Γενικά

Η άλλη όψη: Δεκάδες παίκτες… κυνηγούν ομάδες της Σαουδικής Αραβίας για τους μισθούς τους!

Πίσω από το χρυσάφι, που προσφέρουν ομάδες της Σαουδικής Αραβίας για να προσελκύσουν ποδοσφαιριστές, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, με δεκάδες παίκτες να… κυνηγούν τους μισθούς τους!

Η Σαουδική Αραβία, όπως και το Κατάρ, φυσικά, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι κάτι σαν τη Γη της Επαγγελίας για εκατοντάδες ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο, είτε πρόκειται για σούπερ σταρ, συνήθως στη δύση της καριέρας τους, είτε για λιγότερο γνωστούς παίκτες, καθώς τα λεφτά είναι πολλά. Πάρα πολλά.

Πίσω από το χρυσάφι, ωστόσο, που προσφέρουν ομάδες της Σαουδικής Αραβίας, για να προσελκύσουν ποδοσφαιριστές, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, με δεκάδες να… κυνηγούν τους μισθούς τους, σε μια χώρα, που ξεχνάμε ενίοτε πόσα δικαιώματα καταπατούνται! Αυτό ακριβώς, λοιπόν, ισχύει και στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Η ίδια η FIFA, μέσω της ιστοσελίδας της, αναφέρει λεπτομερώς μια σειρά αποφάσεων από το Επιμελητήριο Επίλυσης Διαφορών και προκύπτουν παραβιάσεις συμβολαίων πολύ συχνά! Πάνω από 50 εργατικές διαφορές, που αφορούν συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, έχουν εκδικαστεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες και, μόλις στις 8 Μαρτίου, υπήρξε η περίπτωση του Λιούις Γκράμπαν και της Αλ Αχλί -ενός από τους τέσσερις συλλόγους, που απέκτησε το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας, αυτή την εβδομάδα. Ο Γκράμπαν, θυμίζουμε, είναι ο πρώην αρχηγός της Νότιγχαμ Φόρεστ και αποφάσισε να μετακομίσει στην αραβική χώρα μετά από 17 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο βετεράνος, λοιπόν, είδε το συμβόλαιό του να λύνεται από την Αλ Αχλί μέσα σε τρεις μήνες από την ένταξη του στην ομάδα με μονοετές συμβόλαιο, τον περασμένο Αύγουστο. Ο Γκράμπαν δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν έλαβε 400.000 δολάρια: 200.000 ως αμοιβή όταν αποκτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και άλλες 200.000 για δύο μήνες απλήρωτων μισθών. Όταν, δε, ζήτησε επίσημα τα χρήματά του, ενημερώθηκε ότι μένει ελεύθερος ένα δεκαπενθήμερο αργότερα.

Ο Γκράμπαν υποστήριξε ότι του είχε επιδικαστεί αποζημίωση συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων λιρών και η Αλ Αχλί, τελικά, διατάχθηκε να πληρώσει 500.000 δολάρια σε οφειλόμενους μισθούς πέραν των 700.000 δολαρίων αποζημίωσης για αθέτηση σύμβασης. Ήταν το τέταρτο δικαστήριο, που προέδρευσε η FIFA με συμμετοχή της Αλ Αχλί μέσα σε 18 μήνες και, ως αποτέλεσμα, ο σύλλογος επρόκειτο να «τιμωρηθεί με απαγόρευση μεταγραφής νέων παικτών για δύο ολόκληρες και διαδοχικές περιόδους».

Ωστόσο, δεν υπήρχε τίποτα το σπάνιο στην περίπτωση του Γκράμπαν. Αρκετοί παίκτες έχουν δει τους μισθούς να μην καταβάλλονται από τους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας όταν τραυματίστηκαν και, στη χειρότερη περίπτωση, είχαν ρίξει τα συμβόλαιά τους και έκαναν παρακράτηση βίζας! Ακόμη και σύλλογοι υψηλού προφίλ, όπως η Αλ Νασρ του Ρονάλντο, έχουν βρεθεί στο προσκήνιο για τους ίδιους λόγους. Τον Νοέμβριο, διατάχθηκαν να πληρώσουν 2,5 εκατομμύρια δολάρια στον Βραζιλιάνο μέσο Πέτρος, αφού αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τους όρους, που είχαν συμφωνηθεί, στο λυμένο συμβόλαιό του.

Όλα αυτά τα θέματα δεν πέρασαν απαρατήρητα. Η FIFPRO, η διεθνής ένωση, που εκπροσωπεί 65.000 ποδοσφαιριστές, προειδοποίησε το περασμένο καλοκαίρι ότι τα μέλη της δεν πρέπει να υπογράφουν για συλλόγους στη Σαουδική Αραβία. Καταγράφηκε μαζί με επαναλαμβανόμενους παραβάτες όπως η Αλγερία, η Κίνα, η Ρουμανία και η Τουρκία ως χώρες προς αποφυγή, με τη «μη καταβολή μισθών» να θεωρείται «επαναλαμβανόμενο πρόβλημα» στη Σαουδική Αραβία.

Υπάρχει, ωστόσο και κάτι χειρότερο. Δεν υπάρχει ένωση παικτών, που να εκπροσωπεί ποδοσφαιριστές από τη Σαουδική Αραβία και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα σημείο προσφυγής για οποιονδήποτε ντόπιο έχει μείνει χωρίς αμοιβή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x