Euro 2024

Δεν έχει… ταβάνι με τέτοιο Καβάνι!

Με τον Έντινσον Καβάνι να «χτυπάει» δύο φορές, η Ουρουγουάη επικράτησε 2-1 της Πορτογαλίας και κάνει όνειρα για πορεία μέχρι και τον τελικό.

Ένας ακόμα παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν (σ.σ. μετά τον Εμπαπέ), ο Έντινσον Καβάνι, ήταν ο πρωταγωνιστής της δεύτερης αναμέτρησης για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη νίκη δηλαδή της Ουρουγουάης (2-1) επί της Πορτογαλίας.

Ο 31χρονος στράικερ… σκότωσε την ομάδα του Σάντος σκοράροντας δύο φορές (7’, 62’) και έστειλε τη «σελέστε» στα προημιτελικά, όπου θα συναντήσει τη Γαλλία.

Ενδιάμεσα (55’) είχε ισοφαρίσει ο Πέπε με κεφαλιά, με την Πορτογαλία να έχει την εδαφική υπεροχή και την κατοχή της μπάλας, αλλά να είναι αρκετά φλύαρη.

Πως έπαιξαν



inner

Αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν με σύστημα 4-4-2. Η Ουρουγουάη είχε κάτω από τα δοκάρια της τον Μουσλέρα, ενώ η αμυντική τετράδα της αποτελείτο από Κάσερες, Χιμένες, Γοδίν, Λασάλτ. Στα χαφ όλη τη… δουλειά έκαναν οι Νάντες, Βεσίνο, Τορέιρα, Μπετανκούρ, ενώ το επιθετικό δίδυμό της ήταν φυσικά οι Λουίς Σουάρες, Καβάνι.

Από την άλλη, ο Φερνάντο Σάντος πραγματοποίησε τρεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχήμα που χρησιμοποίησε κόντρα στο Ιράν στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Ο Ρουί Πατρίσιο υπερασπίστηκε την εστία των Πορτογάλων, με τους Ρικάρντο Περέιρα, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο να ξεκινούν στην οπισθοφυλακή. Όσον αφορά τα χαφ, οι Ζοάο Μάριο και Μπερνάρντο Σίλβα ήταν στα άκρα, με τους Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα να έχουν κεντρικό ρόλο. Στη γραμμή κρούσης οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκέντες.



Το ματς



Όπως αναμενόταν, οι δύο ομάδες ήταν αρκετά επιφυλακτικές στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Η Πορτογαλία έδειχνε να «πατάει» καλύτερα έχοντας πιο σωστή κυκλοφορία μπάλας, ωστόσο δεν μπορούσε να βρει πολλούς χώρους. Και σχεδόν από το… πουθενά, η Ουρουγουάη προηγήθηκε με τον Καβάνι να σκοράρει στο 7’ με το στήθος (!), σε μια φάση που ο Λουίς Σουάρες έβγαλε εξαιρετική σέντρα και βρήκε τον συμπαίκτη στην πλάτη της άμυνας της ομάδας του Φερνάντο Σάντος.

inner

Από ‘κει και πέρα, η Πορτογαλία είχε την εδαφική υπεροχή και την κατοχή μπάλας, δίχως όμως να βρει τον τρόπο για να ξεκλειδώσει την καλά οργανωμένη άμυνα των Ουρουγουανών. Η ομάδα του Ταμπάρες αμυνόταν με εννέα και δέκα παίκτες πίσω από τη σέντρα, με τους Λουίς Σουάρες-Καβάνι να είναι απελπιστικά μόνοι στην επίθεση. Η μόνη απειλητική στιγμή της «σελέστε» ήρθε στο 22' στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σουάρες.

Στο υπόλοιπο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, με το συγκρότημα του Σάντος να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά να είναι φλύαρη και να μην βρίσκει «καθαρές» ευκαιρίες. Κάπως έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με τη «σελέστε» να προηγείται 1-0 χάρη στο τέρμα του Καβάνι από το 7’.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με την Πορτογαλία να έχει την υπεροχή και να προσπαθεί να φτάσει στο 1-1. Τελικά, η ομάδα του Σάντος δικαιώθηκε για την επιμονή της στο 55’, με τον Πέπε να ισοφαρίζει με κεφαλιά, σε μια φάση που ξεκίνησε από εκτέλεση κόρνερ. Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκε η ομάδα του Ταμπάρες στην εν εξελίξει διοργάνωση.

inner

Εντούτοις, η Ουρουγουάη έδειξε χαρακτήρα και ανέκτησε το προβάδισμά της στο 62’, με τον Καβάνι να εκτελεί τον Ρουί Πατρίσιο με υποδειγματικό πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής κι ενώ η φάση ξεκίνησε από σφάλμα του Πέπε, που έδιωξε λανθασμένα και άργησε να επιστρέψει στη θέση του.

inner

Η Πορτογαλία ανέβασε εκ νέου στροφές και πίεσε για να ανταποδώσει, με τον Μπερνάρντο Σίλβα να αστοχεί από πλεονεκτική θέση στο 70’ κι ενώ ο Μουσλέρα ήταν εξουδετερωμένος. Εν συνεχεία, οι Ίβηρες κατασκήνωσαν έξω από την περιοχή της «σελέστε», αλλά και πάλι έβρισκαν… τείχος μπροστά τους. Οι απέλπιδες προσπάθειες των πρωταθλητών Ευρώπης στα τελευταία λεπτά έπεσαν στο κενό, αφού οι αμυντικοί του Ταμπάρες αμύνθηκαν εξαιρετικά και δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να βρουν στόχο.

Όπως είναι φυσικό, στην Ουρουγουάη συνεχίζουν να ονειρεύονται μεγαλειώδη πορεία, ενώ στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσουν τηη Γαλλία. Από την άλλη, αρνητικός πρωταγωνιστής για την πρωταθλήτρια Ευρώπης ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος για μια ακόμα φορά έμεινε άσφαιρος σε νοκ-άουτ αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου και «μιμήθηκε» τον Μέσι.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ουρουγουάη (Ταμπάρες): Μουσλέρα – Μ. Κάσερες, Γοδίν, Χιμένες, Λασάλτ – Νάντες (81’ Κ. Σάντσες), Τορέιρα, Βεσίνο, Μπετανκούρ (63’ Κρ. Ροντρίγκες) – Λ. Σουάρες, Καβάνι (74’ Στουάνι)

Πορτογαλία (Σάντος): Ρουί Πατρίσιο – Ρικάρντο Περέιρα, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο – Μπερνάρντο Σίλβα, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα (65’ Κουαρέσμα), Ζοάο Μάριο (85' Μ. Φερνάντες) – Κρ. Ρονάλντο, Γκέντες (74’ Αντρέ Σίλβα)

Διαιτητής: Σέζαρ Ράμος (Μεξικό).

Γήπεδο: Fisht Stadium Sochi

Επιμέλεια: Γιώργος Πετρίδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x