Γενικά

Η πρώτη επαρχιακή ομάδα που έπαιξε στην Ευρώπη ήταν η Παναχαϊκή!

Τον Σεπτέμβριο του 1973 και συγκεκριμένα στις 20 του μήνα, η ποδοσφαιρική Ελλάδα βίωσε ένα ανεπανάληπτο γεγονός.

Για πρώτη φορά μία ομάδα από την περιφέρεια, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αγωνιζόταν στα κύπελλα Ευρώπης και αυτό το λάβαρο της επανάστασης στο χορτάρι το σήκωσε ως άλλος Σπάρτακος η Παναχαϊκή!

Ο σύλλογος από την Πάτρα, κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘70, όχι απλώς διέθετε το σύνολο της Ιστορίας του, αλλά μία από τις κορυφαίες εντεκάδες που είδε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δικαιολογημένα, η Παναχαϊκή κατάφερε με την 4η θέση πίσω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό να πάρει το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA.

Αυτό το ταξίδι προς το όνειρο της τεράστιας ομάδας από την αχαϊκή πρωτεύουσα, θα το ζήσετε με ένα απόσπασμα (με την άδεια του συγγραφέα) από βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.

Πρόκειται για το «Της Κυριακής τα είδωλα», το οποίο κυκλοφόρησε το 2011 από τις Εκδόσεις «Τόπος», ενώ το σχετικό κεφάλαιο φέρει τον εμπνευσμένο τίτλο «Τα παιδιά από την Πάτρα».

Αναλυτικά

«Το περίεργο είναι πως όλα άρχισαν στραβά! Η πρώτη εμφάνιση της Παναχαϊκής στη μεγάλη κατηγορία, την περίοδο 1969-1970, συνοδεύτηκε από ένα μελανό σημείο. Την 1η Μαρτίου του 1970 κατηγορείται για δωροδοκία δύο ποδοσφαιριστών του Άρη και υποβιβάζεται από τον τότε πανίσχυρο γενικό γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνο Ασλανίδη, δίχως δικαίωμα έφεσης.



Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο sport-retro.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x