Euro 2016

Ο τελικός που καθηλώνει είναι εδώ!

Τέλος στην προσμονή! Απόψε έχουμε νέο πρωταθλητή Ευρώπης. Θα είναι η οικοδέσποινα Γαλλία του Γκριζμάν με τον Ντεσάν να γράφει ιστορία ή η Πορτογαλία του Ρονάλντο και του δικού μας Σάντος;

Η μεγάλη στιγμή έφτασε… Το Euro 2016 ολοκληρώνεται απόψε με τον μεγάλο τελικό μεταξύ Γαλλίας και Πορτογαλίας στο «Σταντ Ντε Φρανς» (22:00, ΕΡΤ, ΣΠΟΡ FM 94,6 σε περιγραφή Αλέξη Σπυρόπουλου και sport-fm.gr).

Οι «τρικολόρ» θέλουν να επαληθεύσουν τα προγνωστικά που τους ήθελαν εξ αρχής αφεντικά μέσα στο σπίτι τους. Άλλωστε πέραν των τριών νικών τους σε τέσσερις τελικούς (1984 και 2000 στο Euro, 1998 στο Μουντιάλ), είναι αήττητοι σε μεγάλες διοργανώσεις που έχουν γίνει στην έδρα τους εδώ και 18 αγώνες μετρώντας 16 νίκες και 2 ισοπαλίες. Η τελευταία ήττα της Γαλλίας στο «σπίτι» της ήταν στο Ευρωπαϊκό του 1960, όταν έχασε τον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία και τον αγώνα της τρίτης θέσης με την Τσεχοσλοβακία. Παράλληλα με νίκη η Γαλλία θα γίνει η τρίτη χώρα με τρεις κατακτήσεις Euro μετά τη Γερμανία και την Ισπανία.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν, που φιλοδοξεί να γίνει ο δεύτερος προπονητής που κατακτά το Euro ως παίκτης και προπονητής μετά τον Γερμανό Μπέρτι Φογκτς (1972-1996) φαίνεται πως θα εμπιστευτεί την ίδια ενδεκάδα. Ο Γιορίς θα είναι κάτω από τα δοκάρια, Σανιά και Εβρά θα βρίσκονται στα άκρα της άμυνας, ενώ Κοσιελνί και Ουμτιτί θα είναι το δίδυμο στόπερ. Πογκμπά και Ματουιντί θα είναι το δίδυμο στα κεντρικά χαφ, ενώ Σισοκό και Παγέ θα πλαισιώνουν τον Γκριζμάν που θα κινείται πίσω από τον Ζιρού.

Η Πορτογαλία περιμένει πως η προσμονή τόσων ετών για έναν μεγάλο τίτλο θα λάβει τέλος. Πρόκειται για τη χώρα με τις περισσότερες αναμετρήσεις σε Euro χωρίς να το κατακτήσει, με 34 πριν τον αποψινό τελικό. Δώδεκα χρόνια μετά την αποτυχία της να φτάσει στο τρόπαιο στην έδρα της, όταν έχασε με 1-0 από την Ελλάδα, η Πορτογαλία έχει απόψε μια ιστορική ευκαιρία.

Ο Φερνάντο Σάντος που επί των ημερών του η Πορτογαλία είναι αήττητη σε 13 επίσημα ματς, δεν έχει κατακτήσει τίτλο από το Κύπελλο με την ΑΕΚ το 2002! Για τον αποψινό τελικό δεν έχει αγωνιστικά προβλήματα, καθώς ο Πέπε αποθεραπεύτηκε και θα επιστρέψει στο κέντρο άμυνας, δίπλα στον Φόντε. Ο Ρουί Πατρίσιο θα είναι κάτω από τα δοκάρια, ενώ Σέντρικ και Γκερέιρο θα είναι και πάλι τα μπακ, με τον Βιεϊρίνια να μένει στον πάγκο. Στο κέντρο θα βρίσκονται Ρενάτο Σάντσες, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν, ενώ Ζοάο Μάριο (αουτσάιντερ ο Κουαρέσμα), Νάνι και Ρονάλντο θα είναι στην επίθεση.

Η παράδοση είναι… μπλε

Η Γαλλία υπερέχει εντυπωσιακά στην προϊστορία των αγώνων της με την Πορτογαλία. Μετρά μόλις πέντε ήττες και μία ισοπαλία έχοντας συνολικά 18 νίκες, εκ των οποίων μάλιστα οι δέκα είναι συνεχείς. Μάλιστα η πιο πρόσφατη νίκη των Ιβήρων είναι ένα 2-0 σε φιλικό στο Παρίσι το 1975.

Μάλιστα, οι «τρικολόρ» έχουν κερδίσει ΚΑΙ στα τρία παιχνίδια τους με την Πορτογαλία σε μεγάλες διοργανώσεις, όλες τους σε ημιτελικά. Στο Euro του 1984 ο Μισέλ Πλατινί είχε χαρίσει στη Γαλλία τη νίκη με 3-2 στην παράταση, στην ίδια διοργάνωση 16 χρόνια μετά ο Ζινεντίν Ζιντάν με πέναλτι είχε πετύχει το χρυσό γκολ (2-1), ενώ ο «Ζιζού» είχε υπογράψει από την άσπρη βούλα και τον ημιτελικό στο Μουντιάλ του 2006 (1-0).

Την τελευταία διετία οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί σε ισάριθμα φιλικά, καθώς συνυπήρχαν στον ίδιο όμιλο των προκριματικών, δίχως όμως να προσμετρώνται τα αποτελέσματα των Γάλλων που είναι διοργανωτές. Με γκολ των Μπενζεμά και Πογκμπά η Γαλλία είχε επικρατήσει στο «Σταντ Ντε Φρανς» τον Οκτώβριο του 2014 (ο Κουαρέσμα είχε σκοράρει για τους Πορτογάλους), ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη οι «τρικολόρ» είχαν νικήσει 1-0 με εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά στη Λισαβόνα.

Διαιτητής ο Κλάτενμπεργκ

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ θα είναι ο άρχων του τελικού. Ο 41χρονος ρέφερι είχε διευθύνει ΚΑΙ τον φετινό τελικό του Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ και Ατλέτικο. Έτσι θα γίνει ο δεύτερος που διευθύνει τους τελικούς Euro και Champions League την ίδια χρονιά μετά τον Πορτογάλο Πέδρο Προένσα το 2012. Ο Κλάτενμπεργκ γίνεται ο πρώτος Άγγλος διαιτητής σε τελικό Euro μετά τον Άρθουρ Έλις το 1960 και τον Άρθουρ Χόλαντ το 1964. Είναι το τέταρτο παιχνίδι που θα «σφυρίξει» στην τρέχουσα διοργάνωση μετά τα Βέλγιο-Ιταλία, Τσεχία-Κροατία και Ελβετία-Πολωνία. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Ούγγρος Βίκτορ Κασάι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x