Euro 2016

Η φανέλα με το νούμερο «7»

Γαλλία εναντίον Πορτογαλίας. Γηπεδούχοι εναντίον φιλοξενούμενων. Ρονάλντο εναντίον Γκριζμάν. Η σύγκριση των δύο ηγετών. Ποιος θα κερδίσει; Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει το νικητή.

Μετά το νωχελικό ξεκίνημα των δύο ομάδων, Πορτογαλία και Γαλλία έδειξαν να κυριαρχούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ίσως οι Ίβηρες με όχι τόσο πειστικό τρόπο, όμως οι διασταυρώσεις της νοκ-άουτ φάσης, έχρισαν φαβορί για τελικό τις δύο φιναλίστ και αυτές επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους.

Ηγέτες στην πορεία των δύο χωρών, ήταν από πορτογαλικής πλευράς ο Κριστιάνο Ρονάλντο, και από γαλλικής ο Αντουάν Γκριζμάν, ο οποίος με τα έξι τέρματα που σημείωσε, φιγουράρει στην πρώτη θέση των σκόρερ της διοργάνωσης. Κοινό σημείο των δύο; Η φανέλα με το νούμερο «7».

Τρόπος παιχνιδιού


Ο τρόπους που οι δυο τους κινούνται στο γήπεδο είναι παρόμοιος. Αγωνίζονται σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και προσφέρουν τόσο στο κομμάτι της δημιουργίας, όσο και στο σκοράρισμα. Ο Γκριζμάν ξεκίνησε το Euro αγωνιζόμενος στο δεξί άκρο της επίθεσης, όμως γρήγορα μετατοπίστηκε από τον Ντεσάμπ στην κορυφή ως καθαρόμαιος φορ. Η κίνηση αυτή έδειξε να αλλάζει εντελώς την απόδοση του Γάλλου, αφού ξεκίνησε να σκοράρει ανελλιπώς, φτάνοντας τα έξι τέρματα στη διοργάνωση.

Ο Ρονάλντο αποτελεί τον ξεκάθαρο ηγέτη των Πορτογάλων, αφού είναι ό, τι πιο ποιοτικό διαθέτουν οι Ίβηρες στο ανανεωμένο ρόστερ τους. Στα 31 του, ο επιθετικός της Ρεάλ συμμετέχει στο τέταρτο Euro της καριέρας του. Ο ρόλος του πλέον στην εθνική, είναι πιο σύνθετος από ποτέ. Αγωνίζεται ως επιθετικός, τραβιέται στο πλάι για να ανοίξει χώρους, αναλαμβάνει την εκτέλεση των στημένων φάσεων και ουσιαστικά κάνει τα πάντα! Αναμφίβολα το Α και το Ω για την επιθετική ανάπτυξη της Πορτογαλίας.

Νικητής: Γκριζμάν


inner

Προϊστορία


Η προϊστορία είναι ξεκάθαρα με το μέρος του Πορτογάλου. Στην πρόσφατη αναμέτρηση για τον τελικό του Champions League μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο, ο Ρονάλντο ήταν αυτός που πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου με τους «μερένχες», ευστοχώντας στο τελευταίο πέναλτι. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γκριζμάν αποδείχθηκε μοιραίος για τους «ροχιμπλάνκος» στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αφού πέταξε «στα σκουπίδια» το πέναλτι που είχε κερδίσει ο Φερνάντο Τόρες.

Νικητής: Ρονάλντο


inner

Ευρωπαϊκά ρεκόρ


Οι δυο τους είναι οι παίκτες που απειλούν άμεσα το ρεκόρ του Μισέλ Πλατινί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Ρονάλντο έφτασε των πρώην ποδοσφαιριστή και νυν πρόεδρο της UEFA στα γκολ, αφού αμφότεροι έχουν από εννιά τέρματα. Ο Πορτογάλος έχει καταφέρει επίσης να σκοράρει σε τέσσερις τελικές φάσεις Euro, ενώ ο παλαίμαχος Γάλλος μέσος είχε πετύχει όλα του τα τέρματα σε μία διοργάνωση, το 1984, στη διοργάνωση που διεξήχθη στην πατρίδα του.

Από την άλλη ο Γκριζμάν έχει πετύχει έξι γκολ, όλα στη φετινή διοργάνωση και είναι υποψήφιος για την κατάρριψη του ρεκόρ του Πλατινί, αφού είναι μόλις 25 ετών. Στο Euro σκοράρει ένα τέρμα κάθε 73 λεπτά συμμετοχής, με το Ρονάλντο να απέχει πολύ, πετυχένοντας ένα γκολ ανά 200’.

Νικητής: Γκριζμάν


Καριέρα


Εδώ είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκριση. Ο Ρονάλντο ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2002 και από τότε μετρά 548 γκολ σε 805 αγώνες με Σπόρτινγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και εθνική Πορτογαλίας. Ο Γκριζμάν αντίθετα, έχει 13 γκολ σε 33 εμφανίσεις με το εθνόσημο, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται σε επαγγελματικό επίπεδο μόλις το 2009.

Νικητής: Ρονάλντο


Χρυσές Μπάλες


Ο Κριστιάνο κυριαρχεί εδώ, αφού έχει ήδη κατακτήσει τρεις Χρυσές Μπάλες, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα και για την τέταρτη φέτος, αφού κατέκτησε το Champions League με τη Ρεάλ , ενώ σημείωσε 35 τέρματα στην Primera Division. Ο Γκριζμάν στα 25 του δεν έχει κερδίσει ακόμη κάποια, όμως σε περίπτωση που οδηγήσει την Γαλλία στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού και σε συνδυασμό με την πολύ καλή του σεζόν, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, δεν αποκλείεται φέτος να είναι η σειρά του.

Νικητής: Ρονάλντο


inner

Πανηγυρισμός


Η κριτική που δέχεται ο Ρονάλντο για τον τρόπο που πανηγυρίζει τα γκολ, αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο. Ο Πορτογάλος κάθε φορά που σκοράρει, επιδεικνύει με προκλητικό τρόπο τα προσόντα του όντας η προσωποποίηση του ναρκισσισμού, κάτι που εκνευρίζει πολύ κόσμο. Και όχι μόνο αυτό, καθώς έχει «συλληφθεί» αρκετές φορές από τον τηλεοπτικό φακό να δείχνει απάθεια ή να δυσανασχετεί όταν σκοράρουν οι συμπαίκτες του, αποφεύγοντας να πανηγυρίσει μαζί τους.

Ο Γκριζμάν από την άλλη, κάθε φορά που σκοράρει μας έχει συνηθίσει στην χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια, η οποία συνοδεύεται από το αντίστοιχο χορευτικό. Εμπνεύστηκε τον πανηγυρισμό από τον ράπερ Drake και το τραγούδι Hotline Bling και αφιερώνει όλα του τα γκολ στη σύντροφό του.

Νικητής: Γκριζμάν




Η σύγκριση των δύο παικτών δε βγάζει κάποιο νικητή, αφού καθένας επικρατεί σε τρεις κατηγορίες. Τελικό σκορ 3-3. Μένει να δούμε ποιος θα επικρατήσει στο σημερινό τελικό, στον οποίο οι δύο ηγέτες θα κοντραριστούν εντός αγωνιστικού χώρου.

Επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x