Μουντιάλ 2022

O γερμανικός εμφύλιος σε Μουντιάλ: Όταν οι σοσιαλιστές Ανατολικοί νίκησαν τους καπιταλιστές Δυτικούς

Το 1974, την εποχή του «ψυχρού πολέμου», καταγράφηκε ο ένας και μοναδικός εμφύλιος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ανάμεσα στις… δύο Γερμανίες, με την «φτωχή» Ανατολική να κερδίζει την «πλούσια Δυτική», με 1-0!

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Το να είναι μια χώρα χωρισμένη στα δύο, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Από… αρχαιοτάτων χρόνων. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δεν είναι πολλές οι φορές που η ίδια χώρα έδωσε «εμφύλιο» και σε αθλητικό επίπεδο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, δε, δεδομένα αυτό έχει συμβεί μόλις μια, όλη κι όλη. Στις 22 Ιουνίου του 1974 για την ακρίβεια, όταν έγινε ένας από τους πιο πολυσυζητημένους αγώνες στην ιστορία του Μουντιάλ…

Μουντιάλ 1974: Ο εμφύλιος Ανατολικής με Δυτική Γερμανία

Όχι, όμως, τόσο για το αμιγώς αθλητικό κομμάτι και τα όσα έγιναν εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά κυρίως για τον πολιτικό «συμβολισμό» του. Με τους σοσιαλιστές από την Ανατολική Γερμανία να κερδίζουν απρόσμενα με 1-0 τους καπιταλιστές της Δυτικής!

Στην… καρδιά του «ψυχρού πολέμου»


Πιάνοντας την ιστορία της αναμέτρησης από την αρχή, η Γερμανία είχε χωριστεί στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, μετά το 1945.
Κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, οι κάτοικοί της δεν είχαν καμία πλέον σχέση από το 1961 που ξεκίνησε η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου.

Δεν είχαν κανένα κοινό σημείο αναφοράς, με εξαίρεση την λέξη Γερμανία! Ούτε σε πολιτικό επίπεδο, ούτε από πλευράς βιωσιμότητας ή ευμάρειας. Ούτε καν, στην απλά καθημερινότητά τους…

Μουντιάλ 1974: Ο εμφύλιος Ανατολικής με Δυτική Γερμανία

Δεκατρία χρόνια μετά, λοιπόν, Δυτική και Ανατολική Γερμανία έμελλε να συναντηθούν στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως η σύγκρουση δυο ιδεολογιών στο χορτάρι.

Στην κορύφωση του λεγόμενου «ψυχρού πολέμου», οι μέχρι πρότινος συμπατριώτες κλήθηκαν να δώσουν ένα ματς που θα ήταν κάτι… παραπάνω. Πολύ, ενδεχομένως!

«Φτωχοί» εναντίον «πλούσιων», σοσιαλιστές απέναντι σε καπιταλιστές, ή προδότες κόντρα σε πατριώτες. Ό,τι κι αν βάλει κανείς, μέσα θα πέσει ως προς το κλίμα και τα «μηνύματα» που πρέσβευε η περίσταση.

Τελικά, κέρδισαν και οι δύο…


Η αναμέτρηση λαμβάνει χώρα στο Αμβούργο και το «Φόλκσπαρκ στάντιον». Για την 3η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης.

Οι Δυτικοί έχουν κάνει το 2Χ2 ενώ οι Ανατολικοί έχουν μία νίκη και μια ισοπαλία. Με το διακύβευμα -πέραν της προπαγάνδας και σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο- να είναι η πρώτη θέση.

Κορμιά, πάντως, δεν «πέφτουν», με τις δύο ομάδες να… φοβούνται περισσότερο η μια την άλλη και να έχουν από μια καλή φάση μόνο για να σκοράρουν. Ενώ, παράλληλα, το θέαμα ήταν «φτωχό» και ο ρυθμός… ανύπαρκτος.

Όλα αυτά, μέχρι το 77ο λεπτό. Όταν ο γκολκίπερ Γίργκεν Κρόι με βολέ, πασάρει στην δεξιά πλευρά και τον νεοεισελθόντα Εριχ Χάμαν, ο οποίος διασχίζει αμαρκάριστος σχεδόν το μισό γήπεδο και με μια μπαλιά 20 μέτρων βρίσκει τον Γίργκεν Σπάρβασερ.

Ο επιθετικός του Μαγδεμβούργου κοντρολάρει αρχικά με το κεφάλι, μετά με το στήθος και στρώνει την μπάλα στο δεξί του πόδι, την ώρα που Μπέρτι Φογκτς και Χορστ Ντίτερ Χέτγκες μπερδεύονται, για να ακολουθήσει το δυνατό σουτ του το οποίο καταλήγει στα δίχτυα της εστίας του Ζεπ Μάγερ, για το 1-0!



Σκορ που δεν έμελλε να αλλάξει μέχρι την λήξη, αλλά αυτό ουδόλως πείραξε τελικά κάποιον. Καθώς η μεν Ανατολική Γερμανία κατάφερε να νικήσει το «κατεστημένο», η δε Δυτική τερμάτισε ως δεύτερη στο γκρουπ, απέφυγε Ολλανδία και Βραζιλία στη συνέχεια του τουρνουά και στέφθηκε, εν τέλει Παγκόσμια Πρωταθλήτρια!

Πρώτα την «κάρφωσε» και μετά την… επισκέφτηκε


Σε ό,τι αφορά στον Σπάρβασερ τώρα, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι έγινε… λαϊκός ήρωας μετά από αυτή τη θριαμβευτική νύχτα!

Για πολλά χρόνια, όπου πήγαινε μόλις γινόταν αντιληπτός από τον κόσμο, γνώριζε την αποθέωση. Άλλωστε, το εν λόγω τέρμα έμεινε στην ιστορία ως «το γκολ του Σπάρβασερ»…

Μουντιάλ 1974: Ο εμφύλιος Ανατολικής με Δυτική Γερμανία

«Εάν στον τάφο μου γράφει Αμβούργο, 1974, όλοι θα ξέρουν ποιος κείτεται από κάτω», θα πει κάποια στιγμή ο πρωταγωνιστής, χωρίς η δήλωσή του αυτή να απέχει από την πραγματικότητα.

Οι φήμες τον ήθελαν να ανταμείβεται πλουσιοπάροχα γι’ αυτό το τέρμα, με την Κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας να του χορηγεί αυτοκίνητο, σπίτι και χρήματα!

Κάτι πάντως που πιθανότατα δεν είναι αλήθεια, ενώ αποδεικνύεται και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Με τον Σπάρβασερ να αρνείται τρεις φορές οποιαδήποτε θέση στο Μαγδεμβούργο, με το οποίο μεγαλούργησε φτάνοντας μέχρι και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, επειδή ήθελε να αποφύγει την πολιτική δέσμευση που σχετίζονταν με αυτό, σε πρώτη φάση.



Μέχρι που, στις 10 Ιανουαρίου του 1988, έναν χρόνο πριν τη πτώση του τείχους του Βερολίνου, δηλαδή, αυτομόλησε στην… Δυτική Γερμανία μαζί με την σύζυγό του -που επισκεπτόταν ταυτόχρονα συγγενείς της- ως πολιτικός πρόσφυγας…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x