Μουντιάλ 2022

Καναδάς: Με… ιστορική φόρα από τα προκριματικά για τη δεύτερη συμμετοχή του

Η εντυπωσιακή του πορεία στα προκριματικά τού εξασφάλισε το... Κατάρ και την 33η θέση στο FIFA Ranking. Ο Καναδάς του Αλφόνσο Ντέιβις είναι έτοιμος για τη 2η συμμετοχή του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τη δεύτερη μόλις παρουσία του σε τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου -τέσσερις δεκαετίες μετά την προηγούμενη- θα πραγματοποιήσει στα γήπεδα του Κατάρ ο Καναδάς. Μάλιστα, οι «κόκκινοι» θα το πράξουν, όντας στην κορυφαία αγωνιστική τους κατάσταση.

Ήταν το 1986 στο Μεξικό, όταν ο Καναδάς τερμάτιζε στην τελευταία θέση του τρίτου ομίλου -πίσω από Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Ουγγαρία- χωρίς βαθμό και με μηδέν γκολ ενεργητικό. Αν μη τι άλλο, μια κακή συγκομιδή. Βέβαια, αισιοδοξεί ότι δεν θα έχει ρόλο… κομπάρσου στη φετινή διοργάνωση. Εάν και το έργο του είναι δεδομένα δύσκολο στο 6ο γκρουπ κόντρα στο πανίσχυρο Βέλγιο, τη δευτεραθλήτρια κόσμου, Κροατία και το ποιοτικότατο Μαρόκο.

Στα… υπέρ του, ότι πριν από λίγους μήνες έφτασε στην 33η θέση στο ranking της FIFA, την υψηλότερη που έχει καταλάβει στην ιστορία του. Κι όλα αυτά, ενώ βρίσκεται σε μομέντουμ… συνδιοργάνωσης του επόμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου (μαζί με ΗΠΑ και Μεξικό), στο οποίο έχει εξασφαλίσει επίσης τη συμμετοχή του.

Σημειωτέων, στο ρόστερ του Καναδά συναντάμε τον Ντέρεκ Κορνέλιους του Παναιτωλικού, καθώς και τον Έλληνα ομογενή, Τζέιμς Παντέμη.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Η προαναφερθείσα αναρρίχησή του στην κατάταξη της FIFA οφείλεται εν πολλοίς στην εντυπωσιακή του πορεία στα προκριματικά της Ομοσπονδίας Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Στην πρώτη φάση -κάνοντας το απόλυτο (4 στα 4)- τερμάτισε στην κορυφή του 2ου ομίλου κόντρα σε Σουρινάμ, Βερμούδες, Αρούμπα και Νήσους Κέιμαν. Στον δεύτερο γύρο καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες την Αϊτή με συνολικό σκορ 4-0, ενώ στην τρίτη φάση κατέλαβε την πρώτη θέση σε όμιλο με Μεξικό, ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα (μεταξύ άλλων) με απολογισμό -- (23-7 τα γκολ), παίρνοντας το εισιτήριο για το Κατάρ.


Το αστέρι


Ξεχωρίζει από… χιλιόμετρα! Από τις εθνικά συγκροτήματα που δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι υπάρχει ο... ένας και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Ο λόγος φυσικά για τον Αλφόνσο Ντέιβις, η ποιότητα του οποίοι ξεχειλίζει. Σε τέτοιο βαθμό που ο 22χρονος αριστερός φουλ μπακ της Μπάγερν Μονάχου αγωνίζεται στην εθνική του ομάδα ως μεσοεπιθετικός (εξάλλου απ' αυτήν τη θέση ξεκίνησε την καριέρα του). Συνολικά σε 34 εμφανίσεις του με τον Καναδά έχει 12 τέρματα και 17 ασίστ.

Ένα πραγματικό «τούρμπο», με τρομερή ταχύτητα, εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας και συνεχείς επελάσεις και διεμβολίσεις. Άρχισε την καριέρα του από τους Whitecaps της πατρίδας του. Στους Βαυαρούς μετακόμισε τον Ιανουάριο του 2019 κι έκτοτε μετρά 134 συμμετοχές σ' όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 6 γκολ και 21 ασίστ.



Βέβαια, να σημειωθεί ότι στο τρέχον ρόστερ του Καναδά συμπεριλαμβάνονται και οι δύο πρώτοι σκόρερ στην ιστορία του, οι Κάιλ Λάριν (25 τέρματα) και Τζόναθαν Ντέιβιντ (22 γκολ), δύο παίκτες που μαζί με τον Ντέιβις καθιστούν μια τριάδα που αναβαθμίζει τη μεσοεπιθετική γραμμή των «κόκκινων» (μάλιστα συνήθως παίζουν με τον Ντέιβις σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τους άλλους δύο).

Ο… παλιός που λείπει


Πολ Σταλτέρι. Αποτελεί τον τρίτο σε συμμετοχές (84) ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Καναδά. Ο παλαίμαχος δεξιός μπακ αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην Γκλάντμπαχ το 2011, έχοντας περάσει πριν και από τις Τότεναμ, Φούλαμ και Βέρντερ Βρέμης μεταξύ άλλων.

Λίγο η δική του ποιότητα, λίγο και το ότι στη θέση του χωρά αναβάθμιση στον τωρινό Καναδά, η παρουσία του θα ήταν σημαντική στους «κόκκινους». Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την αντρική ομάδα το 1997, ολοκληρώνοντας την καριέρα του με επτά τέρματα.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ του Καναδά

Η επιτυχία και η αποτυχία


Σίγουρα για τον Καναδά θα συνιστούσε μεγάλη επιτυχία η πρόκρισή του στη φάση των «16». Ωστόσο, για αρχή, ακόμα και η… νίκη θα ήταν κάτι, δεδομένου και του τι συνέβη τη μία φορά που βρέθηκε στην τελική φάση. Βέβαια, έχει αρκετά δύσκολους αντιπάλους. Από την άλλη, διαθέτει μεσοεπιθετική ποιότητα και έρχεται φορτσάτος από τα προκριματικά. Έτσι, ενδεχόμενη επανάληψη της μετριότητας του 1986, θα καθιστούσε δεδομένα αποτυχημένη την παρουσία του.

Ο προπονητής



Τζον Χέρντμαν ή αλλιώς ο… αναμορφωτής της εθνικής ομάδας του Καναδά. Όταν o Άγγλος προπονητής ανέλαβε τους «κόκκινους» τον Ιανουάριο του 2018, εκείνοι βρίσκονταν στην 94η θέση του ranking της FIFA. Αν μη τι άλλο, η απόσταση μέχρι τη 33η που είναι τώρα αντικατοπτρίζει και το μέγεθος της δουλειάς του.

Ο 47χρονος τεχνικός είχε περάσει από την Κ23 του Καναδά, ενώ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη γυναικεία ομάδα της χώρας. Ο ίδιος ως παίκτης δεν έκανε και πολλά σε επαγγελματικό επίπεδο, διαπιστώνοντας από νωρίς ότι η κλίση του είναι στην καθοδήγηση του συνόλου.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ του Καναδά

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ντέιν Σεντ Κλερ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Τζέιμς Παντέμης (Μόντρεαλ), Μίλαν Μπόργιαν (Ερυθρός Αστέρας)

Αμυντικοί: Άλιστερ Τζόνστον (Μόντρεαλ, Σαμ Αντεκούγκμπε (Χατάισπορ), Καμάλ Μίλερ (Μόντρεαλ), Στίβεν Βιτόρια (Σάβες), Ρίτσι Λαριέα (Τορόντο), Ντέρεκ Κορνέλιους (Παναιτωλικός), Τζόελ Βάτερμαν (Μόντρεαλ), Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερν)

Μέσοι: Σάμουελ Πιετ (Μόντρεαλ), Στέφεν Εουστάκιο (Πόρτο), Λίαμ Φρέιζερ (Ντέινζ), Ατίμπα Χάτσινσον (Μπεσίκτας), Μαρκ Άντονι Κέιγ (Τορόντο), Ισμαέλ Κονέ (Μόντρεαλ), Τζόναθαν Οσόριο (Τορόντο), Ντέιβιντ Γουόδερσπουν (Σεντ Τζόνστον)

Επιθετικοί: Λούκας Καβαλίνι (Βανκούβερ Γουάιτκαπς), Τζούνιορ Χόιλετ (Ρέντινγκ), Τατζόν Μπουκάναν (Μπριζ), Ικέ Ούγκμπο (Τρουά), Κάιλ Λάριν (Μπριζ), Τζόναθαν Ντέιβιντ (Λιλ), Λίαμ Μίλαρ (Βασιλεία)

Η πιθανή ενδεκάδα:



Το πρόγραμμα του Καναδά στον 6ο όμιλο:
1η αγωνιστική
23 Νοεμβρίου Βέλγιο-Καναδάς (21:00)
2η αγωνιστική
27 Νοεμβρίου Κροατία-Καναδάς (18:00)
3η αγωνιστική
1 Δεκεμβρίου Καναδάς-Μαρόκο (17:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x