Ισπανία

Σαν σήμερα: Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός πρόεδρος της Ρεάλ Σαντιάγο Μπερναμπέου

Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο «στρατιώτης» που υπηρέτησε μέχρι το θάνατο του την Ρεάλ Μαδρίτης, την ομάδα της καρδιάς του, ως ποδοσφαιριστής, προπονητής, διευθυντής και πρόεδρος.

Υπάρχουν πολλοί που δένονται με μια ομάδα, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή σε αυτήν και την έχουν υπηρετήσει από διάφορα πόστα. Ένας από αυτούς είναι και ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ο οποίος υπηρέτησε την ομάδα της καρδιάς του μέχρι τον θάνατό του.

Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια, στις 2 Ιουνίου του 1978, πέθανε ο ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο άνθρωπος που έμελλε να καθορίσει την ιστορική πορεία της «Βασίλισσας», προσφέροντας της τα πάντα ως παίκτης, προπονητής, διευθυντής και πρόεδρος, παίρνοντας τη διαλυμένη από το Εμφύλιο Πόλεμο, της έθεσε τις βάσεις για όσα ακολούθησαν, δίνοντας της παράλληλα διεθνές κύρος και μετατρέποντας την σε μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Τα «πρώτα» βήματα στην Ρεάλ Μαδρίτης



Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου σε ηλικία 14 ετών άρχισε να παίζει στην ομάδα νέων της Ρεάλ Μαδρίτης. Τρία χρόνια αργότερα (1912), έφτασε στην πρώτη ομάδα και η καθιέρωση δεν άργησε να έρθει. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια 15 χρόνια αργότερα το 1927, έχοντας καταφέρει να σημειώσει 68 γκολ αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Ρεάλ, ενώ είχε κερδίσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Σε αυτά τα χρόνια διακρίθηκε για την έντονη ανεξαρτησία του, την ειλικρίνειά του και την προθυμία του να κάνει θυσίες για την αγαπημένη του ομάδα.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής συνεχίζοντας να υπηρετεί αδιάκοπα τη «Βασίλισσα», ενώ το 1933 διατέλεσε βοηθός προπονητή και τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ανασυγκρότησε τη διαλυμένη… Ρεάλ



Την τριετία του εμφυλίου 1936 -1939 η ποδοσφαιρική κίνηση στην Ισπανία είχε «νεκρώσει», αφού άφησε πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές στη χώρα. Με αποτέλεσμα μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου να υπάρχουν ομάδες διαλυμένες μεταξύ αυτών και η Ρεάλ, σε αντίθεση με τη συμπολίτισσα της Ατλέτικο, που κυριαρχούσε στην πόλη, έχοντας την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου αποφάσισε τότε να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, την ανασυγκρότηση της ομάδας της καρδιάς του, η οποία είχε δεχτεί γερό πλήγμα από το εμφύλιο, με τη διοίκηση της να έχει διαλυθεί (άλλοι σκοτώθηκαν και άλλα μέλη εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου), πολλά τρόπαια να έχουν κλαπεί, ενώ το γήπεδό της, «Τσαμαρτίν», είχε υποστεί ζημιές. Έτσι ξεκίνησε επαφές με πρώην παίκτες, διευθυντές και τα μέλη του συλλόγου και τελικά κατάφερε την ανοικοδόμηση της Ρεάλ και μάλιστα χωρίς να λάβει αρχικά καμία κυβερνητική βοήθεια.

Τα 35 χρόνια προεδρίας στη «Βασίλισσα» της καρδιάς του



Το 1943 μετά από ένα επεισοδιακό αγώνα ανάμεσα στην Ρεάλ και στην Μπαρτσελόνα, ο Φράνκο αποφάσισε να καθαιρέσει τους προέδρους των δύο ομάδων, με τον Σαντιάγο Μπερναμπέου να αναλαμβάνει την προεδρία της «Βασίλισσας» μέχρι το 1978 όπου και έφυγε από τη ζωή.

Σε αυτά τα 35 χρόνια προεδρίας του αναμόρφωσε την Ρεάλ τόσο διοικητικά όσο και αγωνιστικά, ενώ συνέδεσε το όνομα του με τις τεράστιες επιτυχίες της ομάδας και αποτέλεσε μία σπουδαία προσωπικότητα και ηγετική μορφή για τους «Μερένχες». Παράλληλα προώθησε νέα αθλήματα στη Ρεάλ Μαδρίτης (μπάσκετ, χάντμπολ, τένις κ.λπ.).



Στόχος του όμως ήταν η ανέγερση ενός νέου γηπέδου, κάτι που έκανε πράξη το 1947 όπου και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου «Τσαμαρτίν» χωρητικότητας 75.145 θέσεων. Μάλιστα λόγω της χωρητικότητας και το πόσο εντυπωσιακό ήταν, έλεγαν: «είναι ένα πολύ μεγάλο γήπεδο για μια μικρή ομάδα». Το 1955, το διοικητικό συμβούλιο άλλαξε το όνομα του γηπέδου από «Τσαμαρτίν» σε «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Επίσης γιγάντωσε την ομάδα με την προσθήκη μεγάλων αστεριών, με πρώτο τον Αργεντίνο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ενώ επί της προεδρίας του, τη φανέλα της Ρεάλ φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Μολόβνι, Μουνιόθ, Χέντο, Ρίαλ, Σανταμαρία, Κοπά, Πούσκας, Αμάνθιο, Πίρι, Νέτσερ, Σαντιγιάνα, Χουανίτο, Καμάτσο, Ντελ Μπόσκε και πολλοί ακόμα ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Παράλληλα έφερε την επανάσταση στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οργανώνοντας τη «Βασίλισσα» σε διαφορετικά τμήματα στα οποία ένα διαφορετικό άτομο ήταν υπεύθυνο για κάθε τομέα του συλλόγου και δημιούργησε επαγγελματικές ομάδες προπόνησης.

Τίτλοι



Η διάρκεια της προεδρικής θητείας του ήταν εξαιρετική, καθώς η Ρεάλ κατέκτησε 16 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο, 2 Λατινικά κύπελλα και 2 World Club Championships (Pequena Copa del Mundo de Clubes). Επίσης στο μπάσκετ η Ρεάλ πανηγύρισε 19 πρωταθλήματα Ισπανίας, 18 Κύπελλα Ισπανίας, 6 ευρωπαϊκά κύπελλα, 3 Διηπειρωτικά Κύπελλα και 1 Λατινικό Κύπελλο.

Υποστηριχτής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών



Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου υπήρξε υποστηριχτής της ιδέας του Γάλλου δημοσιογράφου της γαλλικής «L’ Equipe», Γκαμπριέλ Ανό, για τη δημιουργία ενός Κυπέλλου για τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που αποδέχτηκε την πρόταση για συνάντηση στο ξενοδοχείο Ambassador στο Παρίσι, όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Η κήρυξη πένθους και το Μετάλλιο Τιμής από τη FIFA



Ο εμβληματικός πρόεδρος Σαντιάγο Μπερναμπέου πέθανε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής. Η FIFA κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ το 2002 του απένειμε μεταθανάτια το Μετάλλιο Τιμής.

Επιμέλεια: Χρήστος Πρεβεζιάνος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x