβουλίες στο γήπεδο;


«Εννοείται πως είμαι έτοιμος. Σε αυτή τη φάση που βρίσκομαι είμαι πάρα πολύ καλά και νιώθω έτοιμος για κάθε πρόκληση που θα μου παρουσιαστεί. Θα βοηθήσω την ομάδα με όλες μου τις δυνάμεις για να γίνουμε καλύτεροι και να κάνουμε τον κόσμο χαρούμενο. Θα δίνω και εγώ και οι συμπαίκτες μου το 100% σε κάθε αγώνα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x