Μουντιάλ 2022

Όταν ο Ζιντάν έβαλε τέλος στην ένδοξη καριέρα του με την πιο διάσημη κουτουλιά

Το τέλος στην ένδοξη ποδοσφαιρική καριέρα του θρυλικού Ζινεντίν Ζιντάν γράφτηκε με μια ιστορική κουτουλιά και μια αποβολή, στην παράταση του μεγάλου τελικού στο Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 διεξήχθη στα γήπεδα της Γερμανίας και είχε έναν απόλυτο πρωταγωνιστή. Τον Ζινεντίν Ζιντάν!

Στα 34 του, ο Γαλλοαλγερινός μάγος πήγε στη διοργάνωση ως ο απόλυτος ηγέτης των «τρικολόρ», έτοιμος να δώσει τις τελευταίες ποδοσφαιρικές του παραστάσεις, αφού είχε γνωστοποιήσει πως μετά το τέλος εκείνου του Μουντιάλ θα έπεφταν οι τίτλοι τέλους στην αξιοζήλευτη καριέρα του.

Μπορεί να μην σκόραρε στη φάση των ομίλων, κόντρα σε Ελβετία, Νότια Κορέα και Τόγκο, όμως βρήκε δίχτυα στο 3-1 επί της Ισπανίας για τη φάση των «16», σέρβιρε έτοιμο γκολ στον Ανρί για το 1-0 κόντρα στην Βραζιλία στα προημιτελικά, ενώ πέτυχε με πέναλτι και το νικητήριο γκολ της Γαλλίας στα ημιτελικά, κόντρα στην Πορτογαλία.

Αντίπαλος στον μεγάλο τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου στο Βερολίνο η Ιταλία. Ο Ζιζού δεν άργησε να κάνει αισθητή την παρουσία του και άνοιξε το σκορ για την ομάδα του στο 7ο κιόλας λεπτό, όταν νίκησε με εκπληκτική εκτέλεση πέναλτι «α λα Πανένκα» τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν, πριν ο Ματεράτσι φέρει το ματς στα ίσια, με κεφαλιά στο 19’.

Όταν ο Ζιντάν έβαλε τέλος στην καριέρα του με την κουτουλιά

Το 1-1 παρέμεινε μέχρι τέλους της κανονικής διάρκειας του αγώνα και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ημίωρη παράταση, εκεί όπου έμελλε να παρακολουθήσουμε μία από τις πιο αξέχαστες στιγμές στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Με το ρολόι να γράφει 110’, Ζιντάν και Ματεράτσι βρέθηκαν δίπλα-δίπλα στη μεγάλη περιοχή των Ιταλών, με την μπάλα να έχει απομακρυνθεί μετά από μια στημένη φάση της Γαλλίας. Δευτερόλεπτα αργότερα και ενώ ο Ζιντάν οπισθοχωρεί προς το κέντρο του γηπέδου, ξαφνικά γυρίζει και κουτουλάει με δύναμη τον Ματεράτσι στο στέρνο, ξαπλώνοντάς τον στο χορτάρι. Ο Αργεντίνος διαιτητής του τελικού, Οράσιο Ελιζόντο, αφού συμβουλεύτηκε τους βοηθούς του, απέβαλε τον Ζιντάν, δείχνοντάς του την απευθείας κόκκινη κάρτα, με την Ιταλία να κατακτά τελικά την κορυφή του κόσμου, επικρατώντας με 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι.

Όταν ο Ζιντάν έβαλε τέλος στην καριέρα του με την κουτουλιά

Όταν ο Ζιντάν έβαλε τέλος στην καριέρα του με την κουτουλιά

«Οταν ο Ματεράτσι έπεσε στο έδαφος, η μπάλα παιζόταν στην άλλη πλευρά του γηπέδου και, φυσικά, εγώ παρακολουθούσα το παιχνίδι. Σφύριξα για χέρι κι έδωσα φάουλ. Τότε, γύρισα και είδα τον Ιταλό ξαπλωμένο στον αγωνιστικό χώρο. Περίμενα να δω εάν θα σηκωθεί. Δεν σηκώθηκε, και διέκοψα το ματς. Βρισκόμουν 25-30 μέτρα μακριά. Μέχρι να φτάσω στο σημείο, ρώτησα τον βοηθό μου, τον Γκαρσία, αν είδε τι είχε συμβεί. ‘Δεν ξέρω, τον βλέπω κάτω, αλλά δεν είδα τι έγινε’, μου απάντησε. Επειτα ρώτησα τον Οτέρο (τον έτερο βοηθό), ο οποίος ήταν στο άλλο μισό του γηπέδου. Ούτε εκείνος είχε αντιληφθεί κάτι. Τότε ο Λουίς Μεδίνα Κανταλέχο (ο τέταρτος διαιτητής) μου φώναξε στο ακουστικό μου: ‘Οράσιο, Οράσιο, το είδα. Μία πραγματικά βίαιη κεφαλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι, δεξιά στο στήθος’. Υστερα τον ρώτησα, γιατί τον κουτούλησε; Δεν ήξερε να μου πει», είχε δηλώσει ο διαιτητής του τελικού.

«Αν θέλεις τη φανέλα μου, θα στη δώσω μετά», είπε ο Ζιντάν στον Ματεράτσι καθώς ο δεύτερος τον τραβούσε από τη φανέλα, προσπαθώντας να τον περιορίσει. Όταν ο Ιταλός αμυντικός απάντησε «Προτιμώ να πάρω την πόρνη την αδερφή σου», ο Ζιζού θόλωσε και αντέδρασε χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες, χαρίζοντάς μας μια στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων.

Όταν ο Ζιντάν έβαλε τέλος στην καριέρα του με την κουτουλιά

«Στο γήπεδο ακούς πολλές προσβολές. Όλοι μιλάνε με όλους, μερικές φορές με άσχημα λόγια, αλλά εσύ δεν κάνεις τίποτα. Εκείνη το βράδυ συνέβη αυτό που συνέβη. Ο Ματεράτσι με προκάλεσε, μιλώντας για την αδερφή μου. Ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο… Αλλά πρέπει να το αποδεχτείς. Δεν είμαι περήφανος για αυτό, αλλά είναι μέρος της καριέρας μου. Είναι μερικές φορές σε αυτές τις στιγμές που μπορεί να κάνεις κάτι το οποίο δεν είναι σωστό. Αλλά αυτό είναι. Είναι η καριέρα μου, η ιστορία της ζωής μου. Όπως τα δύο μου γκολ στον τελικό του 1998», είχε δηλώσει σχετικά με το περιστατικό, αρκετά χρόνια αργότερα ο Ζιντάν.

Όταν ο Ζιντάν έβαλε τέλος στην καριέρα του με την κουτουλιά

Αυτή η κουτουλιά θα τον συνοδεύει για πάντα. Το πιο άδοξο τέλος στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων. Ένα τέλος που γράφτηκε με την πιο διάσημη κουτουλιά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x