Μουντιάλ 2022

Γκούμας στον bwinΣΠΟΡ FM: «Ένας παίκτης χρειάζεται δυο μέρες για να… συνέλθει από διακοπή εθνικών»

Τον μεγάλο βαθμό που επηρεάζονται οι ποδοσφαιριστές όταν επιστρέφουν στους συλλόγους τους μετά από διακοπή για παιχνίδια των εθνικών ομάδων εξήγησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 ο Γιάννης Γκούμας.

Για την ιδιαιτερότητα της επιστροφής των παικτών στις ομάδες τους μετά από υποχρεώσεις με την εθνική μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 ο Γιάννης Γκούμας. Συζητώντας με τους Μπάμπη Χριστόγλου-Σταύρο Χονδροθύμιο, σημείωσε ότι είναι μια δύσκολη συγκυρία, τόσο για τους ποδοσφαιριστές, όσο και για τους προπονητές.

Εξήγησε λοιπόν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 1-2 μέρες για να προσαρμοστεί ξανά κάποιος και να βρει τα πατήματά του, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη ο τεχνικός να παίζει και τον ρόλο του ψυχολόγου.

Όσο για το χθεσινό ματς της Εθνικής με τη Σουηδία, χαρακτήρισε ευχάριστη έκπληξη την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου και (παρά το αρνητικό αποτέλεσμα) δήλωσε βέβαιος ότι η ομάδα έχει μέλλον.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Γκούμας

Για το πόσο δύσκολο είναι το διάστημα της διακοπής λόγω Εθνικών: «Είναι πολύ δύσκολο, ειδικά γι’ αυτούς που κάνουν μακρινά ταξίδια. Υπάρχουν παίκτες που αλλάζουν 1-2 ηπείρους. Επίσης παίζει ρόλο ο ψυχισμός του. Αν η ομάδα του δεν έχει πάρει αποτέλεσμα, μπορεί να τον επηρεάσει. Όσο για αυτούς που μένουν πίσω, περνούν ένα διάστημα μιας χαλαρότητας, αλλά αυτό εξαρτάται από τον προπονητή. Για μένα το καλύτερο είναι να κλείνεται κάποιο φιλικό για να μένουν σε εγρήγορση».

Για το πώς το διαχειρίζεται ο προπονητής: «Ένας καλός προπονητής πρέπει να είναι και καλός ψυχολόγος. Να τους δώσει να καταλάβουν ότι είναι διαφορετικοί οι στόχοι της ομάδας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι μετά τη διακοπή γίνονται πολλές εκπλήξεις. Αυτό εξηγείται από το ότι ο προπονητής δεν προλαβαίνει να δουλέψει όσο θέλει και με τους παίκτες που πρέπει».

Για το πώς επέστρεφε ο ίδιος ως παίκτης μετά από διακοπή για εθνικές: «Κι εγώ χρειαζόμουν 1-2 μέρες για να ξαναμπώ στο κλίμα της ομάδας. Προσπαθούσα όμως να είμαι πιο συγκεντρωμένος και να παίζω πιο safe μέχρι να βρω τα πατήματά μου. Έπειτα εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία κάθε παίκτη. Μια χαλαρότητα μπορεί πάντα να προκύψει, αλλά παίζει ρόλο και ο προπονητής, πόσο καταφέρνει να σε κρατάει στην τσίτα».

Για το πώς αντιμετώπιζαν οι δικοί του προπονητές το διάστημα των διακοπών: «Οι περισσότεροι ήταν χολωμένοι, δεν ήθελαν να φεύγει κανείς. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Δανιήλ να μου λέει χαριτολογώντας “πού θα πας με την Εθνική, αφού δεν θα παίξεις, κάτσε εδώ”».

Για τις δυσκολίες του να δουλεύεις ως ομοσπονδιακός τεχνικός: «Όσοι προπονητές δουλεύουν στις εθνικές είναι ήρωες. Κι αυτό επειδή δεν είναι προπονητές, είναι εκλέκτορες. Με 2-3 προπονήσεις προσπαθούμε να περάσουμε κάποια στοιχεία στην ομάδα μέχρι το παιχνίδι και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Κάθε παίκτης έχει μάθει σε άλλη φιλοσοφία στην ομάδα του και εσύ πρέπει να τον εντάξεις στη δική σου.

Εγώ ήμουν και στην εθνική Νέων και στην εθνική Ελπίδων. Στην Ελπίδων ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, γιατί οι παίκτες ήταν επαγγελματίες και είχαν μπει σε αυτό που ζητάει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε ηλικία όμως 17-18 ετών οι παίκτες ακόμα πλάθονται και είναι στα χαμένα. Εκεί είναι το δύσκολο για τον προπονητή, το να μπορέσει να τους εξελίξει και να τους καθοδηγήσει».


Για το αν είναι αισιόδοξος για τους νέους Έλληνες παίκτες: «Δούλεψα 7 χρόνια στις εθνικές ομάδες και πάντα θα το λέω ότι υπάρχει άφθονο ταλέντο, αλλά τα παιδιά δεν δουλεύουν. Τα παιδιά, γενικώς στην κοινωνία, τα θέλουν όλα έτοιμα. Νομίζουν ότι μόνο με το ταλέντο μπορούν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο. Πλέον αν δεν είσαι και αθλητής και δεν μοχθήσεις, δεν θα φτάσεις σε υψηλό επίπεδο. Επίσης παρασύρονται τα παιδιά από τους μάνατζερ, φταίνε και οι οικογένειες που νομίζουν ότι έχουν έναν Μέσι και έναν Ρονάλντο που θα τους λύσει το πρόβλημα της ζωής τους παίζοντας ποδόσφαιρο».

Για το παιχνίδι της Εθνικής με τη Σουηδία: «Το πρώτο ημίχρονο ήταν ευχάριστη έκπληξη για όλους. Έπαιξε καταπληκτικά, μόνο εκείνη βρισκόταν στο γήπεδο και από ατυχία δεν βάλαμε ένα ή και δυο γκολ. Δυστυχώς όμως αν δεν θέλει η μπάλα να μπει… Είναι αυτό που λέμε “δοκάρι και μέσα είσαι καλός, δοκάρι και έξω είσαι άσχετος”. Από ‘κει και πέρα στο β’ ημίχρονο η ομάδα δεν άντεξε στον ίδιο ρυθμό και επηρεάστηκε από το πέναλτι. Παρόλα αυτά απέδειξε η ομάδα ότι έχει μέλλον. Εξάλλου έχω ξαναπεί ότι τον Έλληνα τον φοβάμαι στα εύκολα και όχι στα δύσκολα και αυτό το έχει επιβεβαιώσει και η ιστορία».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x