Μουντιάλ 2022

Η… ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών ομάδων στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο

Το sport-fm.gr θυμάται το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που είχαν οι μόλις τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν.

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το μακρινό 1930 στη χειμωνιάτικη Ουρουγουάη, μόνο εύκολη υπόθεση δεν αποτέλεσε για τις μόλις τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες που έλαβαν μέρος.

Με τις μεγάλες πληγές που είχε αφήσει πίσω του ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος να παραμένουν ανοιχτές, τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης του 1929 να είναι εμφανείς σε ολόκληρο τον πλανήτη και το ποδόσφαιρο να βρίσκεται ακόμα σε ημι-ερασιτεχνική κατάσταση, οι χώρες της Ευρώπης δεν έβλεπαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τη συμμετοχή τους σε μια, τότε, ουσιαστικά πειραματική διοργάνωση, εμπνευσμένη από τον πρόεδρο της FIFA, Ζιλ Ριμέ.

Στα παραπάνω προσθέστε και το γεγονός πως εκείνη την εποχή τα υπερατλαντικά ταξίδια αποτελούσαν... γολγοθά, αφού ο μοναδικός τρόπος να τα πραγματοποιήσεις ήταν να περάσεις 15 με 20 μέρες μέσα σε ένα πλοίο. Λόγο όλων αυτών, μόνο Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο και Ρουμανία επέλεξαν να μεταβούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, οριστικοποιώντας τη συμμετοχή τους λιγότερο από έναν μήνα πριν την έναρξη της διοργάνωσης και κάνοντας την προετοιμασία τους στο κατάστρωμα και στα αμπάρια του πλοίου με το οποίο πήγαν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Η αντιμετώπιση των Ευρωπαίων στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, από τις τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες μόνο μία πήρε την πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Ο λόγος για τη Γιουγκοσλαβία, η οποία προκρίθηκε στα ημιτελικά μετά τις δύο νίκες της κόντρα σε Βραζιλία και Βολιβία, αλλά στη συνέχεια συνετρίβη με 6-1 από την οικοδέσποινα Ουρουγουάη. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν νωρίς στην αναμέτρηση (4’) και στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκαν έντονα τόσο για το γκολ της ισοφάρισης, όσο και για το τρίτο τέρμα των γηπεδούχων, στο οποίο η μπάλα πέρασε ξεκάθαρα εκτός πλάγιας γραμμής, με έναν αστυνομικό να την επαναφέρει εντός, αλλά τον διαιτητή να μην παίρνει (;) χαμπάρι, τη φάση να συνεχίζεται και στη συνέχειά της να διαμορφώνεται το 3-1.

Η αντιμετώπιση των Ευρωπαίων στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο

Διαιτητικές... ομορφιές υπήρξαν και στο δεύτερο παιχνίδι της Γαλλίας στη διοργάνωση, όταν ο ίδιος Βραζιλιάνος διαιτητής σφύριξε τη λήξη στο 84’ (!) της αναμέτρησης με τη μετέπειτα φιναλίστ Αργεντινή, κόβοντας μία φάση στην οποία οι «τρικολόρ» έβγαιναν σε πολλά υποσχόμενη αντεπίθεση για να ισοφαρίσουν. Μετά από λίγη ώρα ο… απίθανος ρέφερι αποφάσισε να βγάλει ξανά τις ομάδες στον αγωνιστικό χώρο για να παιχτούν τα εναπομείναντα λεπτά του αγώνα, στα οποία δεν άλλαξε κάτι, με τη Γαλλία να μένει εκτός συνέχειας.

Κάπως έτσι, η τεράστια ταλαιπωρία του ταξιδιού, οι ιδιαίτερες συνθήκες προετοιμασίας και οι εχθρικές διαιτησίες δεν επέτρεψαν στους… λιγοστούς Ευρωπαίους του πρώτου Μουντιάλ να πρωταγωνιστήσουν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x