Μουντιάλ 2022

Η χειρότερη εκτέλεση πέναλτι στην ιστορία του… Ρομπέρτο Μπάτζο

Αν το έβαζε, θα έδινε ανάσα αλλά όχι και το... φιλί της ζωής στην Ιταλία. Απλώς θα την κρατούσε στην πρίζα, περιμένοντας το μοιραίο. Αστόχησε, και επειδή ήταν ο Ρομπέρτο Μπάτζο, έμεινε στην ιστορία!

«Ήταν η πιο σκληρή στιγμή της καριέρας μου. Πριν ταξιδέψω για την τελική φάση του Μουντιάλ, ο πνευματικός μου Βουδιστής μου είχε πει ότι θα αντιμετώπιζα πολλά προβλήματα και ότι όλα θα κριθούν το τελευταίο λεπτό. Εκείνη την στιγμή δεν συνειδητοποίησα ότι η πρόβλεψή του θα ήταν τόσο ακριβής.

Ήξερα ότι ο Ταφαρέλ πάντα πέφτει και γι' αυτό είχα αποφασίσει να σουτάρω στο κέντρο, αλλά ψηλά, ώστε να μην μπορεί να αποκρούσει με τα πόδια. Ήταν μια έξυπνη επιλογή γιατί ο Ταφαρέλ έπεσε στα αριστερά του και ποτέ δεν θα μπορούσε να προβλέψει το σουτ που είχα σχεδιάσει.

Δυστυχώς, η μπάλα πήγε τρία μέτρα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ποτέ δεν απέφυγα τις ευθύνες μου. Μόνο αυτοί που έχουν το θάρρος να εκτελέσουν ένα πέναλτι, μπορούν και να το χάσουν. Απέτυχα εκείνη την στιγμή. Τέλος. Και με επηρέασε για χρόνια. Ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου. Ακόμα την ονειρεύομαι. Αν μπορούσα να σβήσω μια στιγμή της καριέρας μου, θα ήταν αυτή».


Πρόκειται για απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του Ρομπέρτο Μπάτζο. Ο «μικρός Βούδας» έχει μείνει στην ιστορία για το τεράστιο ταλέντο και την ποιότητά του. Κανείς, όμως, δεν έχει ξεχάσει και δεν θα ξεχάσει ΠΟΤΕ το χαμένο πέναλτι του Ιταλού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.

Εκεί, όπου, ο Μπάτζο ήταν ο ηγέτης και ο απόλυτος πρωταγωνιστής για τους Ιταλούς. Μετά τη φάση των ομίλων, η «θεϊκή αλογοουρά» πήρε από το χέρι τη «σκουάντρα ατζούρα», οδηγώντας την ως τον μεγάλο τελικό στο Μουντιάλ που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Καθάρισε τα νοκ-άουτ ματς, σκοράροντας δύο τέρματα απέναντι στη Νιγηρία, ένα αλλά καθοριστικό στο 88ο λεπτό για να αποκλείσει την Ισπανία, άλλα δύο στον ημιτελικό με τη Βουλγαρία. Ήταν η διοργάνωσή του και δεν έδειχνε τίποτα πως μπορεί να του το… χαλάσει.



Στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, η Ιταλία θα κοντραριζόταν με την Βραζιλία σε ένα τρομερά αμφίρροπο ματς. Το «Ρόουζ Μπόουλ» στην Πασαντένα του Λος Άντζελες άνοιξε τις πόρτες του, φιλοξενώντας 94 χιλιάδες οπαδούς των δύο ομάδων αλλά και του ποδοσφαίρου. Παρόλα αυτά, ήταν μόλις το τρίτο παιχνίδι της διοργάνωσης που έληξε χωρίς τέρματα (0-0). Η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο. Αμφότερες, έψαχναν την τέταρτη κατάκτησή τους. Οι Βραζιλιάνοι είχαν έναν έξτρα λόγο γι’ αυτό, αφού 78 ημέρες νωρίτερα είχε σκοτωθεί ο σπουδαίος Άιρτον Σένα. Είχε φύγει από τη ζωή στο δυστύχημά του στην Ίμολα, με τη θλίψη σε όλη τη Βραζιλία να είναι τεράστιο, όπως και σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου.

Η διαδικασία των πέναλτι ξεκίνησε. Ο Μπαρέζι έστειλε το πρώτο ψηλά άουτ, με τον Παλιούκα να κρατάει το μηδέν βγάζοντας την εκτέλεση του Μάρσιο Σάντος. Ο Αλμπερτίνι έδωσε προβάδισμα στην Ιταλία, ο Ρομάριο απάντησε, με τον Εβάνι να γράφει το 2-1. Εύστοχο και το πέναλτι του Μπράνκο για το 2-2, με τον Μασάρο να βλέπει τον Ταφαρέλ να διώχνει την εκτέλεσή του! Ο Ντούνγκα έδωσε το προβάδισμα στην Βραζιλία, με τον Ρομπέρτο Μπάτζο, που είχε αποκομίσει τραυματισμό την ώρα του αγώνα, να στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα.

Έπρεπε να σκοράρει, να κρατήσει την ομάδα του στη… ζωή και να ελπίζει πως ο τελευταίος παίκτης της Βραζιλίας θα αστοχήσει. Ωστόσο, η εκτέλεσή του ήταν κάκιστη. Η μπάλα πέρασε πολύ ψηλά άουτ από την εστία, με την «σελεσάο» να πανηγυρίζει για την κατάκτηση του 5ου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της.

«Δεν είχα εκτελέσει ποτέ ένα πέναλτι όπου η μπάλα να πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Νομίζω ότι εκείνη την ημέρα ήταν ο Άιρτον Σένα ο οποίος, από τον ουρανό, έστειλε την μπάλα άουτ. Εκείνος έδωσε τη νίκη στην Βραζιλία. Είναι μια πληγή που δεν θα κλείσει ποτέ. Πάντα ονειρευόμουν να παίξω στον τελικό ενός Μουντιάλ και με αντίπαλο την Βραζιλία. Αλλά όταν είχα αυτή την ευκαιρία, αστόχησα στο πέναλτι»...



Ο Μπάτζο έμεινε πάνω από την άσπρη βούλα. Το βλέμμα του κοίταζε στο πουθενά, με μια φανερή παγωμάρα και απογοήτευση. Έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως ο άνθρωπος που στέρησε από την Ιταλία ένα ακόμη βαρύτιμο τρόπαιο. Ωστόσο, και να σκόραρε, απλά θα είχε παρατείνει το… μαρτύριο, αφού οι Βραζιλιάνοι θα συνέχιζαν να κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Κανείς δεν «κατηγόρησε» τον Μπαρέζι ή ακόμη περισσότερο τον Μασάρο. Τα φώτα έπεσαν απλά πάνω στον Ρομπέρτο Μπάτζο. Διότι ήταν αυτός που ήταν, ο ηγέτης της χώρας του, ένας από τους μεγαλύτερους σταρ εκείνου του Μουντιάλ. Δεν πήρε, αδίκως, ούτε το βραβείο του κορυφαίου της διοργάνωσης, αφού οι διοργανωτές αποφάσισαν να το δώσουν στον Ρομάριο…

«Μέχρι και σήμερα δεν έχω συγχωρέσει τον εαυτό μου για το πέναλτι που έχασα. Θα μπορούσα να είχα αυτοκτονήσει εκείνη την ημέρα», τα λόγια του πριν από έναν χρόνο, τα οποία απλώς δείχνουν ότι δεν θα το ξεπεράσει ποτέ…

Ήταν μία από τις χειρότερες εκτελέσεις πέναλτι στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Με βεβαιότητα, ήταν η χειρότερη εκτέλεση πέναλτι στην ιστορία του… Ρομπέρτο Μπάτζο! Σε ένα σημείο που δεν θα το περίμενε ούτε ο ίδιος…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x