Ιταλία

Ηλιάδης: «Δάσκαλος ο Ρομπέρτο, σχολείο η Ιταλία»!

Λίγο μετά τη μεταγραφή του στη Σαλερνιτάνα,ο Μιχάλης Ηλιάδης μίλησε στο sport-fm.gr για όσα έμαθε δίπλα στον Ρομπέρτο στον Ολυμπιακό και όσα θα μπορέσει να μάθει στη μεγάλη σχολή πορτιέρο της Ιταλίας.

Ο Δραμινός τερματοφύλακας, Μιχάλης Ηλιάδης, είναι ένας ακόμη Έλληνας ποδοσφαιριστής που ξενιτεύεται σε μικρή ηλικία, προκειμένου να εκπληρώσει τα όνειρά του για μία μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό.

Έχοντας περάσει από Δόξα Δράμας, Ολυμπιακό και Ηρακλή, δίχως όμως, να λάβει τις ευκαιρίες που πιθανόν να του αναλογούσαν, ο 20χρονος πορτιέρε μίλησε στο sport-fm.gr για τη νέα σελίδα που ανοίγεται στην επαγγελματική του σταδιοδρομία με το νέο διετές (με προοπτική ανανέωσης για ακόμη ένα έτος) συμβόλαιο που υπέγραψε με τη Σαλερνιτάνα (δεύτερη κατηγορία Ιταλίας), καθώς επίσης και για τις εμπειρίες που συνέλεξε ως μέλος των Ολυμπιακού και Ηρακλή (στη Δόξα δεν είχε γίνει ακόμη επαγγελματίας αθλητής).

Στο τέλος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και για τη συμπατριώτισσα και συνομήλική του, Άννα Κορακάκη, η οποία «έστρεψε» από χθες (09/08) τους προβολείς της δημοσιότητας στην πόλη της Δράμας.

Μιχάλη, συγχαρητήρια για τη μεταγραφή. Περίγραψέ μας πώς προέκυψε το ενδιαφέρον των Ιταλών και εντέλει είσαι από σήμερα (10/08) παίκτης της Σαλερνιτάνα;
«Ευχαριστώ πολύ. Οι άνθρωποι της ομάδας με είχαν δει από κοντά σε κάποια παιχνίδια που έκανα με τον Ηρακλή. Παρακολούθησαν και άλλους αγώνες μου μέσω βίντεο και γνώριζαν ότι έπαιξα και στο Τσάμπιονς Λιγκ Νέων, όσο ήμουν παίκτης του Ολυμπιακού».

Με τον Ηρακλή είχες συμβόλαιο σε ισχύ για άλλα τρία χρόνια. Η ομάδα προχώρησε σε πώληση ή λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία σας;
«Συμφωνήσαμε με τη διοίκηση του Ηρακλή να αποχωρήσω και να πάω στην Ιταλία. Δεν θέλησα να διεκδικήσω χρήματα. Ο Ηρακλής είναι πολύ μεγάλη ομάδα, ήταν τιμή μου που φόρεσα τη φανέλα του και του εύχομαι καλή συνέχεια».

Πώς ήταν οι πρώτες σου ημέρες ως αθλητής ομάδας του εξωτερικού; Σε ενθουσιάζει η προοπτική;
«Ήταν κάτι το οποίο περίμενα καιρό. Θεωρώ ότι το να αγωνιστώ στο εξωτερικό θα είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο για μένα. Το ίδιο θα συμβούλευα και τους συναθλητές μου, αν τους δοθεί η ευκαιρία, να πάνε στο εξωτερικό, ώστε να δουλέψουν σε καλύτερες συνθήκες και πιο ανταγωνιστικό επίπεδο, ειδικά αν μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, όπως το ιταλικό».

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες σου προπονήσεις με τους «γκρανάτα» (σ.σ. ίδιο ψευδώνυμο με την ομάδα της Τορίνο που προκύπτει από το χρώμα της φανέλας), ποιες διαφορές εντοπίζεις σε σχέση με τις προπονήσεις σου στην Ελλάδα;
«Διαφορές μπορείς να εντοπίσεις σε πολλούς τομείς. Εδώ οι προπονήσεις έχουν μεγαλύτερη ένταση και απαιτήσεις. Είμαι ευχαριστημένος πάντως από όλους τους προπονητές τερματοφυλάκων που είχα ως τώρα, γιατί εκείνοι με έφτιαξαν σε αυτό που έχω γίνει ως τώρα».

Το Τσάμπιονς Λιγκ Νέων, όπου και αγωνίστηκες με τον Ολυμπιακό, φαντάζομαι ήταν μοναδική εμπειρία. Τι αποκόμισες από τη συμμετοχή σου στην εν λόγω διοργάνωση;
«Ήταν όντως τρομερή εμπειρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό για την ευκαιρία που μου έδωσε να παίξω στην κορυφαία αυτή διοργάνωση. Έχει κι ο Ολυμπιακός μεγάλο μερίδιο στη μέχρι τώρα εξέλιξή μου».

Στη θητεία σου σε Ολυμπιακό και Ηρακλή, συνεργάστηκες με δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες, τους Ρομπέρτο και Χουάντερσον. Πήρες στοιχεία από αυτούς;
«Και οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν δάσκαλοι για μένα. Τους παρακολουθούσα συνέχεια και πήρα στοιχεία και από τους δύο. Ειδικά στη θέση του τερματοφύλακα, οφείλεις να παρακολουθείς τους πιο έμπειρους συμπαίκτες σου και να μαθαίνεις από αυτούς».

Πριν γίνεις επαγγελματίας, είχες ως πρότυπα άλλους τερματοφύλακες;
«Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα να μην έχω πρότυπο τον Αντώνη Νικοπολίδη. Όσον αφορά το εξωτερικό, ο κορυφαίος τερματοφύλακας, κατά τη γνώμη μου, που έχω δει ήταν ο Πίτερ Σμάιχελ. Τον θαύμαζα και εξακολουθώ να τον θαυμάζω. Τον θεωρώ τον καλύτερο».

Πέτερ Σμάιχελ: Ο αγαπημένος τερματοφύλακας του Μιχάλη Ηλιάδη
inner

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σε έχει βοηθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας σου;
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές τερματοφυλάκων με τους οποίους συνεργάστηκα. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να απευθύνω μία ξεχωριστή ευχαριστία στον κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο. Αυτός ήταν ο προπονητής που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωσή μου, όχι μόνο ως τερματοφύλακα, αλλά και ως ανθρώπου. Εκείνος με μεγάλωσε».


Η Σαλερνιτάνα σώθηκε πέρυσι στα play-out. Φέτος, γνωρίζεις αν διαφοροποιούνται οι στόχοι της;
«Η Σαλερνιτάνα έχει φανατικούς οπαδούς, για μένα είναι μεγάλη ομάδα. Δεν έχω ενημερωθεί εκτενώς για τις βλέψεις που έχουμε φέτος, καθώς βρίσκομαι ελάχιστο διάστημα εδώ, ωστόσο, σίγουρα θα επιδιώξουμε κάτι καλύτερο από αυτό που κατάφερε ο σύλλογος την προηγούμενη σεζόν».

Είσαι διεθνής με την Κ19 της Ελλάδας. Βλέπεις στο μέλλον να υπερασπίζεσαι και την εστία της Εθνικής ανδρών;
«Η Εθνική ανδρών είναι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή. Ωστόσο, μου αρέσει να πηγαίνω βήμα-βήμα, να εξελίσσομαι σταδιακά, να πετύχω τους στόχους που έχει θέσει η νέα μου ομάδα, να προχωρώ με σταθερούς ρυθμούς».


Ως Δραμινός που είσαι, δεν θα μπορούσα να μην ζητήσω το σχόλιό σου για τη χθεσινή επιτυχία της Άννας Κορακάκη στη σκοποβολή, με την οποία έχετε κοινή ηλικία, μα και τόπο καταγωγής.
«Ήταν μία τεράστια επιτυχία, τόσο για την πόλη μου, τη Δράμα, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να της δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να ευχηθώ να έχουμε και στο μέλλον τέτοιες διακρίσεις».

Επιμέλεια: Βασίλης Παπαδημητρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x