Μουντιάλ 2022

ΗΠΑ: Έχουν πλάνο, Πούλισικ και υψηλούς στόχους για διάκριση

Μετά από μικρή... απουσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιστρέφουν στο Μουντιάλ, εφαρμόζοντας πιστά το καλοδουλεμένο πλάνο τους και δεν κρύβουν ότι θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω!

Το φετινό... φθινοπωρινό Μουντιάλ του Κατάρ μοιάζει μια καλή ευκαιρία για να φτάσουν στο τρόπαιο τα φαβορί, αλλά και ένας τρόπος οι θεωρητικά μη υπολογίσιμες δυνάμεις να κάνουν την έκπληξη, φτάνοντας μακριά στον θεσμό. Μπορεί να μην ξέρουν αν τελικά θα το πετύχουν, όμως με απόλυτη σιγουριά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα παλέψουν με κάθε τρόπο για το βήμα παραπάνω σε μια διοργάνωση φτιαγμένη για αουτσάιντερ!

Μετά από μια δύσκολη και αγχωτική διαδικασία προκριματικών, ο Γκρεγκ Μπερχάλτερ έφερε εις πέρας την αποστολή για την οποία επιλέχθηκε το 2018 και με όπλο την φρεσκάδα παρουσιάζει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, γεμάτο συνοχή, πάθος και ταλέντο! Η παλιά φρουρά αποχώρησε για τα καλά, ο Πούλισικ θέλει δεν θέλει θα ηγηθεί, με ένα ολόκληρο έθνος να περιμένει να γίνει... ποδοσφαιρόφιλο.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τους «γιάνκηδες», που θα ταξιδέψουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να κάνουν όλο τον κόσμο να καταλάβει ότι... οι Αμερικανοί παίζουν όντως ποδόσφαιρο και μάλιστα καλά!

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσουν έως και την πολυπόθητη πρόκριση, οι ΗΠΑ δεν… πέρασαν και εύκολα. Αυτό βέβαια συνέβη αφού από μόνες τους έβαλαν δύσκολα στον εαυτό τους. Σε έναν όμιλο της CONCACAF με οκτώ ομάδες, έπρεπε να βγουν έστω τρίτες για να πάνε απευθείας στο Κατάρ. Αυτό ακριβώς κατάφεραν, ωστόσο στις τελευταίες αγωνιστικές κινδύνευσαν να πάνε στα μπαράζ!

Οι υποχρεώσεις ξεκίνησαν με ισοπαλίες κόντρα σε Ελ Σαλβαδόρ (0-0) και Καναδά (1-1), ενώ ακολούθησαν μεγάλες νίκες απέναντι σε Ονδούρα (1-4) και Τζαμάικα (2-0). Κάπου εκεί ήρθε η πρώτη ήττα από τον Παναμά (1-0), που όμως… σβήστηκε από τα τεράστια τρίποντα με Κόστα Ρίκα (2-1) και Καναδά (2-0) εντός έδρας! Ακολούθησε ισοπαλία στη Τζαμάικα (1-1), νίκη με το Ελ Σαλβαδόρ (1-0) και ήττα από τον Καναδά (2-0).

Στη συνέχεια ήρθαν εμφατικές νίκες με Ονδούρα (3-0) και Παναμά (5-1), ενώ ενδιάμεσα μεσολάβησε το 0-0 με το Μεξικό. Την τελευταία αγωνιστική ήρθε η ήττα με 2-0 στην Κόστα Ρίκα, οι δύο αντίπαλοι ισοβάθμησαν με 25 πόντους, όμως οι ΗΠΑ είχαν το πάνω χέρι από την αντίπαλο τους που πήγε στα μπαράζ και έφυγαν… καρφί για Μουντιάλ!


Το αστέρι


Χωρίς αμφιβολία ο Κρίστιαν Πούλισικ είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την εθνική του ομάδα. Μπορεί να δημιουργήσει, να σκοράρει, να οργανώσει και να εμπνεύσει όσο κανείς άλλος σε αυτό το σύνολο. Η πορεία στο Μουντιάλ θα κριθεί λογικά κυρίως από τη δική του απόδοση και από το αν θα βρεθεί σε καλό φεγγάρι. Πάντως όποιος τον παρακολουθεί, μπορεί να καταλάβει ότι λατρεύει να αγωνίζεται με τις ΗΠΑ και ότι ζει κάθε παιχνίδι σαν τελικό όταν φοράει το εθνόσημο.

Χωρίς καμία υπερβολή… αυτός ήταν που έστειλε την πατρίδα του στο Κατάρ. Στα προκριματικά πέτυχε πέντε γκολ και ανακηρύχθηκε δεύτερος σκόρερ αυτής της μίνι-διοργάνωσης. Φέτος με την Τσέλσι δεν έχει ξεκινήσει και με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν, αυτό δεν μπορεί να μην το δει κάποιος. Όμως η ελευθερία που του δίνεται στην εθνική ομάδα σε συνδυασμό με την ευθύνη που αναμένεται να κουβαλήσει στις πλάτες του, μας κάνει να περιμένουμε όμορφα πράγματα από αυτόν.

ΗΠΑ: Έχουν πλάνο και υψηλούς στόχους για διάκριση

Ο… παλιός που λείπει


Μπορεί η κατηγορία να μιλά για έναν παίκτη, όμως εμείς θα βάλουμε δύο. Πρόκειται για τους Μάικλ Μπράντλεϊ και Κλιντ Ντέμπσεϊ, δυο εμβληματικές φιγούρες για το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ, που μετά από... τίμιες καριέρες στην Ευρώπη, αποφάσισαν να επαναπατριστούν, συνεχίζοντας το ποδόσφαιρο κάπου πιο οικεία. Κοινός παρονομαστής ότι μετά την αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, αποχώρησαν από την εθνική ομάδα.

Το νέο σύνολο αποτελείται κυρίως από άπειρους ποδοσφαιριστές σε τέτοιες διοργανώσεις και μια ενδεχόμενη παρουσία τους, μόνο θετικά θα λειτουργούσε. Ο Ντέμπσεϊ είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ από την άλλη ο Μπράντλεϊ έχει 151 συμμετοχές και ένα prestige που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί.




Η επιτυχία και η αποτυχία


Από τη μια στιγμή στην άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έγιναν καμία… υπερομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε όμιλο με Αγγλία, Ουαλία και Ιράν, πάει απλά για τη συμμετοχή. Ξεκάθαρος στόχος είναι η πρόκριση στους «16» και από εκεί και μετά, ό,τι προκύψει καλοδεχούμενο.

Αποτυχία θα είναι αν πάει στο Κατάρ απλά για τη βόλτα. Ρεαλιστικά οι πιθανότητες για διάκριση είναι κάτι περισσότερο από ελάχιστες, όμως δεν μπορείς να θεωρείς και… θηρία τους Ιράν και Ουαλία. Αν αποκλειστεί λοιπόν από τους ομίλους, τότε σίγουρα κατά την επιστροφή στην πατρίδα, θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις ξεκινώντας από την τεχνική ηγεσία.

Ο προπονητής


O Γκρεγκ Μπερχάλτερ ανέλαβε την ιστορική Κολούμπους Κρου, την πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε στο MLS, το 2013 και μετά από μια γεμάτη πενταετία ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες του έδωσαν τα «κλειδιά» και απόλυτη ελευθερία στην εθνική ομάδα το 2018 με σκοπό να καταστρώσει το πλάνο για πρόκριση στο Μουντιάλ του 2022, κάτι που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία!

Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να σηκώσει επίσης το National League αλλά και το Gold Cup στην CONCACAF, παρουσιάζοντας ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο. Επί εποχής του προχώρησε σε δραστικές αλλαγές όσον αφορά την ανανέωση των προσώπων, αφού έφερε φρεσκάδα, νέο ανανεωμένο στυλ ποδοσφαίρου και πήγε το σπορ ένα επίπεδο παρακάτω σε μια χώρα που δεν την λες και... ποδοσφαιρομάνα.

ΗΠΑ: Έχουν πλάνο και υψηλούς στόχους για διάκριση
Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ματ Τέρνερ (Άρσεναλ), Σον Τζόνσον (Νιου Γιορκ Σίτι), Ίθαν Χόρβαθ (Λούτον)

Αμυντικοί: Ντιάντρε Γέντλιν (Ίντερ Μαϊάμι), Τιμ Ριμ (Φούλαμ), Γουόκερ Ζίμερμαν (Νάσβιλ), Άαρον Λονγκ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Άντονι Ρόμπινσον (Φούλαμ), Σερτζίνιο Ντεστ (Μίλαν), Σακ Μουρ (Νάσβιλ), Κάμερον Κάρτερ-Βίκερς (Σέλτικ), Τζο Σκάλι (Γκλάντμπαχ)

Μέσοι: Κέλιν Ακόστα (Λος Άντζελες), Γουέστον ΜακΚένι (Γιουβέντους), Τάιλερ Άνταμς (Λιντς), Κρίστιαν Ρόλνταν (Σιάτλ Σάουντερς), Μπρέντεν Άαρονσον (Λιντς), Γιουνούς Μούσα (Βαλένθια), Λούκα Ντε Λα Τόρε (Θέλτα)

Επιθετικοί: Κρίστιαν Πούλισικ (Τσέλσι), Τζόρνταν Μόρις (Σιάτλ Σάουντερς), Τίμοθι Γουεά (Λιλ), Τζος Σάρτζεντ (Νόριτς), Ζεσούς Φερέιρα (Ντάλας), Τζιοβάνι Ρέινα (Ντόρτμουντ), Χάτζι Ράιτ (Αντάλιασπορ)

Η πιθανή ενδεκάδα:

ΗΠΑ: Το προφίλ τους στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα των ΗΠΑ στον 2ο όμιλο:
1η αγωνιστική
21 Νοεμβρίου ΗΠΑ-Ουαλία (21:00)
2η αγωνιστική
25 Νοεμβρίου Αγγλία-ΗΠΑ (21:00)
3η αγωνιστική
29 Νοεμβρίου Ιράν-ΗΠΑ (21:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x