Γενικά

Υπέροχα νέα από τον Μιχάι Νέσου - Η συγκλονιστική του ιστορία

Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία του πρώην ποδοσφαιριστή, Μιχάι Νέσου, ο οποίος έμεινε παράλυτος και τα χαρμόσυνα νέα από την κατάσταση υγείας του.

Κι όμως οι ευχές έπιασαν: Με θετικά νέα άρχισε το 2021! Την Τρίτη (5/1) δημοσιεύτηκε ένα βίντεο που δείχνει τον Μιχάι Νέσου -δέκα χρόνια ύστερα από τον τρομακτικό τραυματισμό του, ο οποίος έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο και τον άφησε παράλυτο- να γευματίζει χωρίς βοήθεια από κάποιον.

Ενός ανθρώπου, ο οποίος από πετυχημένος ποδοσφαιριστής που έχαιρε άκρας υγείας, ύστερα από μία σύγκρουση με συμπαίκτη στην προπόνηση, βρέθηκε καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι με μεγάλη ζημιά στον αυχένα (σπάσιμο σπονδύλου). Σε ανάλογες περιπτώσεις τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να χρειαστούν χρόνια ακόμα και για την παραμικρή κίνηση του αθλητή. Ευτυχώς, αυτή η στιγμή έφτασε για τον Μιχάι, ο όποιος, πλέον, αρχίζει και πάλι να παίρνει τη ζωή στα χέρια του.



Η συγκλονιστική ιστορία του Μιχάι Νέσου



Ο 37χρονος -πλέον- Ρουμάνος, αποτέλεσε κάτι παραπάνω από ένα αξιόλογο αριστερό μπακ κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από τη Στεάουα Βουκουρεστίου, με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων Ρουμανίας (2001, 2005 και 2006) και ενός Κυπέλλου (2007). Το καλοκαίρι του 2008 είχε έρθει η ώρα για το βήμα σε ένα ανώτερο ποιοτικά πρωτάθλημα, με την Ουτρέχτη να του δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστεί στην Eredivisie. Στο ολλανδικό κλαμπ πήρε από την αρχή τη φανέλα βασικού στο σπίτι του, συμπληρώνοντας 104 συμμετοχές (2 γκολ/2 ασίστ).

Όλα αυτά, όμως, μέχρι τις τελευταίες μέρες του Μαΐου του 2011. Η σεζόν έφτανε προς το τέλος της, με έναν αγώνα να απομένει μόνο, εκείνον κόντρα στην Άλκμααρ. Ύστερα από τη λήξη αυτού κάθε παίκτης θα πήγαινε διακοπές και θα μπορούσε να περάσει μέρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης με την οικογένειά του. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και στην περίπτωση του Μιχάι.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προπόνησης ο πρώην αριστερός μπακ συγκρούστηκε με τον Αλιέ Σουτ. «Είπαν ότι ο Αλιέ έπεσε πάνω μου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλά χτυπήσαμε ο ένας τον άλλον. Τόσο απλό. Είχε την κατοχή, του έκανα τάκλιν, ήρθε με την μπάλα και συγκρουστήκαμε. Ήταν ένα συνηθισμένο τάκλιν. Απλά κακή τύχη. Όταν παρακολουθώ ποδοσφαιρικούς αγώνες, βλέπω περιστατικά όπως αυτό κάθε δύο-τρία ματς», παραδέχτηκε ο άτυχος Ρουμάνος, ο οποίος μόνο κακία δεν κρατάει στον άλλοτε συμπαίκτη του. Με τον τελευταίο, βέβαια, να μην μπορεί ούτε να προπονηθεί από το σοκ.

«Ο Μιχάι έπεσε στο έδαφος, δεν κινούταν, αλλά ούρλιαζε προς εμάς. Είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και να κινηθεί. Περιμέναμε να σηκωθεί, όπως πάντα. Αλλά δεν συνέβη αυτή τη φορά. Ήταν μία φρικτή στιγμή. Αισθανθήκαμε αβοήθητοι, αγαπούσαμε πραγματικά αυτόν τον τύπο», περιγράφει ο άλλοτε συμπαίκτης του, Γιαν Βούιτενς.

«Στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του», λένε σε αρκετές περιπτώσεις. Και αυτό συνέβη και στην περίπτωση του πρώην ποδοσφαιριστή. Λίγες στιγμές μετά το τραγικό συμβάν ο Νέσου βρισκόταν στο ασθενοφόρο με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό. «Ήμουν τυχερός που το ασθενοφόρο έφθασε γρήγορα και ότι το νοσοκομείο δεν ήταν μακριά. Οι γιατροί μου είπαν ότι σε περιπτώσεις όπως η δική μου μπορείς να πεθάνεις, εάν δεν σου τοποθετηθεί γρήγορα μάσκα οξυγόνου. Στην πραγματικότητα, μόνο ένας στους 100 επιβιώνει από τέτοιο τραυματισμό», επεσήμανε ο Μιχάι.



Ο «εφιάλτης» στον οποίο ξύπνησε



Ύστερα από ένα πεντάωρο χειρουργείο και μετά από τέσσερις μέρες σε αναισθησία, ο Νέσου ξύπνησε γνωρίζοντας ότι η ζωή του δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο. Ωστόσο, το συναίσθημα χαράς έδωσε γρήγορα τη θέση του στη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορεί να αισθανθεί καμία κίνηση των χεριών και των ποδιών του. Πλέον, είχε να αντιπαλέψει την ψυχρή πραγματικότητα από τη μία της παράλυσης και του περιορισμού σε μία αναπηρική καρέκλα και από την άλλη το προφανές τέλος στην έως τότε καριέρα του. Κι όμως, τα βάσανα για τον Μιχάι δεν είχαν τελειώσει, καθώς αρχικά είδε τη σύζυγό του να τον εγκαταλείπει και ελάχιστο καιρό αργότερα τους γονείς να φεύγουν από τη ζωή από τον τεράστιο καημό τους.

Ωστόσο, αποδείχτηκε δυνατός χαρακτήρας με ασταμάτητη βούληση να πάρει και πάλι τη ζωή στα χέρια του. Αν και σε ανάλογα περιστατικά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός μετατραυματικού σοκ (PTSD), εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Και πώς να το κάνει, όταν έβλεπε την απίστευτη στήριξη προς το πρόσωπό του. Τόσο από τους συμπαίκτες του που για καιρό του αφιέρωναν όλα τα τέρματα που πετύχαιναν, όσο και από τους φιλάθλους της ομάδας του, οι οποίοι εξάντλησαν τις φανέλες με το όνομά του, πριν το παιχνίδι με την Άλκμααρ. Μάλιστα, γρήγορα του δόθηκε η ευκαιρία να έρχεται σε επικοινωνία με τους τελευταίους, μέσω ενός -ειδικά διαμορφωμένου για εκείνον- gadget.

To «Mihai Nesu Foundation» και η πίστη του στον Θεό

«Πιστεύω ότι ο Θεός θυσίασε το σώμα μου για να σώσει την ψυχή μου», δήλωνε σε συνέντευξή του ο πρώην Ρουμάνος αριστερός οπισθοφύλακας. Μετά το ατύχημα βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ επισκέφτηκε και το Άγιο όρος. Είχε ανάγκη να πιστέψει, να στηριχθεί σε μια ανώτερη δύναμη. Είχε, ωστόσο, ανάγκη και να προσφέρει και το έκανε μέσω του «Mihai Nesu Foundation». Το ίδρυμα, το οποίο ίδρυσε για να βοηθήσει στην αποκατάσταση παιδιών με νευροκινητικές αναπηρίες. Στο εν λόγω του εγχείρημα έχουν συνεισφέρει -μέσω δωρεών- κατά καιρούς μία σειρά από πετυχημένοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σνάιντερ, Στούτμαν, Μέρτενς και Βορμ.



Να σημειωθεί ότι ο Νέσου είναι θείος του Νίκου Μπαρμπούδη. Tου 31χρονου, πλέον, Ελληνορουμάνου, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει αγωνιστεί και στην ΑΕΚ. Βέβαια, με τη φανέλα της «Ένωσης» δεν κατάφερε να σημειώσει κάποια συμμετοχή, αφού από το 2008 μέχρι το 2010 που άνηκε στο ρόστερ της, είχε δοθεί δανεικός κατά σειρά στον Φωστήρα και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Ευχή όλων είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η υγεία του Μιχάι. Ενός πραγματικού μαχητή της ζωής, ο οποίος όχι μόνο αποτελεί πρότυπο υπομονής και θέλησης, αλλά προσφέρει έμπρακτα και στην κοινωνία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x