Stoiximan Super League

«Επιστρέφω…»

Την επιθυμία να επιστρέψει στην ενεργό δράση εκφράζει σε συνέντευξή του στη Sportday ο Μιχάλης Κασάπης. «Ομολογώ ότι είχα πάρει μια λανθασμένη απόφαση, την οποία έπρεπε να διορθώσω, γιατί πιστεύω ότι δεν μου άξιζε τέτοιο φινάλε», τονίζει ο 35χρονος άσος που δηλώνει πικραμένος από τη συμπεριφορά μερίδας φιλάθλων και του Ντ.Νικολαΐδη, ωστόσο αναγνωρίζει τη συμβολή του πρώην συμπαίκτη του στην αναγέννηση της «Ένωσης». Αφήνει... ήσυχο τον Κατσουράνη η Πόρτο, αλλά παίρνει πίσω τους Αλβες και Ασουνσάο, οι Πορτογάλοι

Την επιθυμία του να επιστρέψει στην ενεργό δράση εκφράζει σε συνέντευξή του στη Sportday ο Μιχάλης Κασάπης. Ο 35χρονος αριστερός οπισθοφύλακας έναν χρόνο μετά την απόφασή του να εγκαταλείψει την ενεργό δράση μετά την επίθεση που δέχτηκε στο προπονητήριο των Θρακομακεδόνων, είναι έτοιμος να ξαναφορέσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, τονίζοντας, ωστόσο, πως το κεφάλαια ΑΕΚ έχει κλείσει για εκείνον οριστικά.

«Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά και μάλλον θα ξαναπατήσω χορτάρι για να κλοτσήσω πάλι μπάλα. Μου έλειψε το ποδόσφαιρο και δεν σου κρύβω ότι το διάστημα που ήμουν εκτός γηπέδων, ένιωθα σαν λιοντάρι στο κλουβί. Από τον περασμένο Δεκέμβρη είχα αρχίσει να σκέφτομαι πολύ σοβαρά την επιστροφή μου στους αγωνιστικούς χώρους. Μου έλειψαν τα αποδυτήρια, τα ταξίδια, οι φωνές τις κερκίδας, η ένταση και η αγωνία. Ομολογώ ότι είχα πάρει μια λανθασμένη απόφαση, την οποία έπρεπε να διορθώσω, γιατί πιστεύω ότι δεν μου άξιζε τέτοιο φινάλε. Θα ήταν άδικο στα 34 μου χρόνια να αποχωριστώ αυτό που τόσο αγάπησα, τη στιγμή που μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε οποιαδήποτε ομάδα. Πιστεύω στον εαυτό μου και νομίζω ότι μπορώ να είμαι μία αξιόλογη επιλογή στα χέρια του οποιουδήποτε προπονητή. Συχνά πυκνά αναρωτιέμαι αν είναι καλύτεροι αυτοί που παίζουν τώρα σε διάφορες ομάδες. Νομίζω πως όχι! Στο ξαναλέω, πριν από ένα χρόνο πήρα μια απόφαση εν βρασμώ ψυχής. Σε καμιά περίπτωση δεν ήμουν έτοιμος για να σταματήσω και υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπαιζα ακόμα. Στο κάτω-κάτω δεν με πήραν τα χρόνια και μπορώ να παίζω άνετα ακόμα και στη φυσική μου θέση. Εντάξει, ίσως τα παραλέω. Ως αριστερός μπακ χαφ ίσως να μην είμαι και τόσο αποτελεσματικός όσο ο παλιός καλός Κασάπης (γελάει με νόημα), αλλά μπορώ να καλύψω πολλές θέσεις. Να είσαι σίγουρος ότι αν επιστρέψω, δεν θα το κάνω για να συμπληρώσω τα τελευταία ένσημα, όπως κάνουν άλλοι και φυσικά δεν το κάνω για τα χρήματα, αλλά για μένα προσωπικά. Για να κάνω το κέφι μου και να διασκεδάσω. Νιώθω δυνατός, είμαι υγιής και μπορώ να παίξω άνετα δύο-τρία χρόνια καλή μπάλα, ώστε να φύγω από το ποδόσφαιρο κάτω από καλύτερες συνθήκες και όπως γουστάρω εγώ. Αντέχουν τα κότσια μου και μπορώ να προσφέρω σε μια ομάδα, αρκεί να έχει οργάνωση, στόχους και φιλοδοξίες. Δεν σταμάτησα τόσο καιρό να γυμνάζομαι και να παίζω μπάλα ακόμα και σε γήπεδα “5Χ5”. Δεν λέω μεγάλα λόγια. Μόνο να είμαι γερός και δυνατός. Υπομονή χρειάζεται και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία. Έχω καιρό μπροστά μου για να αποφασίσω το πού και το πότε. Πιστεύω ότι με ένα καλό προπονητικό πρόγραμμα σε δύο μήνες από τώρα θα είμαι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και αν ξεκινήσω προετοιμασία τον Ιούνιο, θα είμαι σε φουλ φόρμα στην αρχή της νέας περιόδου», δηλώνει σχετικά, ενώ ερωτηθείς για το αν έχει στα χέρια του προτάσεις απαντά: «Βολιδοσκοπήσεις δεν σου κρύβω ότι υπήρξαν αρκετές στο παρελθόν. Για προτάσεις δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω αυτή τη στιγμή. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ομάδα, που θα ενδιαφερθεί. Δεν θα έλεγα “όχι” σε ένα νοικοκυρεμένο ελληνικό σύλλογο ή ακόμα και σε πρόταση από το εξωτερικό. Έχω αρκετή εμπειρία για να χειριστώ μόνος μου την υπόθεση. Ατζέντης υπάρχει, αλλά δεν θα τον χρειαστώ απ' ό,τι βλέπω». Παράλληλα δεν αποκλείει να αγωνιστεί σε σύλλογο του εξωτερικού: «Ναι, θα μπορούσα να είχα φύγει κάποια στιγμή και ίσως ήταν λάθος μου που έμεινα εδώ. Δεν πειράζει, ποτέ δεν είναι αργά».

Όσο για το ενδεχόμενο να επιστρέψει για να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ είναι κατηγορηματικός: «Οχι, σε καμία περίπτωση. Αφήστε που δεν μου έγινε ποτέ κρούση για να γυρίσω. Το κεφάλαιο ΑΕΚ για μένα τελείωσε οριστικά ύστερα από το γνωστό επεισόδιο στους Θρακομακεδόνες. Τρελάθηκα με αυτά που συνέβησαν. Ηταν ανεξήγητη η εχθρότητά τους προς το πρόσωπό μου, τη στιγμή που ποτέ δεν έδωσα δικαιώματα. Δηλαδή για όλα τα άσχημα στην ΑΕΚ έφταιξαν ο Κασάπης, ο Οκκάς και ο Τσιάρτας; Είναι να σε πιάνει τρέλα. Αλλοι παίκτες με πολύ μικρότερη προσφορά την έβγαλαν “καθαρή” εκείνες τις μέρες, αντίθετα εγώ με τόσα χρόνια παρουσίας στην ΑΕΚ δέχθηκα όλη την οργή τους. Ηταν μία αδικία, την οποία δεν μπορώ να ξεχάσω», τονίζει, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως η καρδιά του εξακολουθεί να είναι «κιτρινόμαυρη». «Βέβαια λατρεύω την ομάδα και είμαι χαρούμενος που έχει ανοδική πορεία. Σου μιλάω ειλικρινά, μακάρι να πάρει τον τίτλο και να συνεχίσει τις επιτυχίες της στα επόμενα χρόνια. Το εύχομαι, αλλά θα ήμουν ψεύτης, αν σου έλεγα ότι δεν είμαι πικραμένος με όλα αυτά που συνέβησαν. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα συζητούσα το ενδεχόμενο επιστροφής μου στην περίπτωση υποθετικής πρότασης από τον “Δικέφαλο”. Θυμάμαι με λύπη όλα όσα συνέβησαν και δυστυχώς δεν μπορώ να ξεχάσω την αχαριστία, την κακία και την αγνωμοσύνη ορισμένων προς το πρόσωπό μου. Πιστεύω ότι πρόσφερα πολλά σε αυτό το σύλλογο και δεν μου άξιζε αυτή η συμπεριφορά. Μην ξεχνάτε ότι ήμουν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας, που κέρδισε τους τελευταίους τίτλους. Αγωνιζόμουν ακόμα και με μισό πόδι, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό δεν εκτίμησαν. Να ξέρεις ότι πληρώνω ακόμα και τώρα τα σφάλματα του παρελθόντος, γιατί η επιμονή μου να παίζω, έστω και τραυματίας, μου στοίχισε. Αυτή η αυτοθυσία ήταν η κύρια αιτία για ορισμένους σοβαρούς τραυματισμούς που αντιμετώπιζα».

Αναφερόμενος στη σχέση του με τους οργανωμένους φιλάθλους της ΑΕΚ επισημαίνει: «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Δηλαδή ούτε κρύο ούτε ζέστη, μέχρι τη στιγμή που έγιναν τα θλιβερά επεισόδια. Για να σου δώσω να καταλάβεις, μία φορά πριν από κάτι χρόνια είχαμε επισκεφτεί το γνωστό δωματιάκι μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Παθιακάκη. Μαζί μας ήταν και ο Ηλίας Ατματσίδης. Βρεθήκαμε εκεί, όταν μας κάλεσαν να συζητήσουμε για την πορεία της ομάδας σε μια δύσκολη στιγμή. Κάναμε μια σοβαρή συζήτηση και όταν τελειώσαμε, φύγαμε σαν κύριοι, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί ορισμένα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα και το κλίμα ήταν βαρύ. Σε αυτή τη συγκέντρωση είχε προσκληθεί και ο Νικολαΐδης, αλλά δεν θέλησε να δώσει το “παρών”».

Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται απέναντι στον Ντέμη Νικολαΐδη απαντά: «Δεν μπορώ να ξεχάσω την τελευταία συνάντηση που είχαμε. Μου είπε ότι θα μου δώσει τα χρήματα, που μου χρωστούσε η ΑΕΚ, αλλά με την προϋπόθεση ότι αμέσως μετά θα σταματούσα το ποδόσφαιρο. Αυτό με πείραξε. Ηταν παράλογο και απορώ πώς μου το πρότεινε ένας πρώην συμπαίκτης μου, ο οποίος, αν μη τι άλλο, ξέρει πώς είναι να ζεις από το ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια εγώ έβαλα νερό στο κρασί μου. Έκανα την υποχώρηση, ώστε να είμαι καθαρός με τη συνείδησή μου και παράλληλα να μη ζημιωθώ. Συμφώνησα σε κάποιες προτάσεις που μου έγιναν, βρέθηκε μια λύση στο διακανονισμό του χρέους και όλα τελείωσαν ομαλά. Φυσικά έχασα κάποια χρήματα, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Τώρα οι σχέσεις μας είναι τυπικές. Για να ακριβολογούμε, δεν έχω καμία απολύτως σχέση. Η τελευταία μας συνάντηση έγινε όταν βρεθήκαμε για να μιλήσαμε για το διακανονισμό του χρέους της ΑΕΚ προς το πρόσωπό μου. Αν τον συναντήσω βέβαια, θα του δώσω το χέρι. Ίσως και να τον συγχαρώ για την επιτυχία που έχει στο νέο του πόστο ως πρόεδρος», δηλώνει ο πρώην διεθνής άσος και προσθέτει: «Εγώ την πλήρωσα άδικα και πόνεσα με την απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων. Έχω πικραθεί πολύ. Δεν ήμουν κανένας χθεσινός στην ΑΕΚ για να με αντιμετωπίσουν με αυτό τον τρόπο. Είχα μεγάλη προσφορά στο σύλλογο και άξιζα τουλάχιστον το σεβασμό ορισμένων ανθρώπων - αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο σωματείο από το πουθενά. Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι παίκτες μουρμούριζαν και έκαναν παράπονα εκείνη την εποχή. Ηταν φυσιολογικές οι αντιδράσεις των παιδιών στα αποδυτήρια. Το ψωμί τους έβγαζαν από το ποδόσφαιρο. Έπρεπε να ζήσουν οικογένειες και να σκεφτούν και την επόμενη μέρα. Οι περισσότεροι ήμασταν απλήρωτοι για μήνες, δίχως καμιά βοήθεια και ζούσαμε με άφθονες υποσχέσεις. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, με την ομάδα να παλεύει μόνη της στο γήπεδο του Ακράτητου και ορισμένους να βρίζουν τους παίκτες και τον Μπάγεβιτς με το χειρότερο τρόπο, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Πώς να πάει καλά μία ομάδα με αυτές τις συνθήκες; Αλλά αυτοί είναι Έλληνες οπαδοί, σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου όλοι στηρίζουν τους παίκτες και την ομάδα στις δύσκολες στιγμές. Ο ποδοσφαιριστής δεν χρειάζεται τη συμπαράσταση του κόσμου στα γλέντια, τις χαρές και τις επιτυχίες. Οταν υπάρχουν νίκες, είναι γνωστό ότι θα έρθουν όλοι για να μας αγκαλιάσουν. Τότε ίσως να μην είναι απαραίτητοι. Σημασία έχει να σε στηρίζουν στα δύσκολα. Γι' αυτό ζηλεύω καμιά φορά τα παιδιά, που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Βλέπω το σεβασμό των φιλάθλων προς τον ποδοσφαιριστή και με πιάνει μελαγχολία, όταν κάνω συγκρίσεις. Εκείνη την περίοδο όλοι παίζαμε χάρη στο φιλότιμό μας και προσπαθούσαμε για το καλύτερο κάτω από δύσκολες συνθήκες».

Κάνοντας έναν απολογισμό των λαθών που οδήγησαν την ομάδα του σε αυτήν την κατάσταση, ο Μιχάλης Κασάπης δηλώνει: «Τα λάθη ξεκίνησαν από τη διοίκηση με το γκρέμισμα του “Νίκος Γκούμας”. Μείναμε άστεγοι και χάσαμε τη δύναμή μας. Ύστερα άρχισε η ταλαιπωρία. Πηγαίναμε να παίξουμε από το ένα γήπεδο στο άλλο.
Στη συνέχεια προστέθηκε σε όλα αυτά η άσχημη πορεία και δεν ήθελε πολύ να χαλάσει το κλίμα. Με πληγώνει πάντως που κανείς δεν εκτίμησε την προσφορά μας. Βγήκαμε και φταίχτες από πάνω. Αντίθετα άλλοι, που έπαιξαν ελάχιστα στην ομάδα, πήραν μέχρι και την τελευταία δεκάρα από το συμβόλαιό τους, την έβγαλαν καθαρή και στη συνέχεια έκαναν υψηλή κριτική απ' έξω. Αυτό είναι που με ενοχλεί περισσότερο».

Τα λάθη ανήκουν όμως στο παρελθόν και η ΑΕΚ φαίνεται μετά από πολλά χρόνια να ξαναβρίσκει το δρόμο και την ηρεμία της και να επιστρέφει στις επιτυχίες. Αυτό σύμφωνα με το Μ.Κασάπη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και τον Ντ.Νικολαΐδη: «Φυσικά και είναι απόλυτα επιτυχημένος. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι ΑΕΚτσής, αγαπούσε την ομάδα και ως πρόεδρος πέτυχε 100% τους στόχους που είχε θέσει. Εγώ προσωπικά του βγάζω το καπέλο, γιατί κατάφερε να βγάλει την ομάδα από τη δύσκολη θέση. Κάνεις δεν τόλμησε μέχρι εκείνη τη στιγμή να μπει μπροστά και να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Εκείνος πίστεψε στο θαύμα, τόλμησε και πέτυχε. Ανέκαθεν τον διέκρινε η εξυπνάδα. Διέθετε κοφτερό μυαλό και ακόμα καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Από ό,τι άκουσα, ρίσκαρε κάποια χρήματα και στην πορεία, όταν είχε αίσιο τέλος η περιπέτεια με το άρθρο 44, του πήγαν όλα δεξιά. Τι άλλο να πω; Μπράβο του! Δεν ξέρω αν είναι μόνος του ή αν έχει συμπαραστάτες κάποιους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχει και άλλους επιχειρηματίες δίπλα του, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να βγουν μπροστά. Αυτή είναι η άποψή μου, ωστόσο δεν αποκλείεται να κάνω και λάθος. Αλλωστε δεν ξέρω ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα μέσα στην ΑΕΚ αυτή τη στιγμή και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γύρω από τα διοικητικά. Για μένα μετράει το αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Αφού πέτυχε, του βγάζω το καπέλο και ως ΑΕΚτσής εύχομαι να έχει την ίδια επιτυχημένη συνέχεια, γιατί η ομάδα πρέπει να ξαναβρεί την ηρεμία της».

Όσο για τον Φερνάντο Σάντος, στον οποίο αποδίδεται η αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας, ο Μιχάλης Κασάπης, που είχε συνεργαστεί προ τριετίας με τον Πορτογάλο τεχνικό τονίζει: «Φυσικά έχει μεγάλο μερίδιο ο προπονητής, αλλά δεν ανήκει μόνο σ' αυτόν η επιτυχία. Στο ποδόσφαιρο έχει μεγάλη σημασία το τι συνθήκες βρίσκει κάποιος για να εργασθεί καλύτερα. Ο Σάντος έχει τις προϋποθέσεις που ζήτησε. Aλλοι που πέρασαν πριν από αυτόν δεν τις είχαν και απέτυχαν. Πλέον στην ΑΕΚ αρκετά πράγματα λειτουργούν σωστά και το κλίμα είναι καλό. Η ομάδα της περασμένης περιόδου μπορεί να είχε περισσότερους ποδοσφαιριστές με ποιότητα, αλλά δεν είχε ψυχολογία που είναι το “α και το ω” στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μέσα σε όλα αυτά πρόσθεσε και τα διοικητικά-οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν την άφηναν να ηρεμήσει. Αντίθετα, τώρα υπάρχει ηρεμία στα αποδυτήρια και ο προπονητής εργάζεται, όπως επιθυμεί. Σε γενικές γραμμές διακρίνω ότι η φετινή ομάδα στηρίζεται στο σύνολο, την ομαδικότητα και την ηρεμία».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x