Μουντιάλ 2022

Εμιλιάνο Μαρτίνες: Ο θεόσταλτος ήρωας της Αργεντινής!

Η Αργεντινή κατέκτησε για 3η φορά στην ιστορία της ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρωταγωνιστής; Ο Λιονέλ Μέσι. Ήρωας; Ποιός άλλος; Ο Εμιλιάνο Ντίμπου Μαρτίνες!

«Ο κανονικός άνθρωπος εμπλέκεται στη δράση. Ο ήρωας δρα. Βασική διαφορά». Αυτός είναι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, γνωστός και ως Ντίμπου. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έφτασε στο τέλος του, η Αργεντινή έφτασε ξανά στην κορυφή του κόσμου έπειτα από 36 χρόνια. Τα φώτα πηγαίνουν -όπως είναι λογικό- στον Λιονέλ Μέσι. Είναι, ίσως, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ίσως ο Θεός του ποδοσφαίρου τού χρώσταγε αυτό το τρόπαιο. Ίσως, όμως, αυτός ο Θεός να του έστειλε τον Εμιλιάνο Μαρτίνες!

Ποιος είναι, όμως, αυτός ο Μαρτίνες; Το παρατσούκλι του; Ντίμπου. Ο λόγος; Ένα παιδικό στη χώρα του με ένα μικρό παιδί που είχε φακίδες, όπως ακριβώς και ο Έμι. Που ήταν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο; Στην κερκίδα, βλέποντας τα παιχνίδια της «αλμπισελέστε» παρέα με τον αδερφό του. Πότε έκανε το ντεμπούτο με την εθνική ομάδα; Το 2021! Ναι, πριν έναν μόλις χρόνο. Τι έχει καταφέρει από τότε; Τα πάντα! Κατάκτηση Κόπα Αμέρικα, Φιναλίσιμα και Παγκοσμίου Κυπέλλου! Σε μόλις 27 παιχνίδια! Αυτός είναι ο ήρωας της Αργεντινής, αυτός είναι ο Ντίμπου Μαρτίνες.

Ένας τσαμπουκαλεμένος «πεναλτάκιας»



Ο Μαρτίνες ήταν ο βασικός τερματοφύλακας στην πορεία της εθνικής ομάδας της Αργεντινής και στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα του 2021. Στις πρώτες αναμετρήσεις της διοργάνωσης, είχε κάνει αρκετές επεμβάσεις, όντας ο αφανής ήρωας της «αλμπισελέστε». Στον ημιτελικό, μετατράπηκε σε αυτόν που φάνηκε, σε έναν πραγματικό ήρωα!

Έχοντας στο ρεπορτόριο του όση ποδοσφαιρική αλητεία είναι αρκετή για να γίνει αγαπητός σε μεγάλη μερίδα κόσμου, κατάφερε να αποσυντονίσει τους Κολομβιανούς στη διαδικασία των πέναλτι και να στείλει τη χώρα του στον τελικό. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του στον Γέρι Μίνα, πριν αυτός εκτελέσει, λέγοντας του, μεταξύ άλλων, πως θα τον φάει ζωντανό.



Η Αργεντινή έφτασε στον τελικό του Ρίο Ντε Τζανέιρο, κόντρα σε μία από τις μεγαλύτερες αντιπάλους της, την οικοδέσποινα Βραζιλία. Ο Ντίμπου ήταν και πάλι εκεί, πραγματοποίησε ακόμη μια εξαιρετική εμφάνιση και συνέβαλε τα μέγιστα για να κατακτήσει ο Μέσι ένα τρόπαιο με την εθνική, αλλά και για να φτάσει ξανά η Αργεντινή στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής, μετά από 28 χρόνια.

Ακόμα και ο ίδιος ο Μέσι του εκμυστηρεύτηκε πως «χωρίς εσένα, δεν θα το παίρναμε». Ο Ντίμπου είχε γράψει μία εποποιία, αλλά ήταν ακόμα η αρχή.



Ο Θεός του ποδοσφαίρου τού έστειλε τον Μαρτίνες



Για πολλούς, ο Θεός του ποδοσφαίρου χρώσταγε στον Μέσι, πέρα από έναν τίτλο με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι σαφές, πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ένας... κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ο «πούλγκα» μπορεί να είναι από... άλλον πλανήτη, μπορεί και όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως χρειαζόταν κάποιον άξιο συμπαραστάτη. Ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς επιθετικούς των τελευταίων χρόνων, ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον 35χρονο -πλέον- αστέρα.

Η βοήθεια ήρθε... από το πουθενά και σε θέση που σχεδόν κανείς δεν περιμένει. Βασικός τερματοφύλακας της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ποιος άλλος; Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες. Σημαντικές επεμβάσεις; Αμέτρητες. Για αρχή, σώζει τη χώρα του στο τελευταίο λεπτό στο παιχνίδι με την Αυστραλία στη φάση των «16», κάνοντας μία ασύλληπτη επέμβαση.



Και φυσικά, όταν τελειώνει κάτι καλό, αρχίζει κάτι... καλύτερο. Μπορεί το παιχνίδι κόντρα στην Ολλανδία να πήγε στο πέναλτι, αλλά ο Ντίμπου ήταν και πάλι εκεί. Απέκρουσε δύο εξ αυτών και έστειλε την Αργεντινή στον ημιτελικό.



Και αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Κροατίας, η Αργεντινή προκρίθηκε στον τελικό. Εκεί που φαινόταν πως οι λατινοαμερικάνοι θα είχαν ένα εύκολο απόγευμα, με δύο γκολ στο ημίχρονο, ο Κιλιάν Εμπαπέ είχε διαφορετική άποψη, έφερε τα άνω... κάτω και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Ο Μέσι έδωσε ξανά κεφάλι στο σκορ στην Αργεντινή, ενώ και πάλι ο Γάλλος σταρ έκανε το 3-3.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ήταν η ώρα ενός άλλου ήρωα, η ώρα του Ντίμπου. Αρχικά, κάνει μία εξωπραγματική επέμβαση στο σουτ του Κόλο Μουανί στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και εν συνέχεια απομακρύνει την εκτέλεση πέναλτι του Κομάν στη... ρώσικη ρουλέτα.



Το αποτέλεσμα; Η Αργεντινή να σηκώσει το τρίτο της τρόπαιο σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτή τη φορά στον ουρανό της Ντόχα. Πρωταγωνιστής; Ο Λιονέλ Μέσι. Ήρωας; Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες. Ένας άνθρωπος που ήταν αυτό που ακριβώς ονειρευόταν ο «πούλγκα» για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Ναι, ο Λιονέλ Μέσι ίσως είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ίσως και όλων των εποχών. Το μόνο σίγουρο είναι, πως για να φτάσει έως εδώ, χρωστάει πολλά σε έναν ήρωα που παίζει μόνος του, στην ξεχωριστή θέση του τερματοφύλακα! Και αυτός δεν είναι άλλος, από τον Εμιλιάνο Ντίμπου Μαρτίνες!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x