Μουντιάλ 2022

Σενεγάλη: Φόρεσε το στέμμα της και πάει να ξορκίσει τον εφιάλτη του 2018

Αφού κατέκτησε επιτέλους την κορυφή της Αφρικής, η εθνική ομάδα της Σενεγάλης πάει με... άγριες διαθέσεις στα γήπεδα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση και τρίτη στην ιστορία της, η εθνική ομάδα της Σενεγάλης δίνει το «παρών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι πρωταθλητές Αφρικής έχουν ίσως το πιο πλήρες ρόστερ που διέθεταν ποτέ και πηγαίνουν με όνειρα στο Κατάρ, 4,5 χρόνια μετά την... ψυχρολουσία της Ρωσίας.

Τότε, οι παίκτες του Αλιού Σισέ είχαν δείξει εξαιρετικό πρόσωπο αλλά είχαν υποστεί έναν απίστευτο αποκλεισμό στην ισοβαθμία με την Ιαπωνία, με το κριτήριο που έπαιξε ρόλο να είναι οι... κίτρινες κάρτες!

Φέτος, τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» μπαίνουν στον όμιλο με Ολλανδία, Κατάρ και Εκουαδόρ έτοιμα να... χτυπηθούν για μία θέση στα νοκ άουτ, εκεί όπου είχαν βρεθεί στην παρθενική τους συμμετοχή το 2002 – φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα προημιτελικά.

Το ρόστερ διαθέτει σταρ όπως ο Κουλιμπαλί, ο Γκέιγ και ο Μεντί αλλά όχι ο Σαντιό Μανέ, ο οποίος δεν θα καταφέρει να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας του και θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες απουσίες του τουρνουά.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως στην αποστολή βρίσκουμε τόσο τον Σισέ του Ολυμπιακού, όσο και τον Ναμ της Πάφου.

Στον δρόμο για το Κατάρ


Η Σενεγάλη έφτασε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τρόπο... γκρανγκινιολικό. Αρχικά πάντως, είχε εύκολο έργο σε όμιλο με Τόγκο, Ναμίμπια και Κονγκό, μαζεύοντας 16 βαθμούς σε έξι ματς και τερματίζοντας στο... +8 από τη 2η θέση. Στα νοκ άουτ ωστόσο, η κληρωτίδα την έφερε αντιμέτωπη με την Αίγυπτο, ενάμιση μήνα μετά την κατάκτηση του Copa Africa με νίκη επί των «Φαραώ» στα πέναλτι! Οι Σενεγαλέζοι ηττήθηκαν 1-0 στο Κάιρο αλλά ανταπέδωσαν στη ρεβάνς και εντέλει αποδείχθηκαν εκ νέου πιο ψύχραιμοι στη... ρουλέτα, επικρατώντας 3-1 και παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για το Κατάρ.

Το αστέρι


Η επιλογή θα ήταν εύκολα αν ήταν υγιής ο Σαντιό Μανέ. Δίχως αυτόν, ο... τίτλος πάει στον Καλιντού Κουλιμπαλί! Ο στόπερ της Τσέλσι κατάφερε να προσαρμοστεί στην Αγγλία και έχει ξεκινήσει τη σεζόν με ένα γκολ σε 14 συμμετοχές, συνεπώς πηγαίνει φορτσάτος στο Κατάρ, όπου οι συμπατριώτες του θα τον περιμένουν να ηγηθεί.



Ο... παλιός που λείπει


Με τη Σενεγάλη να βρίσκεται πιθανότατα στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, έχοντας κατακτήσει το Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών, είναι ζόρικη η κουβέντα αναφορικά με το αν και ποιος λείπει από το ρόστερ. Μία... πινελιά πάντως που θα μπορούσε να κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την ομάδα του Αλιού Σισέ, θα ήταν αυτή του Ανρί Καμαρά στην κορυφή της επίθεσης. Ρέκορντμαν συμμετοχών και δεύτερος σε γκολ στην εθνική, αποτέλεσε μέλος της σπουδαίας φουρνιάς του 2002 και φυσικά τον είδαμε για χρόνια και στα μέρη μας. Θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη επιλογή ως εννιάρι αντί των Ντιεντιού και Ντία. Η δε απουσία του Μανέ, καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ενίσχυση στη γραμμή κρούσης...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Σενεγάλης

Η επιτυχία και η αποτυχία


Σε όμιλο όπου η Ολλανδία ξεχωρίζει και Κατάρ-Εκουαδόρ δεν αποτελούν φόβητρα, είναι σαφές πως οι Σενεγαλέζοι ορέγονται πρόκριση στην επόμενη φάση και... ό,τι βγει. Σαφώς και θα υπάρξει απογοήτευση αν δεν έρθει το εισιτήριο για τους «16», ωστόσο οποιαδήποτε πορεία έστω μέχρι τα νοκ άουτ θα θεωρηθεί επιτυχία. Άλλωστε μιλάμε για μια ομάδα που μετέχει για τρίτη μόλις φορά σε τελική φάση Μουντιάλ.

Ο προπονητής


Εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται στο... τιμόνι ο Αλιού Σισέ, που αποτελεί πιθανότατα μία από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του σενεγαλέζικου ποδοσφαίρου. Ως ποδοσφαιριστής, αποτέλεσε μέλος της φουρνιάς του 2002, που είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών και στους «8» του Μουντιάλ. Ως προπονητής, έχει μετρήσει δύο τελικούς Copa Africa (με απολογισμό 1/2) καθώς και δύο παρουσίες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εν συνόλω, έχει καταγράψει 100 νίκες, 26 ισοπαλίες και 17 ήττες σε 143 ματς ως ομοσπονδιακός τεχνικός.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Σενεγάλης

Αποστολή

Τερματοφύλακες: Εντουάρντ Μεντί (Τσέλσι), Σενί Ντιενγκ (ΚΠΡ), Άλφρεντ Γκομίς (Ρεν)

Αμυντικοί: Καλιντού Κουλιμπαλί (Τσέλσι), Αμπντού Ντιαλό (Λειψία), Γιουσούφ Σαμπαλί (Μπέτις), Παπέ Αμπού Σισέ (Ολυμπιακός), Ισμαΐλ Γιακόμπς (Μονακό), Φορμόζ Μεντί (Αμιάν)

Μέσοι: Ιντρίσα Γκέιγ (Έβερτον), Σεϊκού Κουγιατέ (Νότιγχαμ Φόρεστ), Ναμπαλίς Μεντί (Λέστερ), Κρεπίν Ντιατά (Μονακό), Παπέ Γκέιγ (Μαρσέιγ), Παπέ Ματάρ Σαρ (Τότεναμ), Παπέ Σις (Ράγιο Βαγεκάνο), Μουσταφά Ναμ (Πάφος), Λουμ Εντιαγέ (Ρέντινγκ)

Επιθετικοί: Ισμαΐλα Σαρ (Γουότφορντ), Μπουλάι Ντιά (Σαλερνιτάνα), Μπαμπά Ντιένγκ (Μαρσέιγ), Φαμαρά Ντιεντιού (Αλάνιασπορ), Νίκολας Τζάκσον (Βιγιαρεάλ), Ιλιμάν Εντιαγέ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ)

Πιθανή ενδεκάδα
Σενεγάλη: Το προφίλ της στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα της Σενεγάλης στον 1ο όμιλο:
1η αγωνιστική
21 Νοεμβρίου: Σενεγάλη-Ολλανδία (18:00)
2η αγωνιστική
25 Νοεμβρίου: Κατάρ-Σενεγάλη (15:00)
3η αγωνιστική
29 Νοεμβρίου: Εκουαδόρ-Σενεγάλη (17:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x