Strictly Football

Η εξήγηση για το βραχυκύκλωμα του Ολυμπιακού στο 3-5-2 του αντιπάλου

Το Strictly Football προσπαθεί να βρει τα αίτια που οι «ερυθρόλευκοι» φαίνεται να έχουν προβλήματα να προσαρμοστούν σε διάταξη αντιπάλου που παίζει με 3-5-2 και δίνει την εξήγηση.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πραγματοποιήσει μια εξαιρετική χρονιά, πέρα από κάθε αμφιβολία κατορθώνοντας να έχουν εξασφαλίσει το πρωτάθλημα πολύ νωρίς στα πλέι-οφ, αλλά και να φτάσουν στον τελικό του Κυπέλλου, ενώ έχουν μπροστά τους, τον επαναληπτικό αγώνα με την Γουλβς για την φάση των «16» του Europa League. Στις τελευταίες αγωνιστικές, δείχνουν μια κάμψη σίγουρα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού ο κύριος στόχος της κατάκτησης επιτεύχθηκε όπως και πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φυσικά και την ευρωπαϊκή πρόκληση μπροστά τους. Όμως φάνηκε στα τελευταία παιχνίδια, ειδικά απέναντι σε αντιπάλους που είχαν διάταξη με τριάδα στην άμυνα τους, να δημιουργείται μια δυσλειτουργία στον Ολυμπιακό, που έχει να κάνει και με το κατέβασμα της μπάλας, προς το κέντρο και την αντίπαλη περιοχή. Τι ακριβώς έχει συμβεί και ο Δώνης με τον Φερέιρα, βρήκαν έναν αποτελεσματικό τρόπο να μπορέσουν να σταματήσουν την παραγωγή παιχνιδιού του Ολυμπιακού, αλλά και η Ένωση στο δεύτερο μέρος του αγώνα στο ΟΑΚΑ, με το 3-5-2;

Η αρχή της στρατηγικής αυτής των αντιπάλων, που φαίνεται να αποτελεί πλέον έναν μπούσουλα αντιμετώπισης της δημιουργίας παιχνιδιού από την εκκίνηση της, είναι να φέρει τον Ολυμπιακό σε κατάστασης δυσλειτουργίας και ανισορροπίας. Οι δύο επιθετικοί σε αυτόν τον σχηματισμό, πιέζουν τους δύο στόπερ των «ερυθρολεύκων», μη επιτρέποντας τους την εναλλαγή πάσας μεταξύ τους και το να φτάσουν με ευκολία, μέχρι κάποια μέτρα πριν την σέντρα, όπως κάνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή οι τρεις χαφ στον άξονα, μαρκάρουν την πάσα προς τους αντίστοιχους τρεις του Ολυμπιακού, μη επιτρέποντας την δυνατότητα μεταβίβασης στα δύο «ερυθρόλευκα» στόπερ. Τι έχει αυτό σαν συνέπεια;

Τα στόπερ του Ολυμπιακού φαίνονται πιο ευάλωτα στο λάθος. Οι επιλογές που απομένουν και αυτό άρχισε να φαίνεται και στο ματς με τον ΟΦΗ, παρότι μιλάμε για ομάδα πολύ μικρότερης δυναμικότητας, να γυρίζει η μπάλα πίσω. Οι μόνες ασφαλείς επιλογές που έχουν τα στόπερ των «ερυθρολεύκων» όταν πιέζει ο αντίπαλος με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω, είναι η πάσα στα πλάγια μπακ ή μια μεταβίβαση προς τον Σα ή μια βαθιά μπαλιά. Επειδή παρατηρείται έντονα το φαινόμενο αυτό στα τελευταία παιχνίδια, αναγκάζεται να γυρίζει πολύ πιο πίσω και ο Γκιγιέρμε. Ο Βραζιλιάνος έρχεται κοντά στα στόπερ και ανάμεσα τους για να πάρει την μπάλα και να την κουβαλήσει ο ίδιος, πράγμα όμως που φέρνει φθορά στον παίκτη, αφού αναγκάζεται να καλύπτει περισσότερα μέτρα στο γήπεδο.

Ακόμα και αν η μπάλα πάει στους ακραίους οπισθοφύλακες του Ολυμπιακού, επίσης θα πρέπει να διασχίσουν με την μπάλα στα πόδια περισσότερα μέτρα κάθετα με μικρά περιθώρια για πάσινγκ γκέιμ που αποτελεί το βασικό όπλο των «ερυθρολεύκων» που χτίζουν το παιχνίδι από πίσω από το κέντρο και έρχονται με φόρα, εφόσον τους δοθεί αυτή η δυνατότητα. Χωρίς δυνατότητα συνδυαστικού παιχνιδιού, η τετράδα της άμυνας, πολλές φορές παρατηρείται τελευταία να επιχειρεί βαθιές μπαλιές.

Αν θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά που κάνει τη δουλειά, καλύτερα από τον Γκιγιέρμε ο Μπουχαλάκης. Δύσκολα, αφού έχει άλλα προσόντα, αλλά είναι πιο βραδύς από τον Βραζιλιάνο, ενώ και ο Καμαρά, δεν είναι ο παίκτης που θα πάρει την μπάλα από το σημείο κοντά στα στόπερ για να την κατεβάσει. Αυτόματα λοιπόν ο Ολυμπιακός, όταν αντιμετωπίζει μια πίεση στο δικό του μισό, από ομάδα που μπορεί να τον μαρκάρει με τους δύο επιθετικούς να πιέζουν τα στόπερ και τους τρεις χαφ αυτόματα να πέφτουν στους αντίστοιχους του Ολυμπιακού, οι επιλογές για γρήγορο κατέβασμα περιορίζονται.

Επιπλέον στο χρονικό σημείο της σεζόν που βρισκόμαστε τώρα, είναι πολύ επίπονο για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή να κουβαλήσει την μπάλα για πολλά μέτρα. Οπότε στη λογική που περιγράψαμε πιο πάνω, ο Γκιγιέρμε που παίρνει την πρώτη μπάλα, αλλά και οι δύο ακραίοι αμυντικοί αναγκάζονται να κάνουν αρκετά μέτρα με την μπάλα στα πόδια.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μετά με το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, δύο παιχνίδια στα οποία κρίνονται ένας τίτλος και η ευρωπαϊκή συνέχεια. Η ΑΕΚ και ο Καρέρα, δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα, αν θα πήγαινε σε μια τέτοια προσαρμογή στο ματς της 26ης Ιουλίου. Ωστόσο η Γουλβς που είχε παραταχθεί με αυτόν τον σχηματισμό στο Καραϊσκάκη, θα βάλει μια ακόμα δοκιμασία σίγουρα με αυτόν τον σχηματισμό και ο Μαρτίνς, καλείται να βρει λύση στο διαφαινόμενο πρόβλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x