Μουντιάλ 2022

Ιράν: Μια χώρα σε αναταραχή πάει για την υπέρβαση στο Κατάρ

Το Ιράν φιλοδοξεί να προχωρήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της από τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε.

Στη σκιά του θανάτου της Μαχσά Αμινί και των αιματηρών συμπλοκών που ακολούθησαν, η εθνική ομάδα του Ιράν θα παραταχθεί στα γήπεδα του Κατάρ, έχοντας ως στόχο την υπέρβαση.

Το αυταρχικό καθεστώς που έχει διαμορφώσει τη χαοτική κατάσταση των τελευταίων δύο μηνών στη χώρα δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ομάδα, αφού έχει οδηγήσει ακόμα και σε αίτημα αποβολής της από τη διοργάνωση.

Μέσα στην αναταραχή, ο Κάρλος Κεϊρόζ έχτισε μια ομάδα που φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα όριά της και -στην έκτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο- να φτάσει για πρώτη φορά στα νοκ-άουτ.

Ηχηρό παρών σε αυτή την προσπάθεια δίνει ο Εχσάν Χατζισαφί της ΑΕΚ, που αποτελεί τον αρχηγό του Ιράν και έναν από τους πιο έμπειρους παίκτες της, καθώς και ο -επίσης «κιτρινόμαυρος»- Μιλάντ Μοχαμαντί, ενώ στην 25άδα περιλαμβάνεται και ο πρώην της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και νυν της Ομόνοιας, Καρίμ Ανσαριφάρντ.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Τρεις προπονητές άλλαξε το Ιράν για να φτάσει ως την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δείγμα της δυσκολίας που αντιμετώπισε για να το καταφέρει.

Μπήκε με το καλύτερο ranking, στα προκριματικά της ασιατικής ζώνης και κληρώθηκε με Ιράκ, Μπαχρέιν, Καμπότζη και Χονγκ Κονγκ. Η προσπάθεια ξεκίνησε με τον Μαρκ Βίλμοτς στο τιμόνι της ομάδας.

Η πρώτη νίκη ήρθε με 2-0 επί του Χονγκ Κονγκ και συνεχίστηκε με διασυρμό της Καμπότζης (14-0), σε ένα ματς που γράφτηκε ιστορία, αφού επιτράπηκε η είσοδος των γυναικών στο γήπεδο, για πρώτη φορά μετά το 1979.

Από κει και πέρα, όμως, άρχισαν τα δύσκολα. Δύο σερί ήττες από Μπαχρέιν (0-1) και Ιράκ (1-2) προκάλεσαν τριγμούς και οδήγησαν στην απόλυση του Βίλμοτς.

Τη θέση του ανέλαβε ο Ντράγκαν Σκότσιτς, με τον οποίο το Ιράν εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου και έγινε η 13η ομάδα που τσέκαρε το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στις 27 Ιανουαρίου.

Ούτε ο Σκότσιτς, πάντως, μακροημέρευσε στον πάγκο, αφού τέσσερις μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ έδωσε τη θέση του στον Κάρλος Κεϊρόζ.

Το αστέρι


Μουντιάλ: Το προφίλ του Ιράν
Η εμπειρία του αρχηγού Εχσάν Χατζισαφί είναι πολύτιμη, αλλά ο παίκτης που τραβάει τα βλέμματα είναι ο Μεχντί Ταρεμί.

Ο 30χρονος επιθετικός της Πόρτο τρελαίνει κόσμο με τις φετινές του εμφανίσεις, μετρώντας σε 18 παιχνίδια 13 γκολ, εκ των οποίων τα πέντε είναι στο Champions League. Ο Ιρανός έχει φτάσει στους «16» της μεγάλης διασυλλογικής διοργάνωσης με τους «δράκους» και θέλει να ζήσεις μεγάλες στιγμές και με την Εθνική ομάδα της χώρας του στα γήπεδα του Κατάρ.

Αγωνίζεται μόλις από το 2019 στην Ευρώπη, όταν πήρε μεταγραφή από την Ελ Γκαράφα στη Ρίο Άβε και από εκεί, έναν χρόνο μετά, μεταπήδησε στην Πόρτο. Η καριέρα του ξεκίνησε στην ιρανική Σαχίν Μπουσέρ και αγωνίστηκε επίσης σε Ιρανγιαβάν και Περσέπολις, πριν μετακινηθεί στο Κατάρ για την Ελ Γκαράφα.

Ο… παλιός που λείπει


Μουντιάλ: Το προφίλ του Ιράν
Για πρώτη φορά μετά από το 2006, το Ιράν θα ταξιδέψει σε μεγάλη διοργάνωση χωρίς τον Σοτζέι Μασούντ.

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και του Πανιωνίου -μεταξύ άλλων- αποτελεί τον μοναδικό Ιρανό ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει τη φανέλα της Team Melli σε επτά επίσημες διοργανώσεις.

Η αρχή έγινε στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2006, ενώ η παρουσία του στην εθνική άρχισε να συστηματοποιείται από τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Οι Ιρανοί δεν εξασφάλισαν την είσοδό τους στη διοργάνωση της Νότιας Αφρικής, ωστόσο το κατάφεραν τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον Μασούντ να αποτελεί βασικό στέλεχος της ομάδας στα προκριματικά, αλλά και στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ακολούθησε η κλήση του στο ασιατικό Κύπελλο, ενώ αγωνίστηκε ως αρχηγός σε δύο ματς των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2018.

Στα γήπεδα της Ρωσίας, έγινε ο πρώτος Ιρανός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Για τελευταία φορά φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο το 2019, για το ασιατικό Κύπελλο Εθνών.

Η επιτυχία και η αποτυχία


Οι προηγούμενες πέντε συμμετοχές της στο Παγκόσμιο Κύπελλο σταμάτησαν στη φάση των ομίλων. Το Ιράν ταξιδεύει στο Κατάρ με δίψα να γράψει ιστορία και να μην ολοκληρώσει πρόωρα την παρουσία του στη διοργάνωση.

Παρόλα αυτά, η κλήρωση δεν... βοήθησε ιδιαίτερα, αφού τοποθετήθηκε σε όμιλο ανεβασμένης δυσκολίας με Αγγλία, ΗΠΑ και Ουαλία.

Η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ δεν είναι φαβορί να κάνει το όνειρο των Ιρανών φιλάθλων πραγματικότητα, ωστόσο θα κυνηγήσει την έκπληξη.

Ο προπονητής


Μουντιάλ: Το προφίλ του Ιράν
Πρόκειται για τον προπονητή που έχει γίνει το συνώνυμο των επιτυχιών του Ιράν. Ο Κάρλος Κεϊρόζ έχει καθίσει στον πάγκο της Team Melli περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, υπηρετώντας την από το 2011 ως το 2019.

Την οδήγησε στα δύο από τα έξι Μουντιάλ της ιστορίας της (2014 και 2018) και φέτος επέστρεψε για να οδηγήσει το σύνολο στην υπέρβαση.

Ο Κάρλος Κεϊρόζ αποτέλεσε το δεξί χέρι του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε δύο θητείες. Μετά από έναν χρόνο στο «Νησί» (2002-2003) βρέθηκε στο τιμόνι της Ρεάλ Μαδρίτης, ως πρώτος προπονητής, να δίνει οδηγίες στον Ζινεντίν Ζιντάν, τον Λουίς Φίγκο, τον Ρονάλντο και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Η ευκαιρία ήταν μοναδική, αλλά το μείγμα δεν λειτούργησε. Μετά από έναν χρόνο -και αφού η Ρεάλ τερμάτισε 4η στη La Liga και χωρίς τρόπαιο σε Κύπελλο και Champions League- αποχαιρέτησε τη Μαδρίτη και επέστρεψε στο Μάντσεστερ.

Έμεινε για τέσσερα χρόνια στο πλευρό του Φέργκιουσον, ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την Πορτογαλία και στη συνέχεια βρήκε το... λιμάνι του στο Ιράν, όπου έμεινε για οκτώ χρόνια.

Στη συνέχεια κυνήγησε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο αναλαμβάνοντας Κολομβία και Αίγυπτο, δεν το κατάφερε και επέστρεψε στο Ιράν, όπου έχει αγαπηθεί όσο λίγοι.
H αποστολή:
Τερματοφύλακες: Αλιρέζα Μπεϊρανβάντ (Περσέπολις), Αμίρ Αμπεντζαντέχ (Πονφεραντίνα), Χοσεΐν Χοσεϊνί (Εστεγλάλ), Παγιάμ Νιασμάντ (Σεπαχάν).

Αμυντικοί: Εχσάν Χαζισαφί (ΑΕΚ), Ματζίντ Χοσεϊνί (Καϊσέρισπορ), Χοσεΐν Καναανί (Αλ Αχλί), Σότζα Καλιλζαντέχ (Αλ Αχλί), Μορτέζα Πουραλιγκάντζι (Περσέπολις), Σαντέγκ Μοχαράμι (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Μιλάντ Μοχαμαντί (ΑΕΚ), Ραμίν Ρεζαεϊάν (Σεπαχάν), Βαχίντ Αμιρί (Περσέπολις), Αμπολφάζλ Τζαλαλί (Εστεγκλάλ).

Μέσοι: Σαεΐντ Εζατολαχί (Βέιλε), Ρουζμπέχ Τσεσμί (Εστεγκλάλ), Αχμάντ Νουρολαχί (Σαμπάμπ Αλ Αχλί), Αλί Καρίμι (Καϊσέρισπορ), Σαμάν Γκοντός (Μπρέντφορντ), Αλιρεζά Τζαχανμπάκς (Φέγενορντ), Αλί Γκολιζαντέχ (Σαρλερουά).

Επιθετικοί: Μεχντί Ταρεμί (Πόρτο), Μεχντί Τοραμπί (Περσέπολις), Καρίμ Ανσαριφάρντ (Ομόνοια), Σαρντάρ Αζμούν (Λεβερκούζεν).

Η πιθανή ενδεκάδα
Ιράν: Το προφίλ του στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα του Ιράν στον 2ο όμιλο:
1η αγωνιστική
21 Νοεμβρίου Αγγλία-Ιράν (15:00)
2η αγωνιστική
25 Νοεμβρίου Ουαλία-Ιράν (12:00)
3η αγωνιστική
29 Νοεμβρίου Ιράν-ΗΠΑ (21:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x