Μουντιάλ 2022

Μεξικό: Με τον διακαή πόθο να παίξει το «5ο παιχνίδι»

Για 17η φορά στην ιστορία του το Μεξικό είναι στο Μουντιάλ. Θα καταφέρει να σπάσει την κατάρα που το θέλει να αποκλείεται στους «16»; Το βρίσκουμε στον 3ο όμιλο με Αργεντινή, Πολωνία & Σ. Αραβία.

Υπογράφοντας την 17η συμμετοχή του σε Μουντιάλ, το Μεξικό είναι η εθνική ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες –πίσω από Βραζιλία, Γερμανία, Αργεντινή και Ιταλία- έχοντας λείψει μόνο από εκείνα της Ιταλίας (1934, 1990), Γαλλίας (1938), Γερμανίας (1974) και Ισπανίας (1982).

Από το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994, οι «Αζτέκοι» μετρούν επτά διαδοχικές εκδόσεις στις οποίες δεν κατάφεραν να περάσουν στα προημιτελικά. Γι’ αυτό ο διακαής πόθος παραμένει ένας: να σπάσει η κατάρα και να παίξουν επιτέλους στους «8», το πολυπόθητο «5ο παιχνίδι». Να σημειωθεί ότι στην 6η θέση έχουν τερματίσει το 1970 και το 1986, που αποτελεί και την μεγαλύτερη επιτυχία τους.

Μέχρι το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, το Μεξικό έχει παίξει 57 παιχνίδια, μετρώντας 16 νίκες, 14 ισοπαλίες και 27 ήττες, με 60 γκολ υπέρ και 98 κατά.

Η τωρινή ομάδα των «Τρι» πηγαίνει να παρουσιάσει ένα μείγμα εμπειρίας και φρεσκάδας στο Κατάρ, υπό τις οδηγίες του Τάτα Μαρτίνο και με μεγάλο αστέρι τον Ίρβινγκ Λοσάνο της, εξαιρετικής φέτος, Νάπολι.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Το εισιτήριο για το Κατάρ ήρθε μέσω της δεύτερης θέσης με 28 βαθμούς, πίσω από τον Καναδά, στον προκριματικό όμιλο της ζώνης CONCACAF. Σε 14 παιχνίδια το Μεξικό μέτρησε 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες. Περισσότερα γκολ πέτυχε ο Ραούλ Χιμένες (3), ενώ περισσότερα λεπτά συμμετοχής είχε ο τερματοφύλακας, Γκιγιερμο Οτσόα.

Το αστέρι


Μουντιάλ: Το προφίλ του Μεξικού

Σημείο αναφοράς επιθετικά και αδιαμφισβήτητο μέλος της 11άδας, το αστέρι της ομάδας είναι ο Ίρβινγκ Λοσάνο. Ο «Τσάκι», πολύ δυνατός στο ένας εναντίον ενός, μαχητής μέσα στην περιοχή, αλλά και ευέλικτος ώστε να μπορεί να παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, θα αγωνιστεί στο δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του, μετά από εκείνο της Ρωσίας. Ο 27χρονος εξτρέμ της Νάπολι και η απόδοσή του, θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την πορεία της ομάδας στο Κατάρ. Φέτος σε συλλογικό επίπεδο μετρά 16 συμμετοχές με 3 γκολ σε Serie A και Champions League. Σε ηλικία 20 ετών, 6 μηνών και 12 ημερών έκανε ντεμπούτο με το Μεξικό, έχοντας καταγράψει 59 συμμετοχές, 16 γκολ και 11 ασίστ.

Ο… παλιός που λείπει


Μουντιάλ: Το προφίλ του Μεξικού

Το μυαλό πάει στον Ούγκο Σάντσες. Μόλις ο δεύτερος στην ιστορία του Μεξικού που έπαιξε σε τρία Μουντιάλ (1978-1986-1994), είναι μέλος εκείνης της ομάδας που το 1986 κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά. Ο Σάντσες είχε βάλει γκολ στη νίκη με σκορ 2-1 επί του Βελγίου. Όμως, ήταν και μέλος της ομάδας που ξεκίνησε την… κατάρα των διαδοχικών αποκλεισμών στους «16». Ήταν εκείνη που πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ και αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Βουλγαρία. Συνολικά σε 58 συμμετοχές μέτρησε 29 γκολ.

Η επιτυχία και η αποτυχία


Στόχος είναι ένας: η παρουσία στα προημιτελικά. Βέβαια, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, αφού ο όμιλος του Μεξικού διασταυρώνεται με εκείνον της Γαλλίας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι απαγορευτικός στόχος το όνειρο της οκτάδας. Αποτυχία, φυσικά, θα είναι να μην καταφέρει να περάσει τον όμιλο. Η λογική λέει ότι θα προκριθεί ακολουθώντας της Αργεντινή.

Ο προπονητής


Μουντιάλ: Το προφίλ του Μεξικού

Στα 59 του χρόνια, ο Χεράρδο «Τάτα» Μαρτίνο, βρίσκεται στο τιμόνι του Μεξικού από τις 7 Ιανουαρίου του 2019. Στόχος του Αργεντινού τεχνικού ήταν ακριβώς αυτός: να οδηγήσει τους «Τρι» στο Κατάρ. Αν και έχει επικριθεί αρκετές φορές για την απόδοση της ομάδας, έχει να επιδείξει την κατάκτηση του Gold Cup το 2019 (κόντρα στις ΗΠΑ, 1-0 στον τελικό).

Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Γκιγιέρμο Οτσόα (Αμέρικα), Ροδόλφο Κότα (Λεόν), Αλφρέδο Ταλαβέρα (Χουάρες)

Αμυντικοί: Kέβιν Άλβαρες (Πατσούκα), Νέστορ Αραούχο (Αμέρικα), Χεράρδο Αρτεάγα (Γκενκ), Χεσούς Γκαγιάρδο (Μοντερέι), Έκτορ Μορένο (Μοντερέι), Σέζαρ Μόντες (Μοντερέι), Χόρχε Σάντσες (Άγιαξ), Τζόχαν Βάσκες (Κρεμονέζε).

Μέσοι: Έντσον Άλβαρες (Άγιαξ), Ρομπέρτο Αλβαράδο (Γουαδαλαχάρα), Κάρλος Αντούνα (Κρουζ Αζούλ), Λουίς Τσάβες (Πατσούκα), Χοσέ Γκουαρδάδο (Μπέτις), Έρικ Γκουτιέρες (Αϊντχόφεν), Έκτορ Ερέρα (Χιούστον), Ορμπελίν Πινέδα (ΑΕΚ), Κάρλος Ροντρίγκες (Κρουζ Αζούλ), Λουίς Ρόμο (Μοντερέι)

Επιθετικοί: Μορί Φούνες (Μοντερέι), Ραούλ Χιμένες (Γουλβς), Ίρβινγκ Λοσάνο (Νάπολι), Ένρι Μαρτίν (Αμέρικα) Αλέξις Βέγα (Γουαδαλαχάρα)

Η πιθανή ενδεκάδα

Μουντιάλ: Το προφίλ του Μεξικού

Το πρόγραμμα του Μεξικού στον 3ο όμιλο
1η αγωνιστική
22 Νοεμβρίου Μεξικό-Πολωνία (18:00, 974 Stadium, Ντόχα)
2η αγωνιστική
26 Νοεμβρίου Αργεντινή-Μεξικό (21:00, Στάδιο Lusail, Lusail)
3η αγωνιστική
30 Νοεμβρίου Σαουδική Αραβία-Μεξικό (21:00, Στάδιο Lusail, Lusail)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x