Ελλάδα

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που φιλοδοξεί να περιορίσει το στήσιμο των αγώνων

Τις λεπτομέρειες και το πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργεί η νέα Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού.

Την συγκρότηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α) με τη συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων, του Αθλητικού Εισαγγελέα και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (19/11) ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ως πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει και να περιορίσει την μάστιγα των στημένων αγώνων, με μηχανισμούς που θα λειτουργούν αποτελεσματικά, σε αντίθεση δηλαδή με ότι συνέβαινε ως τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται ιστοσελίδα, αλλά και εφαρμογή για κινητά (red button) με την οποία θα μπορούν να γίνονται ανώνυμες καταγγελίες για στήσιμο αγώνων.

Ειδικότερα, οι λειτουργίες της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας θα είναι ο συντονισμός σχετικών εθνικών φορέων, η δημιουργία εργαλείων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών, η δημιουργία εφαρμογών για ανώνυμες αναφορές (whistleblowing), η ανάλυση και αξιολόγηση των αναφορών (triage process), η διερεύνηση και η δίωξη (ποινική/πειθαρχική) και η διεθνής συνεργασία με άλλες εθνικές πλατφόρμες και διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου και της παρουσίασης της ΕΠΑΘΛΑ, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού ρωτήθηκε για το τι είχε γίνει μέχρι σήμερα για τα «200 στημένα ματς στην Ελλάδα από το 2010 και τα 122 στημένα την τελευταία 4ετία, εκ των οποίων στα 57 συμμετείχαν οι ίδιες πέντε ομάδες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι FIFA/UEFA στην «Ολιστική Μελέτη» για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ταυτόχρονα, τέθηκε και το θέμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που εξέτασε τους σχετικούς φακέλους για αυτά τα παιχνίδια και απήλλαξε τους πάντες!

Ο Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε:

«Έχουμε γνώση για όλα αυτά. Όμως η ΕΕΑ δεν είχε ούτε την εξειδίκευση, ούτε το δίκτυο, ούτε πληροφορίες, ούτε διεθνείς συνεργασίες. Δεν είχαν το μηχανισμό να ερευνήσουν σε βάθος. Επίσης, οι εκθέσεις της sportradar περιλαμβάνουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Σημασία έχει να πάνε δεμένες οι αναφορές. Αυτός θα είναι και ο ρόλος της ΕΠΑΘΛΑ».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε από την πλευρά του:

«Μέχρι τώρα κανένας μηχανισμός δεν υπήρχε ώστε να ασχοληθεί. Σήμερα παρουσιάζουμε αυτόν ακριβώς τον μηχανισμό. Και πρέπει να αγκαλιαστεί η ΕΠΑΘΛΑ για να έχει και αποτελέσματα», ενώ σχετικά με τις ποινικές δίκες που έχουν γίνει (Koriopolis) και αυτές που γίνονται σήμερα (υπόθεση συμμορίας), τόνισε πως… δεν είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Αθλητισμού το τι κάνει η δικαιοσύνη!

Σε άλλες ερωτήσεις που έγιναν, ο κ. Μαυρωτάς πρόσθεσε πως «εκτός των καταγγελιών που θα γίνονται στο σάιτ που θα δημιουργηθεί, καθώς και στην εφαρμογή με το red button, θα έχουμε και αναφορές και για άλλα σπορ όπως έχουμε στο ποδόσφαιρο την sportradar. Θα πέσει φως και σε άλλα αθλήματα. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, από αρχές Ιανουαρίου θα μπούμε στην επιχειρησιακή λειτουργία. Θα εξελίσσεται συνεχώς. Παράλληλα από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των αθλητών. Ήδη θα έχει ξεκινήσει η πλατφόρμα για καταγγελίες και για διερεύνηση».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού στην εισαγωγική του ομιλία, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είμαστε αποφασισμένοι και στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στη χειραγώγηση των αγώνων. Υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση και δημιουργείται το πλαίσιο, η δομή σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, που αποτελεσματικά και με θεσμικό τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων είναι ένα ομαδικό άθλημα. Και για πρώτη φορά με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ενώνουν δυνάμεις όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι Αρχές του κράτους για να προστατέψουμε τον αθλητισμό».

Πέραν του προέδρου της Πλατφόρμας, Γιώργου Μαυρωτά, στην ΕΠΑΘΛΑ θα συμμετέχουν: ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x