Ελλάδα

Σκάνδαλο ΕΠΟ-Travel Plan: Εκδικάστηκε η έφεση Γκιρτζίκη, Παυσανία και άλλων δύο

Διαβάστε όσα ειπώθηκαν στην εκδίκαση της έφεσης των τεσσάρων καταδικασθέντων για το οικονομικό σκάνδαλο της προηγούμενης διοίκησης στην ΕΠΟ.

Εκδικάστηκε την Τετάρτη (24/2) ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η έφεση του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη, του πρώην εκτελεστικού γραμματέα της ομοσπονδίας, Παυσανία Παπανικολάου, του πρώην ταμία, Χρήστου Καραβασίλη και του πρώην προϊσταμένου του λογιστηρίου της ΕΠΟ, Γιάννη Θεοφίλου, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ομοσπονδίας ως υπαίτιοι του οικονομικού σκανδάλου με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Travel Plan που συνεργαζόταν επί σειρά ετών με την ΕΠΟ και αποκαλύφθηκε προ τετραετίας από την τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή των FIFA/UEFA υπό τον Γιάννη Δρόσο.

Οι Γκιρτζίκης και Καραβασίλης έχουν τιμωρηθεί με 10ετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και χρηματική ποινή ύψους 70.000 ευρώ έκαστος, ενώ οι Παπανικολάου και Θεοφίλου έχουν τιμωρηθεί με χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ έκαστος.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί, όταν η “Εθνική Factors” (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) είχε προβεί σε κατάσχεση όλων των λογαριασμών της ΕΠΟ, επειδή η ομοσπονδία δεν της πλήρωνε τις απαιτήσεις που της είχε εκχωρήσει η Travel Plan. Η ΕΠΟ, αντί να καταβάλει τα ποσά της συνεργασίας με το Travel Plan, ύψους 3.373.481 ευρώ στην θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, την «Εθνική Factor», στην οποία το Travel Plan είχε εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης (με ενήμερη την ΕΠΟ), έβαζε τα χρήματα στους λογαριασμούς του Travel Plan, με αποτέλεσμα η Εθνική Factor (που δεν εισέπραττε τίποτα) να δεσμεύσει τους λογαριασμούς της ομοσπονδίας!

Διαβάστε αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης εδώ.

Κατά την εκδίκαση της έφεσης, οι τέσσερις καταδικασθέντες από την Επιτροπή Δεοντολογίας, έριχναν την ευθύνη ο ένας στον άλλο και ισχυρίζονταν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το σκάνδαλο που στις εποχές του αμαρτωλού καθεστώτος στο Πάρκο Γουδή, ζημίωσε οικονομικά την ΕΠΟ με περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.

Τον Γιώργο Γκιρτζίκη εκπροσώπησε ο δικηγόρος Αργύρης Λίβας, που μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ο Γκιρτζίκης είχε τη γνώση ότι δεν υπήρχε πλήρης εκχώρηση δικαιωμάτων και ότι έχουν εκχωρηθεί μερικές απαιτήσεις μόνο. Δεν είχε καμία ενημέρωση για την καρτέλα της Εθνικής Factor, δεν είχε καμία γνώση για το πρόβλημα. Όταν είδε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά τον Ιούνιο του 2016 ζήτησε να μη συνεχιστεί η συνεργασία και όταν του ζητήθηκε να υπογράψει επιταγές 800.000 ευρώ το αρνήθηκε κατηγορηματικά και κίνησε διαδικασία να γίνει συνεργασία με άλλη εταιρία.

Από τότε που ενημερώθηκε είχε μόνο δύο μήνες θητεία ως πρόεδρος, αρχές Σεπτέμβρη παραιτήθηκε, Ιούνιο ενημερώθηκε. Δεν μπορούσε να προβεί σε τόσο δραστικά μέτρα, όσο επιμελής και αν ήταν. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Αμέλεια για δύο μήνες να το δεχτούμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει υποπέσει σε αδίκημα πόσω μάλλον να καταρρακώσει τα οικονομικά της ΕΠΟ με ίδιον όφελος
”.

Ο πρώην ταμίας της ΕΠΟ, Χρήστος Καραβασίλης, από την πλευρά του δήλωσε άγνοια και έριξε την ευθύνη στον πρώην οικονομικό διευθυντή, Γιάννη Θεοφίλου.

Εγώ δεν υπέγραψα κανένα ένταλμα πληρωμής. Μου έλεγε ο Θεοφίλου το ποσό που θα πληρωθεί. Ποτέ δεν μας έφερε ένταλμα πληρωμής. Κωδικούς είχε ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος ο κ. Τοπολιάτης. Δεν μπορώ να ξέρω τι λεφτά δώσαμε αν πηγαίνουν στο Travel Plan ή στην Εθνική Factor”, ανέφερε ο ίδιος, ενώ η δικηγόρος του, Βασιλική Ρήγα, πρόσθεσε: “Ποτέ δεν είχε έρθει email με εκχώρηση. Υπάρχει σωρεία email από τους κ. Θεοφίλου και Παπανικολάου προς το Travel Plan που ουδέποτε είχαν κοινοποιηθεί στον κ. Καρσαβασίλη. Ο κ. Παπανικολάου αναλάμβανε πρωτοβουλίες που δεν κοινοποιούνταν στον κ. Καραβασίλη. Δεν υπάρχουν τα έγγραφα στοιχεία που να αποδεικνύουν γνώση του Καραβασίλη για την εκχώρηση στην Εθνικη Factor”.

Ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ, Παυσανίας Παπανικολάου, έδειξε ως υπαίτιους τους άλλους τρεις κατηγορούμενους:

Τα τιμολόγια του Travel Plan πήγαιναν στο λογιστήριο, τα ήλεγχε ο Θεοφίλου, πήγαινε το ένταλμα στον ταμία και τον πρόεδρο που είχαν το δικαίωμα να υπογράψουν και μετά γινόταν η πληρωμή. Ο Θεοφίλου εισηγείτο για τις πληρωμές σε Καραβασίλη, Γκιρτζίκη. Δεν είχα δικαίωμα υπογραφής εγώ, ούτε λάμβανα γνώση των τιμολογίων. Δεν είχα λάβει ποτέ γνώση για τη λογιστική καρτέλα της Εθνικής Factors. Δεν μου κοινοποιήθηκε ποτέ”.

Οι δικηγόροι του, Ανδρουτσόπουλος και Κουλοχέρης, υποστήριξαν ότι ο Παπανικολάου “δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας, ήταν υπάλληλος όχι αξιωματούχος της ΕΠΟ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΠΟ προστέθηκαν στους αξιωματούχους το 2017. Παρόλα αυτά, δικάζεται. Φέρεται διεφθαρμένος ένας άνθρωπος από μια απόφαση που δεν έχει ούτε ένα στοιχείο επί τούτου”.

Τέλος, ο δικηγόρος του Γιάννη Θεοφίλου, Στέλιος Παναγιωτάκης, υποστήριξε:

Υπάρχουν ρητές οδηγίες από τον κ. Καραβασίλη και τον κ. Παπανικολάου. Η εξουσία του ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Διερωτώμαι, ο άνθρωπος που ενεργούσε υπό αυτές τις συνθήκες, ρωτάει τους ανωτέρους του "να προχωρήσω;" Τι έπρεπε να κάνει, να τους αγνοήσει; Δε νομίζω ότι έχει την αρμοδιότητα να αρνηθεί να εκτελέσει μια εντολή. Στο βαθμό που μπορούσε ρεαλιστικά προσπάθησε να μειώσει τη ζημιά. Όπου υπήρχε λάθος, π.χ. εσφαλμένοι τόκοι, επέστρεφε πίσω το τιμολόγιο. Την απόφαση για τις καταβολές δεν τις έπαιρνε ο Θεοφίλου, δεν έχει διαχειριστική εξουσία. Την απόφαση για τις πληρωμές τις ελάμβανε ο κ. Παπανικολάου και ο κ. Καραβασίλης. Γι' αυτό και έχω mail από τον Παπανικολάου που λέει "εγώ συμφωνώ, κανόνισε τα διαδικαστικά". Την διευκόλυνση στην Travel Plan την έκανε γιατί άλλοι του είπαν να την κάνει. Καραβασίλης και Παπανικολάου ήταν ενήμεροι”.

Η απόφαση της Επιτροπή Εφέσεων αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x