Ισπανία

Οι «χρυσές» πωλήσεις της Ρεάλ σε αγγλικές ομάδες

Η Ρεάλ Μαδρίτης παραχώρησε στην Τότεναμ τον Σέρχιο Ρεγκιλόν έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας έτσι μια ακόμα ακριβή πώληση προς ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία χρόνια.

Η Ρεάλ Μαδρίτης εδώ και πολλές δεκαετίες θεωρείται ο σύλλογος που ξοδεύει αμύθητα ποσά για να αποκτήσει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο.

Οι πανάκριβες μεταγραφές παικτών (όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο Εντέν Αζάρ αλλά και παλιότερα ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο και ο Φέρεντς Πούσκας) είναι αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της ομάδας.

Tα τελευταία 15 χρόνια όμως η Ρεάλ έχει κάνει πολλές και ακριβές πωλήσεις. Η κορυφαία είναι φυσικά αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους το 2018 (120 εκατομμύρια ευρώ).

Συνολικά ωστόσο, η Ρεάλ έχει αποκομίσει τεράστια έσοδα κυρίως από πωλήσεις σε ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος. Ποιες είναι όμως οι 5 ακριβότερες πωλήσεις της Ρεάλ σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ;

1. Άνχελ Ντι Μαρία-82 εκατομμύρια ευρώ



Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Άνχελ Ντι Μαρία. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός πωλήθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2014 έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ συν 7 εκατομμύρια σε μπόνους. Ο 32χρονος πλέον ποδοσφαιριστής είχε συμπληρώσει μια εκπληκτική τετραετία στη Μαδρίτη, αλλά η πληθώρα λύσεων που διέθετε ο Κάρλο Αντσελότι στην επιθετική γραμμή τον ώθησαν στην έξοδο από τη Μαδρίτη. Στο Μάντσεστερ ο Ντι Μαρία δεν προσαρμόστηκε καθόλου και σε 27 συμμετοχές στο αγγλικό πρωτάθλημα σημείωσε μόλις 3 γκολ. Οι κακές δε σχέσεις του με τον Λουίς Φαν Χάαλ επιδείνωσαν την κατάσταση κι έτσι ο Ντι Μαρία πουλήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2015, ένα μόλις χρόνο μετά την άφιξή του στην Αγγλία.

2. Άλβαρο Μοράτα-72 εκατομμύρια ευρώ



Ο Ισπανός επιθετικός προέρχεται από τις ακαδημίες της «βασίλισσας» και μετά την παραχώρησή του στη Γιουβέντους το 2014, επέστρεψε πιο ώριμος πλέον στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» το 2016. Τη σεζόν 2016-17 υπό τις οδηγίες του Ζινεντίν Ζιντάν, ο Μοράτα ξεκινούσε συνήθως από τον πάγκο. Ωστόσο, ήταν καθοριστικός στο ισπανικό πρωτάθλημα και σημείωσε 15 γκολ, βοηθώντας τη Ρεάλ να κατακτήσει τον τίτλο. Όμως το 2017 εμφανίστηκε η Τσέλσι και προσέφερε 72 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ για να τον αποκτήσει, αφού ήταν ο εκλεκτός του Αντόνιο Κόντε για την επίθεση της ομάδας. Η Ρεάλ έκανε αποδεκτή την πρόταση και ο Μοράτα μετακόμισε στο Λονδίνο. Παρά το πολύ καλό του ξεκίνημα στους «μπλε», ο Μοράτα ήταν πολύ μέτριος και δεν έβρισκε το δρόμο προς τα δίκτυα όσο θα έπρεπε για να δικαιολογήσει τα λεφτά που δόθηκαν για αυτόν. Σε 47 εμφανίσεις στο αγγλικό πρωτάθλημα, σημείωσε 16 γκολ. Πριν λίγους μήνες πωλήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

3. Μεσούτ Οζίλ-51 εκατομμύρια ευρώ



Ο Γερμανός μέσος ,με καταγωγή από την Τουρκία, ήταν ένας από τους καλύτερους και σταθερότερους παίκτες της Ρεάλ την τριετία 2010-13 υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο. Όμως, η αποχώρηση του Πορτογάλου προπονητή το καλοκαίρι του 2013 άλλαξε τα δεδομένα και ο Κάρλο Αντσελότι που τον διαδέχθηκε εισηγήθηκε την πώληση του Οζίλ. Η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ δεν έχασε την ευκαιρία και προσέφερε 51 εκατομμύρια ευρώ στους «μερένχες» για να κάνει τον παίκτη το βασικό «δεκάρι» της ομάδας. Η πρώτη πενταετία του Οζίλ στο Λονδίνο ήταν πολύ καλή και ο παίκτης συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση τριών κυπέλλων Αγγλίας από τους «κανονιέρηδες» σε αυτό διάστημα. Όμως, η αποχώρηση του Βενγκέρ το 2018 άλλαξε τα δεδομένα και πλέον ο Οζίλ βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Συνολικά, έχει καταγράψει 184 συμμετοχές στο αγγλικό πρωτάθλημα με 33 γκολ και 52 ασίστ.

4. Ματέο Κόβασιτς-50 εκατομμύρια ευρώ



Ο Κροάτης μέσος είναι ίσως η καλύτερη πώληση της Ρεάλ, αν αναλογιστεί κανείς τα δεδομένα στην περίπτωσή του. Ο Κόβασιτς αποκτήθηκε από την Ίντερ το 2015 και έμεινε στη Μαδρίτη μια τριετία, χωρίς να μπορέσει να πείσει τον Ζινεντίν Ζιντάν ότι αξίζει μια θέση στην ενδεκάδα. Ελάχιστες ήταν οι φορές που αγωνίστηκε ως βασικός. Το 2018 ο παίκτης παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Τσέλσι. Στην Αγγλία ο ποδοσφαιριστής βρήκε τον καλό του εαυτό και έπεισε τη διοίκηση των Λονδρέζων να ξοδέψει 50 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2019 και να τον αποκτήσει με μόνιμη μεταγραφή. Την περυσινή σεζόν ήταν βασικός και αναντικατάστατος στη μεσαία γραμμή των «μπλε» και ο Φρανκ Λάμπαρντ φαίνεται να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Συνολικά, έχει καταγράψει 63 συμμετοχές στο αγγλικό πρωτάθλημα κι έχει σημειώσει 1 τέρμα.

5. Ρομπίνιο-49 εκατομμύρια ευρώ



Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από τη Σάντος το 2005 και θεωρήθηκε το νέο μεγάλο αστέρι του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Στη Ρεάλ ήταν βασικότατος και είχε μεγάλη συνεισφορά στα πρωταθλήματα του 2007 και του 2008 που κατέκτησαν οι «μπλάνκος». Ωστόσο, δημιουργούσε κάποια προβλήματα με την εξωγηπεδική του συμπεριφορά. Το καλοκαίρι του 2008 ο σεΐχης Μανσούρ αγόρασε τη Μάντσεστερ Σίτι και θέλησε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να την κάνει πρωταθλήτρια Αγγλίας. Έτσι, κατέθεσε μια τεράστια-για τα δεδομένα της εποχής- πρόταση στη Ρεάλ για την απόκτηση του Ρομπίνιο, που έφτανε τα 49 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση της Ρεάλ έκανε αποδεκτή την προσφορά, έπειτα και από την εισήγηση του προπονητή της ομάδας Χουάντε Ράμος. Έτσι, ο Ρομπίνιο έγινε κάτοικος Μάντσεστερ. Στο αγγλικό πρωτάθλημα ο παίκτης έδειξε ψήγματα του τεράστιου ταλέντου του και σε 41 συμμετοχές σημείωσε 14 τέρματα. Το 2010 αποχώρησε για τη Μίλαν.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καλογιάννης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x