Ελλάδα

Νόμος Αυγενάκη: Εξαιρέθηκε η ΕΠΟ από το νέο εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών!

Όπως αναμενόταν, ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν μπόρεσε να «βάλει χέρι» στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, η οποία –μαζί με την ΕΟΕ- εξαιρέθηκαν και θα κάνουν εκλογές σύμφωνα με το Καταστατικό τους.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου, τέθηκε από το βράδυ της Πέμπτης (6/8) το σχέδιο νόμου του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ένας νόμος που φέρει τον τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών, που όπως έχει προαναγγελθεί θα ψηφίζουν πλέον τα αναγνωρισμένα σωματεία, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή.
-Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ και με ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία διετία.
-Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στη ΓΓΑ τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν ισχύουν για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και μάλιστα με ρητή πρόβλεψη στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο! Οι εξαιρέσεις αυτές από τον Λευτέρη Αυγενάκη ήταν αναμενόμενες –κι ας μην το επιθυμούσε ο ίδιος- αφού για τις FIFA/UEFA οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις αρχαιρεσίες αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

-Για την εκλογή εκπροσώπων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) και στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις των καταστατικών των οικείων αθλητικών ομοσπονδιών.

-Με την επιφύλαξη του παρόντος, το καταστατικό κάθε αθλητικής ομοσπονδίας ρυθμίζει τα επιμέρους θέματα που αφορούν στα όργανα της ομοσπονδίας, τη διαδικασία σύγκλησης, συνεδρίασης και λήψης αποφάσεων των οργάνων της, τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών και την εν γένει λειτουργία και οργάνωση της ομοσπονδίας. Διατάξεις καταστατικών αθλητικών ομοσπονδιών, που ορίζουν προνομιακό καθεστώς ως προς τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για ιδρύτριες ενώσεις ή για επαγγελματικούς συνδέσμους ανωνύμων εταιρειών ή για φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, είναι άκυρες και ανίσχυρες.

-Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν του παρόντος.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και πλήθος άλλων διατάξεων, όπως ενδεικτικά:

-Διατάξεις που αφορούν τον αθλητισμό Ατόμων με Αναπηρίες
-Προπονητές
-Αδειοδότηση ΚΑΕ
-Έλεγχοι ντόπινγκ
-Δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας βάσει σύμβασης Μακόλιν για τη χειραγώγηση αγώνων (για συλλογή πληροφοριών, συντονισμό δράσεων, έκδοση προειδοποιήσεων, συνεργασία με Αρχές, προγράμματα ευαισθητοποίησης κλπ)
-Διακριθέντες αθλητές

Αυγενάκης: «Επισφραγίζουμε το πλαίσιο της αθλητικής μεταρρύθμισης»

Σχετικά με το νομοσχέδιο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για την επισφράγιση του πλαισίου της αθλητικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησής μας, με απώτερο στόχο να βρίσκεται ο ελληνικός αθλητισμός σταθερά σε τροχιά βελτίωσης, να αναδεικνύει και να κινητοποιεί ολοένα και περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις του.

Το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, τα “αυτονόητα” που εφαρμόζουμε και δυστυχώς αποτελούσαν εκκρεμότητες πολλών ετών, η τάξη που αποκαθίσταται, με πλήρη διαφάνεια, στο αθλητικό τοπίο της χώρας μας, θα παράσχουν εκείνο το απαραίτητο οξυγόνο για την ανανέωση και θα αναθερμάνουν το όραμα στην αθλητική οικογένεια για τη συνεχή πρόοδο και την ανάπτυξη.

Επιζητούμε τον διάλογο. Θέλουμε τις απόψεις, τις παρατηρήσεις, τις τυχόν συμπληρώσεις από όλη την αθλητική κοινότητα σ’ αυτή τη Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση των δύο εβδομάδων. Το σχέδιο νόμου αφορά σε ολόκληρο το αθλητικό οικοσύστημα της χώρας και φυσικά ενδιαφέρει και απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε, να το κάνουμε ακόμα καλύτερο. Όλοι μαζί, ενωμένοι, για να αποτελέσει την απαιτούμενη τομή και να καταστεί απαρχή μιας άλλης εποχής, εκείνης που δικαιούται αθλητικά η χώρα μας».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x