Ισπανία

Λουίς Σουάρες: Ο «δολοφόνος» γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος

Ο Λουίς Σουάρες δεν είναι απλώς ένας από τους καλύτερους κεντρικούς επιθετικούς των τελευταίων 15 ετών παγκοσμίως.

Πολλοί είναι οι επιθετικοί εκείνοι που τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αφήσει το στίγμα τους τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στράικερ που «ματώνουν» τα αντίπαλα δίχτυα, περιφερειακοί επιθετικοί που βοηθούν και στη δημιουργία αλλά και φυσιογνωμίες που έχουν ήδη περάσει στο Πάνθεον του αθλήματος. Υπάρχει ωστόσο και ένας ποδοσφαιριστής, που προέρχεται από την Ουρουγουάη και έχει περάσει στη μνήμη των φιλάθλων ως ένας «φονιάς» που ζει από τα γκολ.

Ο Λουίς Σουάρες, επιστρέφει στην πατρίδα του και την αγαπημένη του Νασιονάλ, όχι μόνο για να κλείσει την καριέρα του, αλλά για να αποδείξει ότι ένας… δολοφόνος επιστρέφει πάντοτε στον τόπο του εγκλήματος.

Από το Σάλτο της Ουρουγουάης στην Ολλανδία και από την Λίβερπουλ στην Ισπανία, ο 35χρονος παίκτης κάνει το come back σε μέρη γνωστά, που οφείλει να τιμήσει πριν πει το «αντίο».

H ολλανδική περιπλάνηση με Χρόνινχεν και Άγιαξ
Καλοκαίρι του 2006 και η Χρόνινχεν κάνει δικό της έναν ταλαντούχο επιθετικό από την Ουρουγουάη βγάζοντας από τα ταμεία της 800 χιλ. ευρώ. Ο 19χρονος τότε Σουάρες πέτυχε σε 37 αναμετρήσεις 15 τέρματα, ενώ μοίρασε και 7 ασίστ, «γοητεύοντας» τον Άγιαξ ο οποίος το επόμενο μόλις καλοκαίρι δαπάνησε 26.5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ως εκ του αποτελέσματος, ο «Αίαντας» δικαιώθηκε αφού σε τέσσερις σεζόν στο τότε «Άμστερνταμ Αρίνα», ο Ουρουγουανός επιθετικός μετατράπηκε στον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του συλλόγου, με τους αριθμούς να αποδεικνύουν περίτρανα την αλήθεια.

Με 111 γκολ και 66 ασίστ σε 157 συμμετοχές με τον Άγιαξ, ο Σουάρες αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2011 για τη Λίβερπουλ, ως ο 9ος σκόρερ της πολυποίκιλης και εντυπωσιακής ιστορίας του συλλόγου, έχοντας μάλιστα κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο.

Ο scouser από την Ουρουγουάη
Από την πρώτη στιγμή που «πάτησε» στο Άνφιλντ, ο Λουίς Σουάρες, έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Και πως να μη γίνει αυτό αφού στο ντεμπούτο του σκόραρε το παρθενικό του γκολ με τους «Reds» στις 2 Φεβρουαρίου του 2011 στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Premier League εναντίον της Στόουκ. Ακολούθησαν άλλα 81 τέρματα, 45 ασίστ αλλά και το Λιγκ Καπ του 2012 με τη Λίβερπουλ, μέχρι που η Μπαρτσελόνα αποφάσισε πως αυτός ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να «παντρευτεί» με τον Μέσι και τον Νεϊμάρ, όπως και έγινε.

Mes que un…goleador
11 Ιουλίου 2014. Η Μπαρτσελόνα, τινάζει την μπάνκα στον αέρα, βγάζοντας απο τα ταμεία της περίπου 82 εκατ. ευρώ για να τον ντύσει με τα «μπλαουγκράνα». Η μεταγραφή έχει φέρει αναταραχή τόσο στα ισπανικά όσο και στα Μέσα της ευρώπης, την ίδια στιγμή που η αιώνια αντίπαλος Ρεάλ Μαδρίτης αποκτούσε τον Χάμες Ροντρίγκεζ από την Μονακό.
Τα… χνώτα του Σουάρες, ταίριαξαν κατευθείαν με εκείνα του Λιονέλ Μέσι και του Νεϊμάρ και το «ΜSN» είχε μόλις αποκτήσει υπόσταση.
H πρώτη σεζόν του Σουάρες στην Καταλονία ήταν ονειρεμένη, αφού η Μπαρτσελόνα κατέκτησε όποιον τίτλο βρήκε στο διάβα της πραγματοποιώντας το treble με την επιθετική «τρίανα», να συμμετέχει συνολικά σε 122 τέρματα.
Και οι τρείς συνυπήρξαν 409 φορές μέσα στο γήπεδο, σκοράροντας 344 γκολ μέχρι το 2017 που ο Νεϊμάρ, αποχώρησε για την Παρί.
Σε 4,5 χρόνια παρουσίας του στο «Καμπ Νου», ο Ουρουγουανός, βρήκε δίχτυα 194 φορές, ενώ και η τροπαιοθήκη του αναπτύχθηκε ιδιαίτερα καθώς πλέον περιλαμβάνει 4 Πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Ισπανίας, όπως και 2 Σουπερ Καπ. Επιπλέον, κατέκτησε το Champions League, το ευρωπαϊκό Super Cup αλλά και το Παγκόσμιο Συλλόγων.
Ο τελευταίος ευρωπαϊκός σταθμός
Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει «γονατίσει» την παγκόσμια οικονομία αλλά και κομμάτια της καθημερινότητας, το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Έχοντας πιάσει το pick του με την Μπαρτσελόνα, ο Σουάρεζ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τον σύλλογο με την Ατλέτικο Μαδρίτης να κάνει κρούση για να τον αποκτήσει. Ο 33χρονος επιθετικός, φοράει τα «ροχιμπλάνκος» και μια νέα ιστορία αγάπης ξεκινά να συντάσσεται στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο».

Εκεί, ο Σουάρες δε χρειάστηκε να κάνει τίποτα διαφορετικό σε σχέση με αυτό που έκανε στο παρελθόν και έτσι συνέχισε να σφυροκοπάει τα αντίπαλα δίχτυα. Η πρώτη του χρονιά με τη φανέλα της Ατλέτικο ήταν εξίσου εντυπωσιακή καθώς κατέγραψε 38 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις πετυχαίνοντας 21 γκολ, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, να επιστρέψει στην κορυφή της Ισπανίας, μετά από 7 χρόνια.

Το «αντίο» του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, το είπε τον περασμένο Mάιο, με το «μπλοκάκι» του να περιλαμβάνει αθροιστικά 34 γκολ σε 83 εμφανίσεις με την ομάδα της Μαδρίτης.

Η μοιραία επιστροφή στη Νασιονάλ
Μετά απο 436 γκολ στην «γηραιά ήπειρο» ο πολύπειρος σέντερ φορ, αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του για να τιμήσει τα χρώματα της «μαμάς» Νασιονάλ. Η ομάδα στην οποία ο Σουάρες πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και του έδωσε ζωή, πρόκειται να γίνει η δική του «γη της επαγγελίας».

Το θέλουν άλλωστε και οι οπαδοί της ομάδας, οι οποίοι στη πρόσφατη αναμέτρηση με την Tσερίτο, κατέκλυσαν το «Γκραν Πάρκιε» φορώντας μάσκες με το πρόσωπο του Σουάρες, δείχνοντας πόσο πολύ επιθυμούν την επιστροφή του, έστω κι αν αυτή είναι προσωρινή.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x