Μουντιάλ 2022

Γαλλία: Allez les Bleus και… όπου βγει

Ως κάτοχος του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου η εθνική ομάδα της Γαλλίας θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα της στο Κατάρ.

Με πολλές και σημαντικές απουσίες η εθνική ομάδα της Γαλλίας πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Οι «τρικολόρ» θα αγωνιστούν στα γήπεδα του Κατάρ με το «χρυσό»… παράσημο των κατόχων στη φανέλα τους, αφού κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο το 2018 στη Ρωσία. Αυτό ήταν και το δεύτερο της ιστορίας τους μετά από εκείνο που κατέκτησαν στο «σπίτι» τους το 1998.

Αυτή θα είναι η 16η παρουσία της Γαλλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Ντιντιέ Ντεσάν –πιθανότατα- στην τελευταία του παρουσία στον πάγκο της, να κατεβάζει μία ομάδα δίχως τα βασικά στελέχη της περασμένης διοργάνωσης Ενγκολό Καντέ και Πολ Πογκμπά, αλλά και του τερματοφύλακα της Μίλαν, Μάικ Μενιάν. Φυσικά, οι υπόλοιποι αστέρες, με μπροστάρηδες τους Κιλιάν Εμπαπέ και Καρίμ Μπενζεμά, θα είναι εκεί… Παράλληλα, επιθυμία της Γαλλίας είναι και μία πολύ καλή πορεία μετά το «φιάσκο» στο περασμένο Euro του 2020, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ελβετία στη φάση των «16».

Το www.sportfm.gr παρουσιάζει τους «τρικολόρ» που ως κάτοχοι και «λαβωμένοι» θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Αν και στην προκριματική διαδικασία ξεκίνησε με εντός έδρας γκέλα, η Γαλλία κατάφερε να πάρει την απευθείας πρόκριση στα γήπεδα του Κατάρ ως πρώτη και καλύτερη του ομίλου της. Οι «τρικολόρ» μπήκαν στη διαδικασία με εντός έδρας 1-1 κόντρα στην Ουκρανία, αλλά χωρίς να σημειώσουν ήττα και συγκεντρώνοντας συνολικά 18 βαθμούς πήραν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στον 4ο προκριματικό όμιλο, λοιπόν, η Γαλλία είχε πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες. Οι «τρικολόρ» δεν κατάφεραν να νικήσουν μόνο την Ουκρανία, καθώς και τα δύο μεταξύ τους ματς ήρθαν ισόπαλα 1-1, ενώ το άλλο «Χ» της ομάδας του Ντεσάν ήταν πάλι εντός έδρας και πάλι με σκορ 1-1 απέναντι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, της οποίας επικράτησε 1-0 στο παιχνίδι που έγινε στο Σαράγεβο.

Από ‘κει και πέρα, το Καζακστάν δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε γκολ απέναντι στη Γαλλία, η οποία νίκησε στο εκτός 2-0 και στο εντός το συνέτριψε 8-0! Επίσης και κόντρα στη Φινλανδία οι «τρικολόρ» είχαν καθαρό σκορ και μάλιστα με το ίδιο σκορ (2-0).


Το αστέρι


Η εθνική ομάδα της Γαλλίας έχει την ευλογία να διαθέτει στο ρόστερ της έναν… γαλαξία αστέρων. Φυσικά, τα περισσότερα φώτα πέφτουν στην επίθεσή της. Εκεί είναι τα δύο μεγάλα αστέρια όχι μόνο της ομάδας της, αλλά και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ποιον να διαλέξεις πρώτο; Τον Καρίμ Μπενζεμά; Στα 34 του πλέον ο κάτοχος της τελευταίας «Χρυσής Μπάλας» και ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης σε διάφορες κατακτήσεις Champions League είναι έτοιμος να αναλάβει ηγετικό ρόλο και στους «τρικολόρ».

Ο Μπενζεμά είναι το αστέρι που θα λάμπει για πάντα. Υπάρχει και το άλλο μεγάλο αστέρι που είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ και θα λάμπει στα επόμενα χρόνια. Στα 23 του, ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν έχει όλον τον κόσμο στα… πόδια του και όλο το μέλλον μπροστά του. Ήδη, ήταν μέλος της χρυσής ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 και θέλει να δείξει ότι ο «παλιός» Μπενζεμά θα αποχωρήσει και ότι μπορεί εκείνος να αναλάβει το τεράστιο φορτίο και να κουβαλήσει σε νέες διακρίσεις και κατακτήσεις τους «τρικολόρ».

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Γαλλίας

Ο… παλιός που λείπει


Όσα αστέρια και να έχει η Γαλλία πάντα θα της λείπει ο ένας και μοναδικός… Ο Ζινεντίν Ζιντάν. Τι να πρωτοπεί κανείς για τον «Ζιζού». Για το ταλέντο του, για τις… χορευτικές του κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο, για την πληθωρική παρουσία του στο γρασίδι σε συνδυασμό με τις ηγετικές του ικανότητες; Και όλα αυτά έχοντας και τον ρόλο του αντι-σταρ. Ποτέ δεν επεδίωξε τα φώτα πάνω του, όπου κι αν αγωνιζόταν, απλά εκείνα ήταν αδύνατο να μην πέσουν με τον τρόπο που «μίλαγε» στην μπάλα και τις ομορφιές που έκανε.

Φυσικά, όλη η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνον που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στην πρώτη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998. Με τη συνολική παρουσία του σε εκείνη τη διοργάνωση και φυσικά με τα δύο γκολ του στον αλησμόνητο τελικό με τη Βραζιλία και τον θρίαμβο των «τρικολόρ» με σκορ 3-0.



Η επιτυχία και η αποτυχία


Όταν μιλάμε για μία ομάδα, όπως η Γαλλία και με δεδομένο ότι είναι η κάτοχος, φυσικά η επιτυχία θα είναι η back-to-back κατάκτηση. Όμως, ξέρει ότι όλοι θα την περιμένουν στη… γωνία, έχει τα προβλήματά της και γι’ αυτό επιτυχία θα συνιστούσε και η παρουσία στην ημιτελική φάση.

Σε όμιλο με Αυστραλία, Δανία και Τυνησία θα ήταν παταγώδης αποτυχία να μην προκριθεί στη νοκ άουτ φάση. Όπως επίσης και αποτυχία θα ήταν και ένας αποκλεισμός στην πρώτη φάση των νοκ άουτ, όπως έγινε στο τελευταίο Euro…

Ο προπονητής


Ο Ντιντιέ Ντεσάν είναι ένα όνομα και μία… χρυσή ιστορία για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γαλλίας. Ως παίκτης μέτρησε 103 συμμετοχές με το εθνόσημο και φυσικά το μεγαλύτερο highlight της σπουδαίας καριέρας του ήταν το 1998, όπου ως αρχηγός των «τρικολόρ» σήκωσε στον παριζιάνικο ουρανό το βαρύτιμο τρόπαιο, μέσα στο «Stade de France».

Με «χρυσά» γράμματα έχει γράψει τη δική του ιστορία στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και ως προπονητής ο Ντεσάν. Ανέλαβε τον πάγκο των «τρικολόρ» το 2012 και στα γήπεδα του Κατάρ θα πει το «Au revoir», όπου σύμφωνα με τα ρεπορτάζ θα τον διαδεχθεί ο Ζινεντίν Ζιντάν. Φυσικά, το μεγαλύτερό του παράσημο ως προπονητής δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Από ‘κει και πέρα, με εκείνον στην άκρη του πάγκου οι «τρικολόρ» έχουν κατακτήσει το Nations League της σεζόν 2020/21, ενώ έπαιξαν και στον τελικό του Euro του 2016.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Γαλλίας

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Αλφόνς Αρεολά (Γουέστ Χαμ), Στιβ Μανταντά (Ρεν).

Αμυντικοί: Λούκας Ερναντέζ, Μπενζαμέν Παβάρ, Νταγιό Ουπαμεκανό (Μπάγερν Μονάχου), Τεό Ερναντέζ (Μίλαν), Πρεσνέλ Κιμπεμπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ιμπραΐμα Κονατέ (Λίβερπουλ), Ζιλ Κουντέ (Μπαρτσελόνα), Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Ραφαέλ Βαράν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Μέσοι: Εντουάρντο Καμαβίνγκα, Ορελιέν Τσουαμενί (Ρεάλ Μαδρίτης), Γιουσούφ Φοφανά (Μονακό), Ματέο Γκεντουζί, Ζορντάν Βερετού (Μαρσέιγ), Αντριέν Ραμπιό (Γιουβέντους).

Επιθετικοί: Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Κίνγκλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν), Αντουάν Γκριζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Κριστοφέρ Ενκουκού (Λειψία).

Η πιθανή ενδεκάδα:

Γαλλία: Το προφίλ της στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα της Γαλλίας στον 4ο όμιλο:
1η αγωνιστική
22 Νοεμβρίου Γαλλία-Αυστραλία (21:00)
2η αγωνιστική
26 Νοεμβρίου Γαλλία-Δανία (18:00)
3η αγωνιστική
30 Νοεμβρίου Τυνησία-Γαλλία (17:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x