Μουντιάλ 2022

Σίμον Ζουρκόφσκι: Ένας σύγχρονος χαφ σε… καλούπι άλλης εποχής

Η σωματοδομή του παραπέμπει σε έναν μέσο προηγούμενης δεκαετίας. Τα χαρακτηριστικά του από την άλλη, σε έναν σύγχρονο χαφ. Ο Σίμον Ζουρκόφσκι έχει την ευκαιρία να κάνει το step-up στο Μουντιάλ.

Η Πολωνία κατεβαίνει στο Μουντιάλ του Κατάρ με ελπίδες για κάτι καλό. Ένα γεμάτο ρόστερ, που έχει ποιότητα σε όλες τις γραμμές του, αλλά και ορισμένους νεότερουτς ποδοσφαιριστές που ολοένα και ανεβαίνουν, παίρνοντας μεταγραφές σε σημαντικά πρωταθλήματα.

Ένας εξ αυτών ο Σίμον Ζουρκόφσκι, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί η... ραχοκοκαλιά της Πολωνίας για την επόμενη δεκαετία. Ένας χαφ με σύγχρονα χαρακτηριστικά σε... καλούπι άλλης εποχής. Διότι η σωματοδομή του ταιριάζει απόλυτα σε έναν μέσο που θα έπαιζε τη δεκαετία του '90 και θα βασιζόταν στη δύναμη, τις μονομαχίες και τα δυνατά μαρκαρίσματα. Έλα, όμως, που είναι τελείως διαφορετικός στο χορτάρι. Διότι δεν είναι ακριβώς αυτό που... φαίνεται!

Μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στην Γιαστρζέμπιε Ζντρόι και από τα 15 και έπειτα έπαιζε στην Γκβάρεκ Ζάμπρζε. Μέχρι που στα 19 του χρόνια ήρθε η πρόταση και η ευκαιρία της Γκόρνικ Ζάμπρζε, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ολοένα και σε σταδιακή άνοδο, παίζοντς σημαντικό ρόλο για να βγάλει ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες της και να δώσει παιχνίδια σε νεαρά παιδιά ώστε να βγουν στον... αφρό. Βέβαια, είχε μαγνητίσει από νωρίς τα βλέμματα, κάνοντας ως ανήλικος δύο σούπερ σεζόν σε επαγγελματικό επίπεδο έστω και στην τρίτη κατηγορία.



Δεκαπέντε συμμετοχές με τη δεύτερη ομάδα για αρχή ώστε να ψηθεί και άλλες επτά με την πρώτη, που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, ήταν αρκετές ώστε ο Ζουρκόφσκι να καθιερωθεί από νωρίς. Ακολούθησαν εξαιρετικές χρονιές στην Ekstraklasa, παίζοντας ακόμη και Ευρώπη. Οκτάρι κατά βάση, αλλά ορισμένες φορές και ως εξάρι ή δεκάρι, ο Σίμον έκανε... θραύση στην Πολωνία και θεωρούνταν από τους πλέον ανερχόμενους χαφ, έχοντας συμμετοχές στην ελπίδων της χώρας του για την οποία ήταν κομβικός ποδοσφαιριστής μέχρι τον χαμένο τελικό του Euro u21.

Το τμήμα σκάουτινγκ της Φιορεντίνα τον εντόπισε και έδωσε 4,5 εκατ. ευρώ τον Γενάρη του 2019, αφήνοντάς τον πάντως στην πολωνική ομάδα ως το φινάλε της σεζόν. Οι «βιόλα» έψαχναν ορισμένους ποδοσφαιριστές για να ενισχύσουν την μεσαία τους γραμμή, η οποία ολοένα και αποδυναμωνόταν. Ο Μίλαν Μπάντελι όδευε προς την έξοδο, ο Κάρλος Σάντσες μεγάλωνε, ο Σεμπαστιάνο Κριστόφορο ήταν τελειωμένος επίσης.



Ο Ζουρκόφσκι ήταν ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλη προοπτική και εφόσον δουλευόταν σωστά θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εκ των ποδοσφαιριστών που θα στηριζόταν η Φιορεντίνα για αρκετά χρόνια. Η πρώτη του σεζόν με τα βιόλα τον βρήκε μεταξύ πάγκου και εξέδρας, έχοντας ελάχιστα λεπτά στα πόδια του, αλλά στην ομάδα δεν ήθελαν να βιαστούν με την περίπτωσή του. Προτιμήθηκε να πάρει χρόνο στην Έμπολι ως δανεικός, παίζοντας εκεί για δυόμιση χρόνια. Τον τελευταίο εξ αυτών στη Serie A, με τον Πολωνό να είναι ένας εκ των κορυφαίων της ομάδας στη σεζόν. Μέτρησε 35 ματς στην κορυφαία κατηγορία της Ιταλίας, με τα 28 εξ αυτών ως βασικός. Όλα μα όλα τα έπαιξε ως εσωτερικός μέσος, σκοράροντας 6 γκολ και δίνοντας 3 ασίστ, ενώ πήρε πέντε κίτρινες κάρτες.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις έφεραν και την πρώτη κλήση στην εθνική ανδρών Πολωνίας, ενώ ο Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς που του έδωσε την ευκαιρία να ντεμπουτάρει, τον χρησιμοποίησε στα πέντε από τα έξι ματς του πρόσφατου Nations League. Βάζει πλώρη μάλιστα για να έχει σημαντικό ρόλο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού ο ομοσπονδιακός τεχνικός τον εμπιστεύεται.

Όσον αφορά τα στοιχεία του; Δυνατό παιδί που βάζει τα πόδια του στη φωτιά, δύσκολα τον... παίρνει στο σώμα με σώμα και ιδιαίτερα αποφασιστικός. Δουλευταράς, ξέρει να καλύπτει την μπάλα με το σώμα του και με πολύ καλές τοποθετήσεις στον αγωνιστικό χώρο. Με μεγάλη ισορροπία στο παιχνίδι του ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, πολλές αντοχές και τρεξίματα. Ως εσωτερικός μέσος, ο Ζουρκόφσκι αρέσκεται να μεταφέρει την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση, φτιάχνοντας κυρίως τους συμπαίκτες του.



Χρήζει βελτίωσης στο κομμάτι με το κεφάλι, διότι μπορεί να έχει καλό άλμα αλλά οι κεφαλιές του είτε μιλάμε για πάσες, είτε για εκτελέσεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Του αρέσει να δοκιμάζει αρκετά τα πόδια του, ενώ ορισμένες φορές δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον αντίπαλο αφού παρότι είναι δεξιοπόδαρος, απειλεί (και σκοράρει) το ίδιο καλά και με το αριστερό. Επίσης, παρά το γεγονός ότι βλέπει τον κόσμο από τα 185 εκατοστά και μοιάζει λίγο βαρύς, έχει εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας και πολύ καλή τεχνική, του αρέσει να ντριμπλάρει ακόμη και σε... ρισκαδόρικα σημεία όπως ο άξονας, έχοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση στα πόδια του.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο όπως και συνολικά η Πολωνία που στοχεύει στην πρόκριση, λογικά μέσω της δεύτερης θέσης. Απέναντί του θα έχει την Αργεντινή του Μέσι, αλλά και των ποιοτικών και σκληροτράχηλων χαφ όπως ο Ντε Πάουλ, ενώ και το Μεξικό που διαθέτει ταχύτητα και σκληράδα, θα είναι ένα καλό crash test. Φυσικά, θα πρέπει να τον δούμε (εφόσον πάρει τη φανέλα του βασικού) και σε πιο δημιυοργικό ρόλο απέναντι στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα παίξει ιδιαίτερα κλειστά.

Η διοργάνωση είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει ένα μεγάλο step-up στην καριέρα του, δείχνοντας μεταξύ άλλων και στους ανθρώπους της Φιορεντίνα πως τον έχουν αδικήσει. Ίδωμεν...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x