Μουντιάλ 2022

Νότια Κορέα: Δύσκολο έργο, αλλά με Σον… δεν φοβάται κανέναν!

Η Νότια Κορέα ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή έχοντας να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο όμιλο, αλλά και με έναν world class παίκτη στη σύνθεσή της. Θα είναι αυτό αρκετό;

Μπορεί η Νότια Koρέα να είναι φημισμένη για το «Παιχνίδι του Καλαμαριού», στο παιχνίδι του… ποδοσφαίρου όμως συχνά δεν ξεχειλίζει από ποιότητα. Ωστόσο, πρόκειται με διαφορά για την πιο επιτυχημένη ασιατική χώρα στα Παγκόσμια Κύπελλα. Αυτό θα είναι το ενδέκατο Μουντιάλ για τους «κόκκινους», και μάλιστα το δέκατο συνεχόμενο, καθώς τελευταία διοργάνωση που δεν παρευρέθηκαν ήταν αυτή του 1982.

Μάλιστα, είναι και η μόνη χώρα της Ασίας που έχει φτάσει ως τους ημιτελικούς, μετά την αμφιλεγόμενη πορεία της το 2002.

Χωρίς να ιδρώσει, η Νότια Κορέα πήρε ένα από τα εισιτήρια για Κατάρ, και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή με στόχο το… θαύμα στον πολύ απαιτητικό όγδοο όμιλο απέναντι σε Πορτογαλία, Ουρουγουάη και Γκάνα.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Η αλήθεια είναι πως η Νότια Κορέα ποτέ δεν απειλήθηκε να μείνει εκτός Μουντιάλ. Στην πρώτη φάση των προκριματικών της Ασίας, έκανε «πλάκα» έχοντας πέντε νίκες και μια ισοπαλία με συντελεστή +21 απέναντι σε Λίβανο, Τουρκμενιστάν και Σρι Λάνκα.
Στη συνέχεια πέρασε στο δεύτερο γύρο, απ' όπου προκρίθηκε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τερματίζοντας δεύτερη στον όμιλο της πίσω από το Ιράν, έντεκα βαθμούς μπροστά από τα τρίτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το αστέρι


Η Νότια Κορέα έχει την τύχη να βρίσκεται στη σύνθεσή της ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος, Ασιάτες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο Σον Χιουνγκ-Μιν είναι ένας πραγματικός σταρ, ένας παίκτης που όμοιο του δεν έχουν ξαναβγάλει τα γήπεδα της μικρής ασιατικής χώρας.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Νότιας Κορέας

Στην πιο ώριμη ποδοσφαιρική του ηλικία, ο σπουδαίος εξτρέμ μετράει ήδη 136 γκολ και 76 ασίστ σε 344 εμφανίσεις με τη φανέλα της Τότεναμ, και λογίζεται εδώ και χρόνια ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Premier League. Mε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του έχει αγωνιστεί σε δύο Μουντιάλ, και συνολικά έχει πραγματοποιήσει 104 εμφανίσεις μετρώντας 35 γκολ.

Μιλάμε για έναν από τους πιο «λαμπερούς» παίκτες της διοργάνωσης, που δε θα έχει πάντως λίγα στηρίγματα, αφού στο ρόστερ υπάρχουν κι άλλοι ποιοτικοί παίκτες όπως ο Κιμ-Μιν Τζάε της Νάπολι, ο Χουάνγκ Χι-Τσαν της Γούλβς, αλλά και ο Χουάνγκ Ιν-Μπεόμ του Ολυμπιακού.

Ο… παλιός που λείπει


Πριν εμφανιστεί στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο ο Σον, ένας άλλος συντοπίτης του «όργωνε» τα γήπεδα της Αγγλίας. Ο Παρκ Τζι-Σουνγκ ήταν ίσως ο πρώτος παγκόσμιας φήμης Νοτιοκορεάτης ποδοσαιριστής, και έγραψε ιστορία τόσο με το εθνόσημο όσο και με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όντας παίκτης των «κόκκινων διαβόλων» σε μεγάλο μέρος της «χρυσής εποχής» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο μικρόσωμος Νοτιοκορεάτης κατέκτησε πολλούς τίτλους, μεταξύ των οποίων τέσσερις Premier League κι ένα Champions League. Η κερκίδα του «θεάτρου των ονείρων» τον λάτρεψε όσο καμία, όμως και η καριέρα του με την εθνική δεν… πήγε πίσω.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Νότιας Κορέας

Ο Παρκ κατέγραψε 100 συμμετοχές με το εθνόσημο, ήταν παρών στην καλύτερη πορεία της Νότιας Κορέας το 2002, και σκόραρε σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα, κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλλος Ασιάτης μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το τελευταίο γκολ του με τη Νότια Κορέα το πέτυχε απέναντι στην Εθνική Ελλάδος, στο Μουντιάλ του 2010.

Η επιτυχία και η αποτυχία


Παρόλο που διαθέτει ταλέντο στο ρόστερ, το έργο της Νότιας Κορέας στο Κατάρ είναι πολύ δύσκολο. Στον όμιλο της υπάρχει η σχετικά αδύναμη Γκάνα, ωστόσο τα εμπόδια της Πορτογαλίας και της Ουρουγουάης είναι πολύ σημαντικά, έως και ανυπέρβλητα. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι στο τελευταίο Μουντιάλ οι «κόκκινοι» προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ νικώντας με 2-0 τη Γερμανία, την οποία απέκλεισαν ουσιαστικά από τη συνέχεια, επομένως όλα είναι πιθανά.

Επιτυχία, λοιπόν, θα είναι για την ασιατική χώρα να νικήσει τη Γκάνα και να πάρει κάτι από τα ματς με Πορτογαλία ή Ουρουγουάη, έτσι ώστε να μπει στο κόλπο της πρόκρισης, κι ας μην τα καταφέρει.

Αποτυχία, από την άλλη, θα είναι να τερματίσει στην τελευταία θέση του όγδοου ομίλου, πίσω και από την -στα χαρτιά- πιο αδύναμη του ομίλου, Γκάνα.

Ο προπονητής


Στον πάγκο της Νότιας Κορέας βρίσκεται ένας… παλιός μας γνώριμος. Ο Πάουλο Μπέντο, τεχνικός του Ολυμπιακού για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2016-17, είναι αυτός που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να καθοδηγήσει τους «κόκκινους» στο Κατάρ.

Ο Πορτογάλος πρώην ποδοσφαιριστής είναι πολύ έμπειρος προπονητής, έχοντας μερικά πολύ επιτυχημένα χρόνια στον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ενώ διαθέτει και εμπειρία από εθνικές ομάδες, καθώς ηγήθηκε του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό του 2012 και στο Παγκόσμιο του 2014.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Νότιας Κορέας

Ακόμα και στον Ολυμπιακό, όταν αποπέμφθηκε είχε την ομάδα στην κορυφή του πρωταθλήματος με καλή διαφορά, και με εξασφαλισμένη παρουσία στους «16» του Europa League.

Στον πάγκο της Νότιας Κορέας βρίσκεται από το 2018, με καταληκτική ημερομηνία του συμβολαίου του το Παγκόσμιο του Κατάρ. Σε αυτό το διάστημα μετράει 33 νίκες, 12 ισοπαλίες και 7 ήττες σε 52 αγώνες, καθώς και την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος ανατολικής Ασίας το 2019.

Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Κιμ Σεούνγκ-Γκιου (Αλ Σαμπάμπ), Γιο Χιον-Γου (Ουλσάν), Σονγκ Μπουμ-Κεούν (Γιεονμπούκ)

Αμυντικοί: Κιμ Τζουνγκ-Γκουον (Ουλσάν), Κιμ Τζιν-Σου (Γιεονμπούκ), Χονγκ Τσουλ (Νταεγκού), Κιμ Μιν-Τζαε(Νάπολι), Κουόν Τζιούνγκ-Γουόν (Γκάμπα Οζάκα), Κιμ Μουν-Χουάν (Γιεονμπούκ), Κιμ Ταέ-Χουάν (Ουλσάν), Τσο Γιου-Μιν (Νταζεόν Χάνα), Γιουν Γιονγκ-Γκιού (Σεούλ)

Μέσοι: Τζουνγκ Γου-Γιοούνγκ (Αλ Σαντ), Λι Τζε-Σουνγκ (Μάιντς), Κουόν Τσανγκ-Χουν (Γκιμτσεόν Σανγκμού), Χουάνγκ Ιν-Μπεόμ (Ολυμπιακός), Να Σανγκ-Χο (Σεούλ), Σον Γιου-Χο (Σαντόνγκ Ταϊσάν), Πάικ Σεούνγκ-Χο (Γιεονμπούκ), Σονγκ Μιν-Κιού (Γιεονμπούκ), Λι Κανγκ-Ιν (Μαγιόρκα)

Επιθετικοί: Χουάνγκ Χι-Τσαν (Γουλβς), Σον Χέουνγκ-Μιν (Τότεναμ), Χουάνγκ Ουί-Τζο (Ολυμπιακός), Τζονγκ Γου-Γεόνγκ (Φράιμπουργκ), Τσο Γκουέ-Σουνγκ (Γιεονμπούκ)

Πιθανή ενδεκάδα
Νότια Κορέα: Το προφίλ της στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα της Νότιας Κορέας στον 8ο όμιλο:
1η αγωνιστική
24 Νοεμβρίου Ουρουγουάη - Νότια Κορέα (15:00)
2η αγωνιστική
28 Νοεμβρίου Νότια Κορέα – Γκάνα (15:00)
3η αγωνιστική
2 Δεκεμβρίου Νότια Κορέα – Πορτογαλία (17:00)

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιριγώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x