Μουντιάλ 2022

Υπέταξε το άξιο Μαρόκο και πάει για το repeat η Γαλλία!

Η Γαλλία χτύπησε στο ξεκίνημα (5') και προς το φινάλε (79'), καθάρισε το -εξαιρετικό και πάλι (και με διαφορετικά στοιχεία)- Μαρόκο και έκλεισε θέση για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου!

Θα υπερασπιστεί τον τίτλο της η πρωταθλήτρια κόσμου! Η Γαλλία -χωρίς να εντυπωσιάσει- ήταν η νικήτρια (2-0) στον ημιτελικό με το Μαρόκο, με την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν να κλείνει θέση για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής (18/12, 17:00) κόντρα στην Αργεντινή, όπου θα διεκδικήσει αυτό που έχουν κάνει μόνο οι Ιταλία (1934, 1938) και Βραζιλία (1958, 1962) στο παρελθόν: Το back to back!

Οι «μπλε» ξεκίνησαν ιδανικά με γκολ του Τεό Ερνάντες στο 5' και καθάρισαν το ματς στο 79' με τον Μουανί που είχε περάσει εντός αγωνιστικού χώρου 44'' πριν (το τρίτο γρηγορότερο γκολ μετά από αλλαγή στην ιστορία των Μουντιάλ). Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα το Μαρόκο έδειξε και πάλι εξαιρετικό πρόσωπο, μαχητικό πνεύμα (με αναγκαστικές αλλαγές πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα) και αυτή τη φορά έχοντας και την κατοχή της μπάλας. Κάτι που βέβαια, δεν ήταν αρκετό στο σύνολο του Ουαλίντ Ρεγκραγκί, το οποίο θα διεκδικήσει την 3η θέση στον μικρό τελικό με την Κροατία το Σάββατο (17/12, 17:00).

Από ένα δοκάρι για κάθε ομάδα (17' Ζιρού, 44' Ελ Γιαμίκ). Επική εμφάνιση από τον Κονατέ που αντικατέστησε τον Ουπαμεκανό. Μαθήματα εξέδρας από 55.000 φίλους του Μαρόκου που δεν σταμάτησαν να τραγουδούν λεπτό!



Η Γαλλία έφτασε πλέον για τέταρτη φορά (1998, 2006, 2018 και 2022) στον τελικό του Μουντιάλ στις επτά τελευταίες διοργανώσεις, δηλαδή έχει διπλάσιες και... βάλε παρουσίες από κάθε άλλη εθνική στο συγκεκριμένο διάστημα. Παράλληλα, έγινε η πρώτη που φτάνει σε διαδοχικούς τελικούς μετά από 20 χρόνια, όταν τα είχε καταφέρει η Βραζιλία (1998, 2002), ενώ είναι και η πρώτη ομάδα από την Ευρώπη που το κατορθώνει μετά τη Γερμανία το 1986 και το 1990.


Στο... μυαλό των κόουτς:

Ο Ντιντιέ Ντεσάν παρέταξε τη Γαλλία με σύστημα 4-2-3-1 και χωρίς τους Ουπαμεκανό και Ραμπιό, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από ίωση. Στην εστία ήταν ο Γιορίς, με τον Κουντέ να καλύπτει εκ νέου το δεξί άκρο, τον Τεό Ερναντές το αριστερό και τους Βαράν και Κονατέ να αρχίζουν δίδυμο στα στόπερ. Το αντίστοιχο στα χαφ αποτελούσαν οι Φοφανά και Τσουαμενί, με τον Γκριζμάν μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο, τον Εμπαπέ αριστερά, τον Ντεμπελέ δεξιά και τον Ζιρού στην κορυφή.

Από την πλευρά του ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί αυτή τη φορά επέλεξε τριάδα στα στόπερ και ως σύστημα το 5-4-1. Ωστόσο, είχε δύο απρόοπτα με τους -έτσι κι αλλιώς- αμφίβολους Αγκέρ και Σαΐς (το βασικό του δίδυμο στο κέντρο της άμυνας όταν παίζει με τετράδα). Ο πρώτος δεν τα κατάφερε στην προθέρμανση, με τον Νταρί να παίρνει τη θέση του, ενώ ο δεύτερος έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 21' (μπήκε ο Αμαλάχ). Σε ό, τι αφορά την αρχική ενδεκάδα, λοιπόν, στο τέρμα παρέμεινε ο Μπόνο. Οι Νταρί, Ελ Γιακίμ και Σαΐς ήταν στα στόπερ, ο Χακίμι είχε τη δεξιά πλευρά και ο Μαζράουι (επίσης έγινε αναγκαστική αλλαγή) την αριστερή. Οι Άμραμπατ και Ουνάχι στα χαφ, ενώ στο δεξί «φτερό» βρισκόταν ο Ζιγιέκ και ο Μπουφάλ στο αριστερό, με τον Εν Νεσιρί να κινείται στην κορυφή της επίθεσης.

Το ματς:

Ιδανικότερα ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει ο Ντεσάν, ο οποίος είδε την ομάδα του να ανοίγει το σκορ μόλις στο 4:40! Ύστερα από καλή κυκλοφορία, ο Γκριζμάν βγήκε από τα μεσοδιαστήματα δεχόμενος εξαιρετική κάθετη από τον Βαράν κι έκανε το γύρισμα. Το σουτ του Εμπαπέ ακολούθησε αναμπουμπούλα, με τον Ερναντές εν συνεχεία να πιάνει τρομερό βολ πλανέ από τη γωνία της μικρής περιοχής στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα! Μάλιστα, αυτό ήταν το δεύτερο πιο γρήγορο γκολ σε ημιτελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου, μετά από εκείνο του Βαβά το 1958 στο Βραζιλία-Γαλλία.



Η Γαλλία είχε το μομέντουμ, κυκλοφορώντας την μπάλα και πιέζοντας ψηλά όταν την έχανε. Το Μαρόκο δημιούργησε την πρώτη του στιγμή στο 10', με τον Γιορίς να αποκρούει το σουτ που έπιασε ο Ουναχί εκτός περιοχής. Μάλιστα, στο 17' οι Αφρικανοί ξεδίπλωσαν υποδειγματική αντεπίθεση, όμως το πλασέ του Ζιγιέκ ήταν αρκετά άστοχο. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Κονατέ -που είχε πολλές και καίριες παρεμβάσεις- έβγαλε βαθιά μπαλιά προς τον Ζιρού, το σουτ του οποίου τράνταξε το δοκάρι!






Το Μαρόκο -παίρνοντας ώθηση από τους φίλους του που είχαν δημιουργήσει τρομερή ατμόσφαιρα- προσπαθούσε να απαντήσει. Παρόλα αυτά, στο 36' βρέθηκε μια ανάσα από το να δεχτεί κι άλλο γκολ: Τρομερό κλέψιμο του Τσουαμενί και πέρασμα στον Εμπαπέ, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να πλασάρει καλά στο τετ-α-τετ. Στην εξέλιξη της φάσης, η Γαλλία επέμεινε και έκλεψε πάλι με τον Τσουαμενί. Όμως, ο Ζιρού δεν εκτέλεσε ιδανικά από πλεονεκτική θέση, με την μπάλα να φεύγει δίπλα από το δεξί δοκάρι.



Ακόμα μία στιγμή για τη Γαλλία, στο 40' με προβολή του Βαράν. Για να απαντήσει το Μαρόκο στα δοκάρια στο 44', όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ και πρώτο διώξιμο του Ζιρού, ο Ελ Γιαμίκ έκανε τρομερό ψαλιδάκι με την μπάλα να καταλήγει στη δεξιά δοκό!



Το Μαρόκο άρχισε στο δεύτερο μέρος με ακόμα μία αναγκαστική αλλαγή, με τον Αλάχ να περνά στη θέση του Μαζράουι.

Ο Εμπαπέ άρχισε να αναλαμβάνει μαζεμένες πρωτοβουλίες από αριστερά, δεχόμενος όμως απαντήσεις. Ειδικά το «στοπ» με τάκλιν του Άμραμπατ στο 51' ήταν επικό. Όπως απαντήσεις συνέχισε να δίνει ο απίστευτος Κονατέ, ο οποίος στο 54' δήλωσε και πάλι «παρών» μετά από επικίνδυνη σέντρα του Αλάχ από αριστερά.



Πλέον το Μαρόκο άρχισε να παίρνει για τα καλά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η Γαλλία ήταν πίσω από την μπάλα, προσπαθώντας φυσικά να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Εμπαπέ στην κόντρα. Κι ενώ το σκηνικό συνεχίστηκε, οι «μπλε» βρήκαν και δεύτερο γκολ, στο 79'. Οι παίκτες του Ντεσάν κυκλοφόρησαν υποδειγματικά την μπάλα στην περιοχή των Αφρικανών, ο Εμπαπέ έκανε ωραίες προσποιήσεις και πέρασμα στον νεοεισελθόντα Μουανί που σκόραρε από κοντινή απόσταση για το 2-0.



Η ομάδα του Ρεγκραγκί είχε εκ νέου στιγμές στα εναπομείναντα λεπτά, έφτασε κοντά στο να μειώσει στις καθυστερήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Το 2-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, με τη Γαλλία να προκρίνεται στον μεγάλο τελικό.

Η σφυρίχτρα: Οι Μαροκινοί έχουν παράπονα από τον Μεξικανό Σέσαρ Ράμος. Από φάουλ εκτός περιοχής μέχρι τη φάση του 17'. Δύσκολη φάση. Σίγουρα έχει βρει πρώτα μπάλα ο Ερναντές πάντως, πριν τη δυναμική σύγκρουση με τον Μπουφάλ.



ΜVP: Η Γαλλία προκρίθηκε, εκείνος δεν έβαλε κάποιο γκολ, αλλά καμία σημασία δεν έχει. Ο Κονατέ έχει κάνει ίσως και την κορυφαία εμφάνιση κεντρικού αμυντικού στη φετινή διοργάνωση, ενδεικτικό και της καλής εμφάνισης του Μαρόκου. Είχε πάνω από πέντε καίριες παρεμβάσεις (συνολικά πολύ περισσότερες), τη στιγμή που προσπαθούσε να δημιουργήσει και από πίσω (χαρακτηριστική η βαθιά του μπαλιά στη φάση του δοκαριού του Ζιρού). Κι όλα αυτά, ενώ αποτέλεσε αντικαταστάτη του Ουπαμεκανό. Εξαιρετικός!



Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης Γαλλία-Μαρόκο.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς - Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Τεό Ερναντέζ - Τσουαμενί, Φοφανά - Ντεμπελέ (78' Μουανί), Γκριζμάν, Εμπαπέ - Ζιρού (65' Τιράμ).

Μαρόκο (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο – Χακίμι, Νταρί, Ελ Γιακίμ, Σαΐς (21' Αμαλάχ, 78' Εζ Αμπντέ), Μαζράουι (46' Αλάχ) - Ζιγιέκ, Ουνάχι, Άμραμπατ, Μπουφάλ (66' Αμπουκχάλ) - Εν Νεσιρί (66' Χαμνταλάχ).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x