Ισπανία

Μπιλμπάο με καρδιά χιλίων λεόντων «πάτησε» την Μπαρτσελόνα

Οι τελικοί κερδίζονται με την ψυχή! Η Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν παραδόθηκε ποτέ, οδήγησε το Σούπερ Καπ στην παράταση και εκεί επιβλήθηκε 3-2 της Μπαρτσελόνα.

Αθλέτικ Μπιλμπάο για… γούστα!

Υπό τις οδηγίες και το άριστο πλάνο του νέου τους προπονητή, Μαρθελίνο, οι Βάσκοι επικράτησαν 3-2 της Μπαρτσελόνα στην παράταση, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τους Καταλανούς στην εσωστρέφεια και τον προβληματισμό.

Όλα έδειχναν ότι η ομάδα του Κούμαν θα ήταν αυτή που θα πανηγύριζε τον τίτλο, καθώς με τα δύο γκολ του Γκριεζμάν, η Μπαρτσελόνα ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1 στο 90’, αλλά ο Βιγιαλίμπρε με δικό του τέρμα έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί μίλησε η κλάση του πιο ποιοτικού επιθετικού της Μπιλμπάο, Ινιάκι Γουίλιαμς, που με ένα γκολ-ποίημα διαμόρφωσε το τελικό 3-2, κατακτώντας το πρώτο τους τρόπαιο από το 2015 με «θύμα» τους και πάλι τότε τους «μπλαουγκράνα».

Ό,τι διασώθηκε από την Μπαρτσελόνα ήταν ο Γκριεζμάν που πέτυχε και τα δύο γκολ, ενώ ο Μέσι ήταν φανερά ανέτοιμος και σαν να μην έφτανε αυτό ο Αργεντινός είδε την κόκκινη κάρτα στο 121’ λόγω χτυπήματος εκτός φάσης στον Βιγιαλίμπρε.

Το ματς

Ο ενθουσιασμός του αουτσάιντερ ήταν αυτός που μίλησε στα πρώτα λεπτά του μεγάλου τελικού, με την Αθλέτικ Μπιλμπάο να πιέζει την Μπαρτσελόνα ακόμα και με αμυντική αφέλεια, αφού οι Καταλανοί έσφυζαν από ποιότητα από τη μέση και μπροστά. Ωστόσο, ο Λιονέλ Μέσι ήταν εμφανές ότι δεν ήταν στο 100% της κατάστασής του. Η μεγάλη ευκαιρία με το σουτ του Κάπα (26’) ήταν ό,τι καλύτερο έκαναν οι Βάσκοι για να έρθει το τρίλεπτο-φωτιά, με τον Γκριεζμάν να ανοίγει το σκορ στο 40’ και τον Ντε Μάρκος να ισοφαρίζει, έπειτα από εξαιρετική σέντρα του Ινιάκι Γουίλιαμς.





Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν η επιτομή του ισορροπημένου παιχνιδιού, με την κατοχή να είναι στο 50-50 και ήταν φανερό ότι όλα θα κρίνονταν στη λεπτομέρεια, στον τομέα δηλαδή που ακυρώθηκε το γκολ του Ραούλ Γκαρθία στο 57’, αφού για εκατοστά ήταν εκτεθειμένος από την άμυνα των Καταλανών. Όλα έδειχναν… παράταση, ωστόσο στο 77’ ο Γκριεζμάν φώναξε πάλι «παρών», καθώς με δημιουργό τον Ζόρντι Άλμπα, που ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων, έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του. Απάντηση όμως είχε και πάλι η Μπιλμπάο και μάλιστα στο 90’, που ο Βιγιαλίμπρε βρήκε δίχτυα από νέα σέντρα του Μουνιαΐν.





Στον έξτρα χρόνο, η Μπαρτσελόνα φάνηκε χωρίς άλλες δυνάμεις και κυρίως χωρίς ψυχικά αποθέματα, τη στιγμή που η Αθλέτικ Μπιλμπάο είχε τρομερή ψυχολογία και υψηλό κίνητρο μπροστά στην ιστορική ευκαιρία για την κούπα. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Ινιάκι Γουίλιαμς στο 93’. Ο 26χρονος με τρομερή ψυχραιμία έφερε την μπάλα στο δεξί του πόδι στο ύψος της μεγάλης περιοχής και με μυθικό πλασέ, την έστειλε στο αριστερό δοκάρι και στο βάθος της εστίας του Τερ Στέγκεν που δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό. Η Μπαρτσελόνα ήταν στο... καναβάτσο, δεν μπορούσε να σηκωθεί και σαν... κατακλείδα ήρθε η κόκκινη κάρτα του Μέσι στο 121' για χτύπημα εκτός φάσης στον Βιγιαλίμπρε.





Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μπαρτσελόνα (4-3-3):
Τερ Στέγκεν – Ντεστ (46’ Μινγκέθα), Αραούχο, Λενγκλέ (106’ Τρινκάο), Ζόρντι Άλμπα – Μπουσκέτς (97’ Πουτζ), Ντε Γιονγκ, Πέδρι (88’ Πιάνιτς) – Γκριεζμάν, Μέσι, Ντεμπελέ (88’ Μπρέθγουεϊτ)

Αθλέτικ Μπιλμπάο (4-4-2): Σιμόν – Κάπα (81’ Μπερενγκέρ), Γεράι, Μαρτίνεθ (95’ Νούνιεθ), Μπαλενθιάγκα (83’ Λέκουε) – Όσκαρ ντε Μάρκος, Βενσεντόρ (81’ Βέσγκα), Ντάνι Γκαρθία, Μουνιαΐν – Ραούλ Γκαρθία (83’ Βιγιαλίμπρε), Ινιάκι Γουίλιαμς (106’ Μορσίγιο)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x