Μουντιάλ 2022

Η μάχη του Σαντιάγο - «Το πιο απαίσιο, αποκρουστικό θέαμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

Όταν συναντήθηκαν η Χιλή με την Ιταλία στο Μουντιάλ 1962 η ποδοσφαιρική οικουμένη έγινε μάρτυρας του χειρότερου θεάματος στην ιστορία του αθλήματος. Μπουνιές, κλωτσιές σε ένα ματς που έφερε... αλλαγες

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Η τηλεόραση είναι ανοικτή και ο εκφωνητής του BBC, Ντέιβιντ Κόλεμαν εμφανίζεται για να προαναγγείλει το βίντεο που θα ακολουθούσε. Τις… καλύτερες στιγμές από τον αγώνα της Χιλής με την Ιταλία.

«Καλησπέρα σας. Θα παρακολουθήσετε το πιο ηλίθιο, απαίσιο, αποκρουστικό και επαίσχυντο ποδοσφαιρικό θέαμα πιθανότατα σε όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου»…



Και όντως, το παιχνίδι της Χιλής με την Ιταλία στο Μουντιάλ του 1962, ήταν, είναι και θα είναι ό,τι χειρότερο συνέβη στις γραμμές ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Ένα ματς που μετατράπηκε σε έναν… πόλεμο. Ένα ματς, όχι ανάμεσα σε δύο ομάδες αλλά ουσιαστικά σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις.

Κάτι που ουσιαστικά υποστήριξε και ο διαιτητής του αγώνα μετά το τέλος του.

Η μάχη του Σαντιάγο - Το πιο απαίσιο, αποκρουστικό θέαμα

Τι ήταν αυτό όμως που συνέβη και ξέφυγαν τα πράγματα; Ήταν ένα σκληρό μαρκάρισμα; Ήταν κάποια προσωπική κόντρα; Ή ήταν κάτι άλλο;

Ήταν… το αποτέλεσμα από μια σειρά ανταποκρίσεων από την Χιλή, δύο Ιταλών δημοσιογράφων. Του Αντόνιο Τζιρεντέλι και του Κοράντο Πιτσινέλι. Οι δύο τους με τα όσα είχαν μεταφέρει στους συμπατριώτες τους τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει μια εικόνα του Σαντιάγκο, η οποία ήταν πέρα για πέρα ντροπιαστική. Όχι μόνο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της χώρας, αλλά για όλη τη χώρα. Την ιστορία της και τις… γυναίκες της.

«Είναι μια φτωχή χωματερή από εκδιδόμενες γυναίκες», είχαν περιγράψει σε μία από τις ανταποκρίσεις που είχαν κάνει από τους δρόμους της πόλης. Ίσως και η τελευταία τους… Καθώς τα σχόλια αυτά είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις από όλους στη χώρα με αποτέλεσμα την απέλασή τους λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

Η μάχη του Σαντιάγο - Το πιο απαίσιο, αποκρουστικό θέαμα

Ωστόσο, το μίσος αυτό που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε… ημερέψει από την εξέλιξη αυτή. Αλλά, πλέον είχε μεταφερθεί στους παίκτες της εθνικής ομάδας της Χιλής, οι οποίοι -όπως φάνηκε- διψούσαν για εκδίκηση. Και απέναντί τους ήταν οι Ιταλοί, που ένιωθαν θιγμένοι από την απόφαση απέλασης των δύο συμπατριωτών τους.

Έτσι όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του Εθνικού Σταδίου του Σαντιάγκο το κλίμα ήταν έτοιμο να εκραγεί. 66.000 θεατές ήταν στις κερκίδες για να παρακολουθήσουν τελικά ένα θέαμα που νοητά τους μετέφερε στο «Κολοσσαίο».

Έχουμε και λέμε… Μόλις στα πρώτα 12 δευτερόλεπτα, έχουμε το πρώτο σκληρό φάουλ. Στο 8ο λεπτό άλλο ένα… που έφερε τον Τζιόρτζιο Φερίνι να συνεπλάκη με τον Χόρχε Τόρο. Ο Άγγλος διαιτητής, Κεν Αστον αποφάσισε να αποβάλλει μόνο τον πρώτο. Αυτός αρνήθηκε να φύγει, μέχρι το σημείο που οι αστυνομικοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να τον απομακρύνουν, την στιγμή που ο Ιταλός ήταν έξαλλος και κλώτσαγε ό,τι έβρισκε μπροστά του, και ούρλιαζε.

Η μάχη του Σαντιάγο - Το πιο απαίσιο, αποκρουστικό θέαμα

Μετά από οκτώ λεπτά το παιχνίδι θα ξαναρχίσει και ο φανατισμός των δύο ομάδων θα ανέβει ακόμη παραπάνω. Συνεχώς οι Ιταλοί θα διαμαρτύρονται για φτυσιές από τους Χιλιανούς, και εκείνοι απαντούσαν με σκληρά τάκλιν. Θα ακολουθήσει άλλο ένα σκληρό μαρκάρισμα, αυτή τη φορά από τον Μάριο Ντάβιντ στον Λεονέλ Σάντσες. Ο τελευταίος όταν θα σηκωθεί θα απαντήσει με μια γροθιά, από αυτές που του είχε μάθει ο επαγγελματίας πυγμάχος πατέρας του.

Η κατάσταση θα εκτροχιαστεί. Οι Ιταλοί που βλέπουν την σκηνή αυτή θα ορμήσουν, ο Ντάβιντ κλωτσήσει στο λαιμό τον Σάντσες. Ένας άλλος Χιλιανός, ο Ελάντιο Ρόχας, θα ρίξει ένα αριστερό κροσέ, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ένα χτύπημα που θα έδινε ένας παγκόσμιας κλάσης πυγμάχος, στον Ουμπέρτο Μάσκιο.

Η αστυνομία θα μπει για άλλη μια φορά στον αγωνιστικό χώρο για να επιβάλει την τάξη στους ποδοσφαιριστές. Μέχρι το τέλος του ματς θα μπει και άλλες φορές, πάλι για να σταματήσει τις συμπλοκές μεταξύ των παικτών.

Το παιχνίδι θα τελειώσει με τη Χιλή, να σκοράρει δύο φορές, στο 73’ με τον Ραμίρες και στο 87’ με τον Χόρχε Τόρο, εκμεταλλευόμενη τις δύο αποβολές σε Ιταλούς παίκτες. Στο τέλος της αναμέτρησης ο Μάσκιο πείθει τον Κεν Αστον να σφυρίξει νωρίτερα τη λήξη, ελπίζοντας ότι θα τελειώσει ο παραλογισμός. Μάταια… Ο Ονορίνο Λάντα πλησιάζει τον Μάσκιο για την καθιερωμένη χειραψία και εκείνος θα απαντήσει με μια μπουνιά.

Οι Ιταλοί αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Καλύτερα, γιατί η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη ακόμη και από τους πολίτες κατά αυτών. Όπως όταν επιτέθηκαν στο προπονητικό κέντρο που βρισκόταν η ιταλική αποστολή τις ημέρες μετά το ματς.

Ο Χιλιανός, Σάντσες δεν θα πάρει ποτέ μεταγραφή στη Μίλαν, κάτι που οι ροσονέρι ήθελαν σαν τρελοί. Και ο διαιτητής του αγώνα μετά το τέλος του να δηλώνει πως αυτό που έκανε ήταν απλώς να επιλύει τις διαφορές δύο… στρατών. Φέρνοντας στο μυαλό του, εικόνες που έζησε από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αντισυνταγματάρχης του Βρετανικού Ναυτικού.

Μετά το παιχνίδι αυτό, υπήρξε η εισαγωγή των κανονισμών των καρτών, κίτρινων και κόκκινων, με εμπνευστή τον διαιτητή του αγώνα αυτού… Τον Κεν Αστον.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x