Γενικά

Η μέρα που το ποδόσφαιρο έγινε πιο… δίκαιο!

Ο Ιρλανδός κλωστοϋφαντουργός και τερματοφύλακας Γουίλιαμ ΜακΚραμ μια μέρα σαν σήμερα άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου αφού αυτός ήταν που σκέφτηκε τον κανονισμό του πέναλτι.

Στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία δεν υπήρχε ο κανονισμός του πέναλτι, με τους αμυνόμενος ουκ ολίγες φορές να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να γλιτώσουν την ομάδα τους από το να δεχτεί γκολ. Αυτό ώθησε τον Ιρλανδό επιχειρηματία και τερματοφύλακα, Γουίλιαμ ΜακΚράμ, το 1890 να σκεφτεί τον κανονισμό του πέναλτι.

Η ιδέα του δεν υλοποιήθηκε μέχρι που στις 14 Φεβρουαρίου 1891 στον αγώνα της Στουκ Σίτι απέναντι στη Νοτς Κάουντι για τα προημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας ένα συμβάν άλλαξε τα πράγματα. Με την Νοτς να προηγείται 1-0 στο σκορ η Στουκ έψαχνε το γκολ της ισοφάρισης, σε μια φάση του παιχνιδιού ένας παίκτης της Νοτς απωθεί την μπάλα με το χέρι μόλις λίγα εκατοστά από την γραμμή του τέρματος με τον διαιτητή να σφυρίζει φάουλ.

Όπως ήταν λογικό όλη η ομάδα των φιλοξενούμενων παρατάχτηκε πάνω στην γραμμή του τέρματος με αποτέλεσμα να κάνει πιο εύκολο το έργο του τερματοφύλακα που στην συνέχεια απέκρουσε την μπάλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Στουκ να χάσει τον αγώνα.

Το αποτέλεσμα όμως θεωρήθηκε από όλους άδικο. Έτσι κάποιες εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου 1891 υλοποιείτε από τη Διεθνή Ένωση ποδοσφαίρου, αποτελούμενη από τις Ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας, η σκέψη του Γουίλιαμ ΜακΚραμ για τον κανονισμό του πέναλτι.

Ο κανόνας τέθηκε σε λειτουργία την επόμενο κιόλας περίοδο (1891-1892) και το πρώτο ιστορικά επίσημο πέναλτι να εκτελείτε στις 14 Σεπτεμβρίου 1891 στον αγώνα της Γουλβς με την Ακρινγκτον.





Επιμέλεια: Δημήτρης Δεληγιάννης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x