Μουντιάλ 2022

Φάμπιο Γκρόσο: Ο εθνικός ήρωας της Ιταλίας

Υπάρχουν κάποιες περίοδοι στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή που ζει το όνειρο της ζωής του. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2006 με τον Φάμπιο Γκρόσο που οδήγησε την Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πριν από το καλοκαίρι του 2006 και την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει σκάσει «βόμβα» με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην Ιταλία και συγκεκριμένα με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων μέσω του οποίου τελικά η Γιουβέντους υποβιβάστηκε και στη Μίλαν αφαιρέθηκαν τελικά οκτώ βαθμοί από το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο κάνει την εμφάνισή της μια εκπληκτική ομάδα που προήλθε από τη Serie B και εντυπωσίασε με το… καλημέρα. Ο λόγος για την Παλέρμο που έχοντας ως βάση τους Τζακάρντο, Μπαρτζάγλι, Μπαρόνε, Μαριάνο Γκονζάλες, Νταβίντ Ντι Μικέλε, Καρατσόλο κατάφερε να φτάσει στην 5η θέση και να αποτελέσει παράγοντα του ιταλικού πρωταθλήματος. Επίσης, ένας εκ των παικτών που ήταν ακρογωνιαίος λίθος ήταν ο Φάμπιο Γκρόσο.

Ο Ιταλός αριστερός μπακ ήταν μέλος και της ομάδας που ανέβηκε από τη Serie B και ο τότε προπονητής της εθνικής Ιταλίας, Μαρσέλο Λίπι, δεν δίστασε στιγμή να του εμπιστευθεί τη θέση του βασικού αριστερού μπακ των «ατζούρι», χωρίς βέβαια αυτή η απόφαση να ενθουσιάζει το απαιτητικό κοινό. Ο ίδιος φρόντισε όμως εντός αγωνιστικού χώρου, όχι μόνο να δώσει απαντήσεις με την απόδοσή του, όχι μόνο να είναι εξαιρετικά κρίσιμος στην πορεία της εθνικής Ιταλίας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά πιθανότατα άθελά του, το πρόσωπό του αποδείχθηκε τελικά η προσωποποίηση εκείνης της εθνικής ομάδας, καθώς οι πανηγυρισμοί του ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστικοί για το ιταλικό κοινό. Ήταν ένα παιδί το οποίο ήρθε από το πουθενά και ως το απόλυτο outsider σήκωσε τελικά μια «πληγωμένη» εθνική ομάδα στις πλάτες του.

Η πορεία μέχρι τον τελικό


Στη φάση των ομίλων, η Ιταλία είχε συγκεντρώσει εξ αρχής τα βλέμματα κυρίως λόγω του σκανδάλου και κυρίως πώς αυτό θα επηρεάσει τους σούπερ-σταρ της Γιουβέντους. Μπουφόν, Καναβάρο, Ντελ Πιέρο, Καμορανέζι, Τζαμπρότα ήταν οι παίκτες της «γηραιάς κυρίας», ενώ από τη Μίλαν που είχε πληγεί επίσης από το Calciopolis, ήταν οι Γκατούζο, Τζιλαρντίνο, Νέστα, Φίλιπο Ιντζάγκι και Αντρέα Πίρλο.

Όπως αποδείχθηκε αυτή η ιστορία είτε είχε μείνει έξω από τα αποδυτήρια ή ο Μαρσέλο Λίπι είχε καταφέρει να συσπειρώσει τους μεγάλους αστέρες του συνόλου του. Σε κάθε περίπτωση η Ιταλία είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στη φάση των ομίλων με 7 βαθμούς σε τρία ματς, με τον πρωταγωνιστή μας, Φάμπιο Γκρόσο να αγωνίζεται στα δύο από τα τρία παιχνίδια ως αριστερός μπακ, αφού στο ένα παιχνίδι έπαιξε ο Τζανλούκα Τζαμπρότα.

Πρώτο εμπόδιο για την Ιταλία στα νοκ-άουτ ήταν η φιλόδοξη, σχετικά ποιοτική και σε κάθε περίπτωση σκληροτράχηλη, Αυστραλία, που αποδείχθηκε ότι όντως έκανε τη ζωή των Ιταλών πάρα πολύ δύσκολη. Το ματς έχει φτάσει στις καθυστερήσεις, το 0-0 παρέμενε και ο καταβεβλημένος Φάμπιο Γκρόσο έχει καταφέρει να μπει μέσα στην αντίπαλη περιοχή και με μια προσποίηση πάνω στον Λούκας Νιλ, κερδίζει το πέναλτι. Ήταν; Μάλλον την παράβαση περισσότερο την κέρδισε ο ίδιος, καθώς ο Αυστραλός αμυντικός ήταν ήδη στο έδαφος και ο Φάμπιο Γκρόσο έπεσε πάνω του, κερδίζοντας την παράβαση. Ο Φραντσέσκο Τότι προφανώς δεν ήταν δυνατόν να αστοχήσει από τη βούλα γράφοντας το τελικό 1-0, με την υπογραφή του Φάμπιο Γκρόσο.



Το παιχνίδι κόντρα στην Ουκρανία ήταν μια πολύ απλή υπόθεση για τους Ιταλούς, φτάνοντας στη νίκη με 3-0 και με συνοπτικές διαδικασίες, οπότε ακολούθησε ο μεγάλος ημιτελικός με τους οικοδεσπότες Γερμανούς στο «Βεστφάλεν». Προφανώς, με όπλο την άμυνά τους, το παιχνίδι παρέμενε στο 0-0, η υπόθεση-πρόκριση οδηγήθηκε στην παράταση και ενώ όλα έδειχναν πέναλτι, στο 119’ ο Φάμπιο Γκρόσο είχε τη στιγμή που έγινε σύμβολο για το ιταλικό έθνος.

O Ντελ Πιέρο εκτέλεσε το κόρνερ, ο Πίρλο με ψυχραιμία σαν να βρισκόταν σε προπόνηση βρήκε τον Γκρόσο και εκείνος με πλασέ με τη μία «ζωγράφισε» τον Λέμαν. Ο Γκρόσο άρχισε να τρέχει με δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας «Non ci credo!» (σ.σ. Δεν το πιστεύω) «πνίγηκε» στις αγκαλιές των συμπαικτών του.



Φτάνοντας στον τελικό κόντρα στη Γαλλία, η τύχη του βαρύτιμου τροπαίου κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι και σαν να το ήξερε ο Μαρσέλο Λίπι, το πέμπτο και τελευταίο πέναλτι επέλεξε να το αναλάβει ο Φάμπιο Γκρόσο! Ναι, ο αριστερός μπακ από τη «μικρή» Παλέρμο πήρε αυτή την ευθύνη του τελευταίου πέναλτι και όπως όλη του η πορεία ήταν «ζωγραφιά», έτσι ήταν και το τελευταίο χτύπημα. Η μπάλα στο αριστερό «Γ» της εστίας του Μπαρτέζ και στη συνέχεια και πάλι κλάματα.

Ο Φάμπιο Γκρόσο ήταν ο απρόσμενος ήρωας του 2006 δίχως αμφιβολία και μετά τη λήξη της διοργάνωσης, προφανώς τον περίμενε μια μεταγραφή, καθώς μετακόμισε στην Ίντερ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x