Ελλάδα

Λαγαρίας: «Η ΔΟΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Β. Μακεδονία αν στο Τόκιο κάνει τα ίδια με το Euro»

Κυρώσεις πρέπει να επιβάλει η ΔΟΕ στη Βόρεια Μακεδονία αν υπάρξει ανάλογη συμπεριφορά της γείτονας χώρας, όπως αυτή στο Euro.

Ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας φιλοξενήθηκε στην «Εφεση της Τρίτης» του Κυριάκου Θωμαΐδη, στη ραδιοφωνική συχνότητα του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και αναφέρθηκε στο ζήτημα που ανακύπτει με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ειπε μεταξύ άλλων ο κ. Λαγαρίας:

«Όταν ο αγωνιστής της Αριστεράς Τζαβαλάς Καρούσος είπε και ο Γιάννης Τσαρούχης διέδωσε «όπως ένας Απόστολος διέδιδε τον λόγο του Ιησού», ότι «στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι», φυσικά δεν εννοούσε ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει κύριε Θωμαϊδη και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη προβλέπεται ότι το όνομα μιας Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πρέπει να αντανακλά στην επικράτεια και την παράδοση της χώρας και υπόκειται στην έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας τροποποίησε πρόσφατα την συνταγματική της ονομασία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και το παγκοσμίως αναγνωρισμένο (erga omnes) όνομά της είναι πλέον “Βόρεια Μακεδονία”.

Η συνταγματική ονομασία του Κράτους της Βόρειας Μακεδονίας και η αθλητική ονομασία της Εθνικής Ολυμπιακής της Επιτροπής, πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Αρχικά η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας είχε αναγνωριστεί από τη ΔΟΕ με το επίσημο όνομα Ολυμπιακή Επιτροπή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Μετά τη σύναψη όμως της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επικαιροποίησε την ονομασία της, από Ολυμπιακή Επιτροπή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε Ολυμπιακή Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Σήμερα η επίσημη αθλητική ονομασία της είναι αυτή ακριβώς και με αυτή υποχρεούται να εμφανιστεί στο Τόκιο.

Αν εμφανιστεί με τη δεύτερη αθλητική ονομασία με την οποία αυτοπροσδιορίζεται “εντός των τειχών” αλλά και στο διαδίκτυο, δηλαδή με το όνομα – τίτλο Μακεδονική Ολυμπιακή Επιτροπή και το σήμα – εθνόσημο “MOC”, δηλαδή τα αρχικά του ονόματος Macedonian Olympic Committte, θα πρέπει να της επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που μπορεί να φτάσουν και μέχρι την αποβολή από τη διοργάνωση ή και τη ΔΟΕ ακόμα, για δύο λόγους τουλάχιστον:

Πρώτον γιατί θα έχει παραβιάσει τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη αναφορικά με το καθεστώς ιδιότητας μέλους, δηλαδή το λεγόμενο membership, και δεύτερον, ίσως και κυριότερο, διότι μια τέτοια ενέργεια θα υποδηλώνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα και ένα πολιτικό στόχο που οπωσδήποτε δεν συνάδουν με τις αθλητικές περιστάσεις».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x