Δήλωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι η θέση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού οργανισμού στον κόσμο είναι σαφής και σταθερή και ότι οι γυναίκες στο Ιράν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στα ποδοσφαρικά γήπεδα , εξέδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Επικοινωνήσαμε αρκετές φορές μαζί τους τα τελευταία χρόνια, όπως και η διοίκηση της FIFA. Έχουμε μια αντιπροσωπεία μελών της FIFA στο Ιράν αυτή τη στιγμή, και ανυπομονώ να λάβω καλά νέα. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και διαδικασίες προτού γίνει αυτό σωστά, αλλά τώρα είναι η στιγμή να αλλάξουμε τα πράγματα και η FIFA αναμένει θετική πρόοδο από το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι τους τον Οκτώβριο», ξεκαθάρισε ο Ινφαντίνο.

H FIFA, πλέον, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Τεχεράνη ώστε να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδόσφαιρο χωρίς να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά το θάνατο της νεαρής Σαχάρ Χονταρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε όταν έμαθε ότι κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών, επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να παρακολουθήσει αγώνα της αγαπημένης της ομάδας. Η 29χρονη πέθανε σε νοσοκομείο στην Τεχεράνη στις 9 Σεπτεμβρίου.