Μουντιάλ 2022

Ουγγαρία 1954: Η «χρυσή ομαδάρα» χωρίς το… χρυσό

Σκέτη μαγεία μεν, αλλά… Κέρδισε την αναγνώριση του κόσμου με την μπάλα που έπαιξε, κέρδισε τη Βραζιλία, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τη χρυσή κούπα, αφού ήταν το… θύμα στο «θαύμα της Βέρνης».

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Ουγγαρία, μια «βασίλισσα» χωρίς… στέμμα! Μια ομάδαρα, η οποία μάγεψε με το θεαματικό ποδόσφαιρο που έπαιξε (και) στο Μουντιάλ του 1954, όμως η δική της ταινία δεν είχε… happy end. Της στέρησε την κούπα το «θαύμα της Βέρνης», αλλά όχι και τη δόξα. Όχι βέβαια ότι δεν κέρδισε τα εύσημα.

Είχε δώσει τα διαπιστευτήρια της πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ελβετία η παρέα του Φέρεντς Πούσκας, στην οποία ξεχώριζαν επίσης οι Σάντος Κότσις, Νάντορ Χιντεγκούτι, Ζόλταν Τσίμπορ, Γιόζεφ Μπόζικ και Γκιούλα Γκρόσιτς, εφαρμόζοντας το περίφημο 2-3-3-2. Άλλωστε, ήταν κάτοχος του χρυσού μεταλλίου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ενώ σχεδόν οκτώ μήνες πριν ταξιδέψει στη Βέρνη, επικράτησε 6-3 της Αγγλίας στο λεγόμενο «ματς του αιώνα».

Έδειξε τις προθέσεις της με το «καλημέρα» στο 5ο Μουντιάλ, ισοπεδώνοντας τη Νότια Κορέα με σκορ 9-0, με τον Κότσις (24’, 36’, 50’) να κάνει χατ-τρικ, τους Πούσκας (12’, 89’) και Παλότας (75’, 83’) να σκοράρουν δις, ενώ από ένα γκολ πέτυχαν Λάντος (18’) και Τσίμπορ (59’). Παρά το εύρος του σκορ, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν εντυπωσίασε τόσο όσο το ολοκληρωτικό 8-3 επί της Δυτικής Γερμανίας στη 2η αγωνιστική, με τον Κότσις να κάνει αυτήν τη φορά καρέ (3’, 21’, 69’, 78’), δύο πέτυχε ο Χιντεγκούτι (52’, 54’), ενώ από μια φορά βρήκαν δίχτυα Πούσκας (17’) και Τοτ (75’).

Στα νοκ-άουτ «χόρεψε» και τη φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, Βραζιλία, επικρατώντας 4-2 στα προημιτελικά, έχοντας ξανά μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κότσις (7’, 88’), ενώ το σκορ ο Χιντεγκούτι (4’), ενώ με πέναλτι βρήκε δίχτυα ο Λάντος (60’). Με το ίδιο σκορ «καθάρισε» στα ημιτελικά την κάτοχο του τίτλου Ουρουγουάη, αλλά στην παράταση. Τσίμπορ (13’) και Χιντεγκούτι (46’) της έδωσαν αέρα δύο τερμάτων, αλλά απάντησε στην τελική ευθεία (75’, 86’) η «σελέστε». Ο Κότσις δεν γινόταν να… λείψει ούτε σε αυτό το ματς και «χτύπησε» στην παράταση (111’, 116’), πετυχαίνοντας «χρυσά» γκολ.

Ουγγαρία 1954: Η χρυσή ομαδάρα και το θαύμα της Βέρνης

Το χρυσό όμως δεν κατέληξε στην Ουγγαρία. Παρότι ο τελικός ξεκίνησε ονειρικά, με τον Πούσκας να ανοίγει στο 6’ το σκορ μπροστά σε 65.000 θεατές, αφού πρώτα τον ευνόησαν οι κόντρες και τον Τσίμπορ να κάνει δύο λεπτά μετά το 2-0, έπειτα από ολέθριο λάθος στην αντίπαλη άμυνα. Η συνέχεια ήταν εφιαλτική, με τον Μόρλοκ να μειώνει στο 10’ μετά από κακό υπολογισμό στην άμυνα της «Aranycsapat», με τον Ραν να ισοφαρίζει στο 18’, εκμεταλλευόμενος την κακή έξοδο του Γκρόσιτς. Ο ίδιος παίκτης ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 84’ με συρτό σουτ.

Παρά το σοκ η Ουγγαρία δεν τα παράτησε. Στο 89’ ο Πούσκας στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, εκτελώντας τον Τούρεκ, αλλά ο βοηθός θα το ακυρώσει με καθυστέρηση, ενώ ο διαιτητής είχε δείξει σέντρα. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κότσις θα ζητήσει πέναλτι και από την τηλεοπτική λήψη φάνηκε ότι ήταν αντικανονικό το μαρκάρισμα που δέχθηκε. Οι Μαγυάροι έφυγαν από τον αγωνιστικό χώρο με φρικτά παράπονα για τη διαιτησία και με δάκρυα στα μάτια.

Ο συνδυασμός σφυρίγματα, τροπή του αγώνα, μαζί με το γεγονός ότι ήταν η ομάδα με τα περισσότερα γκολ (27, με μέσο όρο 5.4 ανά παιχνίδι),, τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων (3.4 ανά ματς) και τον πρώτο σκόρερ (Κότσις με 11) διόγκωσε την πίκρα τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x