Γενικά

Το Ιράν έκλεισε τις… πόρτες στα γήπεδα για τις γυναίκες!

Περίπου 2 χιλ. γυναίκες είχαν αγοράσει εισιτήριο για το ματς του Ιράν με τον Λίβανο, αλλά τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο γήπεδο.

Για ακόμη μια φορά σε χώρα της Μέσης Ανατολής καταπατούνται τα δικαιώματα των γυναικών. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Ιράν φαίνεται πως αποφάσισε ξανά να κλείσει τις πόρτες των γηπέδων στις γυναίκες!

«Περίπου 2.000 Ιρανές, που είχαν αγοράσει εισιτήρια για τον αγώνα Ιράν-Λίβανο, ήταν παρούσες στην περίμετρο του σταδίου Ιμάμ Ρεζά, αλλά δεν μπόρεσαν να μπουν στο γήπεδο. Για αυτόν τον αγώνα, πουλήθηκαν 12.500 εισιτήρια, εκ των οποίων τα 2.000 ήταν για γυναίκες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Θέση για το συμβάν πήρε ο κυβερνήτης του Μασχάντ, περιοχή που διεξήχθη το ματς της εθνικής Ιράν, Μοχσέν Νταβάρι, ζητώντας συγγνώμη: «Ζητώ συγγνώμη που πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να μπουν στο γήπεδο. Δυστυχώς μεγάλος αριθμός κόσμου έξω από το γήπεδο στερήθηκε την παρακολούθηση του αγώνα».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, διέταξε την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών να εξετάσει το περιστατικό.

Τον περασμένο Ιανουάριο είχε επιτραπεί στις γυναίκες να παρευρεθούν σε διεθνή αγώνα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια, σε ένα ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στο Ιράκ.

Το Ισλαμικό κράτος έχει γενικά απαγορεύσει σε γυναίκες θεατές την είσοδο στα γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων από τότε που ιδρύθηκε το 1979. Οι κληρικοί, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από την αρρενωπή ατμόσφαιρα και τη θέα των ημίγυμνων ανδρών στις κερκίδες.

Ωστόσο, η FIFA διέταξε το Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2019 να επιτρέψει στις γυναίκες την πρόσβαση στα γήπεδα χωρίς περιορισμούς και σε αριθμούς που θα καθοριστούν ανάλογα με τη ζήτηση εισιτηρίων. Η οδηγία της FIFA, που απειλούσε με αποκλεισμό του Ιράν από τις διοργανώσεις, ήρθε μετά τον θάνατο μιας οπαδού, της Σαχάρ Κιονταγάρι, έχοντας αυτοπυρποληθεί φοβούμενη ότι θα φυλακιστεί, αφού προσπάθησε να παρευρεθεί μεταμφιεσμένη σε έναν αγώνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x