Ελλάδα

Η δωροδοκία που έφερε τον υποβιβασμό του Ηρακλή

Στις 2 Ιουνίου του 1980 ο Ηρακλής, με απόφαση της ΤΑΕ υποβιβάζεται στην Β΄ Εθνική με την κατηγορία ότι ο πρόεδρος του «Γηραιού» Κώστας Περτσινίδης, δωροδόκησε τον αμυντικό του ΠΑΟΚ, Φιλώτα Πέλιου.

Την αγωνιστική περίοδο 1979 – 1980 στο ελληνικό ποδόσφαιρο «σκάει» μια υπόθεση δωροδοκίας που έμελλε να σηκώσει μεγάλες διαμάχες.

Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ των δύο συλλόγων.

Ο πρόεδρος του «Γηραιού» φέρεται να είχε προσφέρει μέσω μιας γυναίκας εν ονόματι Ρίτα Χατζηπαπαδοπούλου το ποσό των 500.000 δραχμών στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Η σύλληψη της γυναίκας έγινε την ημέρα του ραντεβού με τον παίκτη του «Δικεφάλου» που θα του έδινε την προκαταβολή γύρω στις 100.000 δραχμές.

Ο Πέλλιος, όμως από την σειρά του, είχε ειδοποιήσει την διοίκηση της ομάδας όσο και τις αρχές με αποτέλεσμα την σύλληψη της γυναίκας.

Οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν νομικά, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει για τον Ηρακλή με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β΄ Εθνική. Οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες από τον αγανακτισμένο κόσμο των «κυανόλευκων» με αποτέλεσμα να φτάσουν έως τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Ράλλη να ζητήσουν την παρέμβαση του. Χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Η οριστικοποίηση του υποβιβασμού ήρθε στις 2 Ιουνίου. Στην εκδίκαση της υπόθεσης από την Τριμελή Ανακριτική Επιτροπή η Ρίτα αναίρεσε όσα είχε καταθέσει στον ανακριτή (είχε ισχυριστεί ότι οι 100.000 δραχμές που βρέθηκαν επάνω της όταν μιλούσε με τον Πέλλιο, είχαν δοθεί νωρίτερα από τον Περτσινίδη για να εξοφλήσει κάποια αντικείμενα που είχε αγοράσει για το την οικία της.

Την επόμενη σεζόν ο Ηρακλής αγωνιζόμενος στην δεύτερη τη τάξη κατηγορία «ανέβηκε» χωρίς πρόβλημα στην πρώτη εθνική και χωρίς να έχει τις τάξεις του τον Βασίλη Χατζηπαναγή. Αργότερα μετά από προσφυγή του Κώστα Περτσινίδη στα πολιτικά δικαστήρια, ήρθε η δικαίωσή του παράλληλα με αυτή της ομάδας, έστω και αν δεν ήταν αυτή αγωνιστικά τον σύλλογο.

Επιμέλεια: Σωτήρης Τσώτσης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x