Μουντιάλ 2022

Πορτογαλία: Ξεχειλίζει από ποιότητα και κάνει όνειρα

Η εθνική Πορτογαλίας θέλει να επαναλάβει τον άθλο του Euro του 2016 στο... Κατάρ, έχοντας ένα ρόστερ γεμάτο λύσεις και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές.

Για όγδοη φορά στην ιστορία της, η Πορτογαλία θα συμμετέχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο και σε σύγκριση με τις περασμένες φορές, φέτος θέλει να κάνει το... μπαμ. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο διαθέτει ένα γεμάτο ρόστερ, με εναλλακτικές επιλογές σε κάθε θέση και με ποιότητα που ξεχειλίζει!

Μετράει μία τρίτη θέση το 1966 στην πρώτη της συμμετοχή σε Μουντιάλ, η οποία είναι και η σημαντικότερη στιγμή της, ενώ έχει και μία τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006. Από εκεί και πέρα, μετρά μόνο αποκλεισμούς από τη φάση των ομίλων ή των "16" και θέλει όλα αυτά να τα... σβήσει!

Το sportfm.gr σας παρουσιάζει το προφίλ της Πορτογαλίας, η οποία... εύχεται πως μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, σηκώνοντας ακόμη και το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Μακρύς ήταν ο δρόμος για την Πορτογαλία μέχρι να φτάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αρχικά, μέσω των προκριματικών στη ζώνη της Ευρώπης, είδε την Σερβία να την αφήνει στη δεύτερη θέση του 1ου ομίλου. Σε ένα φοβερό μπρα-ντε-φερ μεταξύ των δύο ομάδων και σε ένα... γκραν-γκινιόλ φινάλε (και με τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου -Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν- να μένουν πίσω), η φοβερή Σερβία νίκησε 2-1 την Πορτογαλία την τελευταία αγωνιστική και την έστειλε στα playoffs.

Εκεί, ο δρόμος φάνταζε δύσκολος, αλλά τελικά έγινε... ευκολότερος απ' ότι θα περίμενε η ομάδα του Φερνάντο Σάντος. Διότι κληρώθηκε στο Path C και έμοιαζε από νωρίς ότι ο τελικός πρόκρισης θα είναι ανάμεσα στην Ιταλία και την Πορτογαλία, αλλά η «σκουάντρα ατζούρα» έμεινε εκτός από τη Β. Μακεδονία. Κάπως έτσι, οι Ίβηρες πρώτα με το... ζόρικο 3-1 επί της Τουρκίας και μετά με το άνετο 2-0 επί της Βορείου Μακεδονίας, πήραν το εισιτήριο για το Μουντιάλ του Κατάρ.


Το αστέρι


Δεν μπορεί να μην είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού ίσως να είναι και το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο αφού πλέον είναι 38 ετών. Βέβαια, δεν το λέμε με βεβαιότητα αφού με την... τρέλα που κουβαλάει και την τρομερή σωματοδομή του, δεν αποκλείεται να παίζει για αρκετά χρόνια ακόμα. Όπως, λοιπόν, οδήγησε την ομάδα του μέχρι τον τελικό του Euro και οι συμπαίκτες του κατέκτησαν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2016, έτσι θέλει να κάνει και φέτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν είναι στην κατάσταση των περασμένων ετών, ο χρόνος συμμετοχής του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μικρότερος αλλά η προσωπικότητα που διαθέτει και το γεγονός ότι ξέρει στα δύσκολα να βγαίνει μπροστά, τον καθιστά τον σούπερ σταρ της Πορτογαλίας και τον παίκτη που χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσοχή.


Ο... παλιός που λείπει


Ο Ντέκο! Τρομερή η ποιότητα της Πορτογαλίας, γεμάτη λύσεις στον άξονα αλλά της λείπει ένας χαφ με την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά του Ντέκο. Ένας παίκτης στα χαφ που θα κάνει τη διαφορά, βοηθώντας τόσο ανασταλτικά και κυρίως με την οξυδέρκειά του στη δημιουργία φάσεων.

Σε αυτό το ρόστερ, ο Ντέκο αν είχε θέση και ήταν εν ενεργεία, τότε σίγουρα θα ανέβαζε τουλάχιστον ένα επίπεδο την ομάδα, έχοντας μπροστά του σπουδαίους επιθετικούς να φτιάξει όπως ο Λεάο, ο Ρονάλντο και τα... άλλα παιδιά. Με πλούσιο παλμαρέ, σπουδαίες παραστάσεις από συλλογικό επίπεδο αλλά και 75 συμμετοχές με 5 γκολ με την Πορτογαλία, ο Ντέκο θα ήταν απαραίτητος για αυτή την εθνική του Φερνάντο Σάντος.



Η επιτυχία και η αποτυχία
Αποτυχία, θα είναι αν μη τι άλλο να μην περάσει τον όμιλο. Είναι το φαβορί, αλλά αν υποτιμήσει κάποια εκ των αντιπάλων της θα την πατήσει. Διότι και η Ουρουγουάη είναι εξαιρετική ομάδα και θα την κοντράρει για την πρωτιά, ενώ οι Γκάνα και Νότιος Κορέα διαθέτουν καλές και σκληροτράχηλες ομάδες που θα της βάλουν δύσκολα. Όπως αποτυχία θα είναι να μείνει εκτός συνέχειας από το πρώτο ματς των νοκ-άουτ.

Την ίδια ώρα, μια πορεία ως την τετράδα θα συνιστά επιτυχία, πόσω μάλλον ακόμη παραπάνω. Έχει όνειρα η Πορτογαλία για τη διοργάνωση και θέλει να τα κάνει πραγματικότητα.

Ο προπονητής


Πολλά λόγια δεν χρειάζονται για τον Φερνάντο Σάντος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μπορεί το ποδόσφαιρό του να μην εντυπωσιάζει, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο όταν κάθεσαι στον πάγκο μια εθνικής όμως. Ζητούμενο είναι τα αποτελέσματα και ο Σάντος είναι... μανούλα σε αυτό, γνωρίζοντας καλύτερα από πολλούς προπονητές πώς να πάρει αυτό που θέλει. Το Μουντιάλ θα κρίνει και την παραμονή ή την αποχώρησή του από τον πάγκο των Ιβήρων, με τον 68χρονο τεχνικό να χρησιμοποιεί αρκετά το 4-3-3 και το 4-2-3-1 στην Πορτογαλία.

Να δούμε αν θα καταφέρει ξανά όπως το 2016 να φτάσει ως το τέλος του δρόμου με τους Πορτογάλους ή αν το ταξίδι θα τελειώσει σχετικά σύντομα όπως στο Μουντιάλ του 2018 και το Euro του 2020.



Η προεπιλογή της Πολωνίας:
Τερματοφύλακες: Ντιόγκο Κόστα (Πόρτο), Ζοσέ Σα (Γουλβς), Ρουί Πατρίσιο (Ρόμα)

Αμυντικοί: Ντιόγκο Νταλότ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Κανσέλο (Μάντσεστερ Σίτι), Ντανίλο Περέιρα (Παρί), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Αντόνιο Σίλβα (Μπενφίκα), Νούνο Μέντες (Παρί), Ραφαέλ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Ζοάο Παλίνια (Φούλαμ), Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Μάριο (Μπενφίκα), Ματέους Νούνες (Γουλβς), Οτάβιο Μοντέιρο (Πόρτο), Βιτίνια (Παρί), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Μπέτις)

Επιθετικοί: Αντρέ Σίλβα (Λειψία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γκονσάλο Ράμος (Μπενφίκα), Ζοάο Φέλιξ (Ατλέτικο), Ραφάελ Λεάο (Μίλαν), Ρικάρντο Όρτα (Μπράγκα)

Η πιθανή ενδεκάδα:
Πορτογαλία: Το προφίλ της στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας στον 8ο όμιλο:
1η αγωνιστική
24 Νοεμβρίου
Πορτογαλία-Γκάνα (19:00)
2η αγωνιστική
28 Νοεμβρίου
Πορτογαλία-Ουρουγουάη (22:00)
3η αγωνιστική
2 Δεκεμβρίου
Νότια Κορέα-Πορτογαλία (18:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x